Last news in Fakti

16 Септември, 2022 08:15 1 780 2

Мексико арестува висши военни по случая с изчезналите студенти

  • мексико-
  • студенти-
  • военни

Мексиканските власти арестуваха генерал и двама други членове на армията за предполагаема връзка с изчезването на 43 студенти в южно Мексико през 2014 г.

Мексико арестува висши военни по случая с изчезналите студенти  - 1
Снимка: Shutterstock

Мексиканските власти арестуваха генерал и двама други членове на армията за предполагаема връзка с изчезването на 43 студенти в южно Мексико през 2014 г. Това са съобщили в четвъртък от правителството, цитирани от АП.

Помощник-секретарят по обществената безопасност Рикардо Мехия каза, че сред арестуваните е бил командирът на армейската база в Игуала, щата Гереро през септември 2014 г., когато са били отвлечени студенти от радикален учителски колеж. Меджия каза, че скоро се очаква четвърти арест.

Мехия не съобщи имената на арестуваните, но командир на базата Игуала по това време е Хосе Родригес Перес, тогава полковник. Едва година след изчезването на студентите и след като семействата на изчезналите студенти вече повдигнаха подозрения за военно участие и поискаха достъп до базата, Родригес беше повишен в бригаден генерал.

Припомняме, че миналия месец правителствена комисия за истината, която преразследва случая, издаде доклад, в който се посочва, че Родригес е отговорен за изчезването на шестима от студентите.

Заместник-министърът на вътрешните работи Алехандро Енсинас, който ръководи комисията, каза миналия месец, че шестима от изчезналите студенти са били държани живи в продължение на дни, след което са били предадени на Родригес, който е наредил да бъдат убити.

Докладът нарече изчезванията "държавно престъпление", подчертавайки.

Многобройни правителствени и независими разследвания през годините не успяха да изяснят случилото се с 43-те студенти. Ролята на армията в изчезването на студентите отдавна е източник на напрежение между семействата и правителството. От самото начало имаше въпроси относно познанията на военните за случилото се и възможното им участие. Родителите на учениците от години настояваха да им бъде разрешено да претърсят военната база в Игуала. Едва през 2019 г. им беше даден достъп.

Малко след доклада на комисията по истината, Главната прокуратура обяви 83 заповеди за арест, 20 от тях за членове на армията. Тогава федерални агенти арестуваха Хесус Мурило Карам, който по това време беше главен прокурор.

Съмненията нарастваха през седмиците след обявяването на заповедите за арест, тъй като не бяха обявени арести. Администрацията на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор също създаде по-тясна обществена връзка с военните, отколкото която и да е друга досега.

Президентът настоя да прехвърли новосъздадената Национална гвардия под пълна военна власт, а неговите съюзници в Конгреса се опитват да удължат времето, в което военните да продължат да изпълняват полицейска роля по улиците до 2028 г.

В четвъртък Мехия също отхвърли всякакви предположения, че Хосе Луис Абарка, който беше кмет на Игуала по това време, ще бъде освободен от затвора, след като съдия го освободи от отговорност за отвличането на студента въз основа на липса на доказателства. Дори без утежненото обвинение за отвличане, Абарка все още е изправен пред други обвинения за организирана престъпност и пране на пари, а Меджия каза, че последното решение на съдията ще бъде оспорено. Съдията по същия начин оправда 19 други, включително мъжа, който беше полицай на Игуала по това време.

Центърът за правата на човека Miguel Agustin Pro и други неправителствени организации, които подкрепиха семействата на студентите, заявиха в съвместно изявление в четвъртък, че правителството досега не е уведомило семействата за делото срещу Родригес, нито за обвиненията, пред които ще бъде изправен.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: