Last news in Fakti

16 Септември, 2022 12:23 1 358 26

Най-малко 135 арменски военнослужещи са убити при сблъсъците с Азербайджан

  • армения-
  • азербайджан-
  • сблъсъци-
  • убити-
  • войници

Това сочат най-новите данни, огласени днес от арменския премиер Никол Пашинян

Най-малко 135 арменски военнослужещи са убити при сблъсъците с Азербайджан  - 1
Източник: БГНЕС

Най-малко 135 арменски военнослужещи са убити тази седмица в най-жестоките погранични сблъсъци с Азербайджан след войната през 2020 г. Това сочат най-новите данни, огласени днес от арменския премиер Никол Пашинян и цитирана от Франс прес.

"До момента броят на убитите е 135. За нещастие това не е окончателното число. Има и много ранени", заяви Пашинян на правителствено заседание.

При обстрели от Азербайджан е загинал и един мирен жител, а други шестима са ранени, допълни омбудсманът на Армения Кристина Григорян.

Така жертвите от двата лагера стават общо над 200.

От избухването на сблъсъците във вторник Баку е съобщил за 71 убити свои военни.

Пашинян нарече неприемлив всеки опит да се използва делимитацията на границата между двете страни за изразяване на териториални претенции. Азербайджанските военни трябва да се изтеглят от суверенната територия на Армения, каза той пред министрите си.

Това са най-тежките бойни действия между двете страни от края на войната през 2020 г. за спорния регион Нагорни Карабах. Двете бивши съветски републики водиха през последните трийсет години две войни за тази територия. В първата - от началото на 90-те - загинаха над 30 000 души, а във втората, през 2020 г., изгубена от Армения - повече от 6500. Новите битки показват колко е нажежена все още ситуацията и в спорния планински регион, и на официалната граница между държавите.

Армения призова международната общност да реагира. Европейският съюз, САЩ, Франция, Русия, Иран и Турция изразиха силна тревога и отправиха призиви за прекратяване на насилието.

В исторически сложните отношения между Ереван и Баку все още цари напрежение заради разногласията им относно Нагорни Карабах - анклав с предимно арменско население, отцепил се от Азербайджан с подкрепата на Армения.

Новите сблъсъци застрашават мирния процес в региона, протичащ под егидата на ЕС.

Ситуацията по границата между Армения и Азербайджан остава твърде напрегната, каза тази нощ Пашинян на руския президент Владимир Путин в разговор по телефона. Според Ереван двамата са обсъдили "осъществяването на решенията, взети по повод" искането на помощ от арменската страна, сезирала по случая Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС), предаде ТАСС.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди, че е имало такъв разговор.

В разговор по телефона с Пашинян държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън потвърди готовността на Щатите да съдействат за мир и диалог между Армения и Азербайджан, информира арменското правителство. Обсъдено е било и искането за помощ, отправено от Армения в Съвета за сигурност на ООН.

На същите теми Пашинян е разговарял и с френския президент Еманюел Макрон, който е потвърдил своята готовност да съдейства за диалог и мир.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ми тоя мухльо

    7 3 Отговор
    беше премиер по време на ритниците азерски от миналото лято,що още е такъв?!
  • 2 Сомалийския пират

    8 6 Отговор
    Нали са приятели с руснаците.Да викат джуджака да помага.

    Коментиран от #9

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Истината

    9 10 Отговор
    Русия продаде Армения на Турция.В замяна Ердоган осигури безметежен живот на Кабаева и децата на Путин в Бодрум.Русо...бите у нас да знаят че и нас това ни чака.

    Коментиран от #8

  • 5 Путя мек и малък

    10 8 Отговор
    Путя женски гълъб, не помогна на Армения, както е по договор за взаимма самоотбрана.
  • 6 Бог да пази България

    6 9 Отговор
    Добре, че са нато, ес и Ротшилдите.
  • 7 Бонев

    3 6 Отговор
    Трябва да спретнем един протест срещу азерският газ.
  • 8 Нищо не е продала..

    8 8 Отговор

    До коментар #4 от "Истината":

    Арменците са като Бабикян,сами се продават.И все лаят,лаят,лаят срещу Русия..Нанай маро,оди ти да мреш за тях..
  • 9 Кви приятели?

    12 8 Отговор

    До коментар #2 от "Сомалийския пират":

    Ти да не мислиш че Руснака си е намерил Живота на пътя? Сам се отървай вече,ганьовецо,арменецо и так далее! Все Друг да Мре за вас!

    Коментиран от #19, #26

  • 10 Козлодуй

    3 4 Отговор
    дано се оправят хората
  • 11 Иван Шишман

    20 5 Отговор
    Нагорни Карабах е част от Азербайджан .

    Коментиран от #12, #13, #14

  • 12 Верно..Исторически Верно..

    5 4 Отговор

    До коментар #11 от "Иван Шишман":

    Но арменчугите,както и всички световни некадърници са влюбени в мантрата си "Путин е Виновен"..
  • 13 Българин

    3 6 Отговор

    До коментар #11 от "Иван Шишман":

    То и Косово беше част от Сърбия.

    Коментиран от #16

  • 14 гост

    5 4 Отговор

    До коментар #11 от "Иван Шишман":

    И то ПРИЗНАТО от всички държави и международни институции !! И отдавна де факто да е такъв , ако Армения не разчиташе на гръб от Москва , която пък го правеше единствено в свой интерес естествено !! Сега гнома вече има мнооого по-големи проблеми и скоро не само Нагорни Карабах , ами и Абхазия и Южна Осетия ще се върнат там където им е мястото , в Грузия !! А след като изпратим гнома при другия Владимир в мавзолея , ще дойде време и на Приднестровието и Калининград !!
  • 15 Наблюдател

    4 4 Отговор
    Със съюзник като Русия врагове не ти трябват. Арменците имат договор с Русия, в който има член 5, подобен на този от Устава на НАТО, предвиждащ "незабавно предоставяне на необходимата помощ, включително военна". Арменците поискаха помощ но Путин "изрази дълбока загриженост". За справка:най-голямата руска военна база,
    в Закавказието, 102-ра, се намира в Армения в два гарнизона Ереван и Гюмри. Базата се намира в Армения, споразумението за нея е валидно до 2044 г. Руските военни са разположени тук едновременно в два гарнизона - в град Гюмри и в Ереван.

    Базата е оборудвана с комплекси С-300В, изтребители МиГ-29 и вертолети Ми-24П и Ми-8МТ. В базата служат около 4 хиляди души. Всички са кадрови военни по контракт.

    Коментиран от #20

  • 16 И пак

    1 4 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    ще бъде..

    Коментиран от #17

  • 17 Българин

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "И пак":

    Ще бъде ама друг път! Ако се правят на руски приятели най-много да останат без Войводина и Западните покрайнини! Русофилите винаги сте били и сърбомани.
  • 18 оня с коня

    5 3 Отговор
    Армения за разлика от Азербайджан е член на ОДКС,която Организация по същество е "Мини НАТО" с Началник Русия.И точно когато иска реална помощ от Пакта срещу Членството си,Русия НЕ СИ МРЪДВА ПРЪСТА дори,защото няма желание да се конфронтира с Турция,стояща плътно зад Азерите.И пак /за кой ли път/ възниква въпроса:Струва ли си дори и Хартията Договор подписан с Русия за каквото и да е?!
  • 19 ми много хубаво

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Кви приятели?":

    торите Украйна 😁
  • 20 Илко

    9 3 Отговор

    До коментар #15 от "Наблюдател":

    Руснаците не задействат чл. 5 , защото арменците нападат първи азербайджанците убивайки 50 азери . Азерите им отговориха като убиха над 200 арменци и завземайки територии вече от самата Армения и им казаха, че следващият път ще стигнат Ереван. Затова сега Пашиян реве навсякъде в Америка, Европа.... Русия затова го подритва, защото знае, че арменците слушат други и си играят с огъня и чакат Русия да задейства пл. 5 и да ги защити. Нали това е капан да скара Русия и Турция. А кой иска Турция и Русия да са врагове,същия ползва арменците

    Коментиран от #21, #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 орт

    6 1 Отговор
    Какво стана Пашинян,нали щеше да превзевеш Баку? Какво стана Пашинян?
  • 23 Наблюдател

    8 2 Отговор

    До коментар #20 от "Илко":

    Ако ти олеква като оправдаваш бездействието на Русия добре, продължавай в същият дух. Но истината е, че Путин се страхува от Турция а тя стои зад Азербайджан.

    Коментиран от #24

  • 24 Илко

    6 1 Отговор

    До коментар #23 от "Наблюдател":

    Истината е, че чл.5 се задейства при нападение над държава,а арменците нападат азерите убивайки 50 и после азерите като тръгват да ги мачкат и молят Путин за помощ и да се задейства пл. 5 . Руснаците не са глупави да се скарат с турците, заради това, че арменците са решили да нападат азерите. Те да се благодарят,че азерите послушаха Ердоган и спряха иначе не се знае къде щяха да забият азерското знаме . А на Путин вече му остана само един приятел,турчина Ердоган,загуби ли го и него,той знае, че ще е загубил всичко
  • 25 Нострадамус от Злокучене

    6 1 Отговор
    Арменците са принудени заради географското си положение да се държат за Русия,но не разбират,че Русия вече не е сила,способна да спре турците.Ситуацията се промени драстично през последните десет години и тандема Турция-Азербайджан е в много по-добра позиция от Русия-Армения.
  • 26 Бгганьо

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Кви приятели?":

    Булгурите все искат някой да ги освободи