Last news in Fakti

15 Септември, 2022 13:50 794 0

В Еквадор ще има референдум за промени в конституцията

  • еквадор-
  • конституция-
  • референдум

Референдумът е представен от властите като израз на народната воля и като решение на проблемите на еквадорците

В Еквадор ще има референдум за промени в конституцията - 1
Снимка: Shutterstock

Еквадорското правителство изпитва необходимост от допълнителни инструменти, с които да се бори срещу несигурността и насилието, които царуват в латиноамериканската страна вече две години, пише испанският в. "Паис". Президентът Гилермо Ласо заяви неведнъж, че правителството се усеща ограничено от сегашната юридическа рамка и свика референдум, който ще послужи и като възможност за еквадорците да изразят мнението си за първата година от управлението на Ласо. От резултата на референдума ще стане ясно дали те одобряват политиката на президента си или не.

Допитването ще се състои в осем въпроса, като само три от тях са свързани с темата за сигурността. Единият от въпросите, които ще бъдат подложени на гласуване на референдума, е дали конституцията трябва да бъде променена, за да може въоръжените сили да подпомагат работата на полицията. Възходът на организираната престъпност в латиноамериканската страна е сочен от Ласо като аргумент за това да бъде приета промяна, съгласно която президентът ще може да прибягва до военните, без да е нужно да се обявява извънредно положение. Тук е уместно да се припомни, че във вторник еквадорският лидер подписа нов указ, по силата на който срокът на действащото в Гуаякил извънредно положение бе удължен с 30 дни. Извънредното положение бе въведено след атентат в средата на миналия месец, при който бяха убити петима души и около 20 бяха ранени.

Друг въпрос на референдума се планира да бъде: "Какво мислите за идеята престъпниците, които се занимават с наркотици и които са извършили правонарушения в други страни, да могат да бъдат съдени в чужбина, по законите на тези страни, чиито интереси са засегнали?". Този въпрос, който подготвя почвата за екстрадиране на еквадорци в чужбина, също е представен от властите като част от мерките, които искат да предприемат срещу организираната престъпност. Тази мярка се предвижда само за този тип правонарушения, като правата на обвиняемите ще бъдат спазвани. Приемането на мярката ще изисква промяна в конституцията.

Трети въпрос, на който се очаква да отговорят на референдума, е свързан с независимостта на отделните клонове на властта. Предлага се създаването на специален съвет, който да бъде натоварен с избирането, оценяването и санкционираните на служителите на прокуратурата, като идеята е по този начин да бъде гарантирана автономията на тази институция.
Прокуратурата реагира незабавно с публикация в Туитър, в която заяви, че ще изложи своите съображения пред еквадорския Конституционен съд, като основният ѝ аргумент против създаването на такъв съвет е, че той "ще възпрепятства работата" по избирането на прокурорите.

Референдумът е представен от властите като израз на народната воля и като решение на проблемите на еквадорците, изтъква "Паис".

Президентът Ласо иска също така да се допита до гражданите дали одобряват идеята броят на депутатите в еквадорския парламент да бъде намален от 137, колко са сега, до около сто.

В референдума ще бъдат също така включени и въпроси, свързани с това дали да не бъдат взети мерки за ограничаването на процеса по възникването на нови партии, които не разполагат с достатъчно голям брой поддръжници, а още и въпрос във връзка със създаването на система за съхраняването на вода и за отпускането на компенсации за хора, общности и етнически групи, които имат принос за опазването на околната среда.

Тъй като част от въпросите от референдума са свързани с промени в конституцията, за определянето на дата за произвеждането му ще е необходимо одобрение от конституционния съд, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА