Last news in Fakti

16 Септември, 2022 16:27 1 584 26

Искаме от ЕК извънредни мерки заради ситуацията с пазара на зърно

  • ек-
  • искаме-
  • извънредни мерки-
  • пазар на зърно

Георги Събев заяви още в рамките на заседанието, че брутната продукция в животновъдство в България се свива в дългосрочен период в целия подотрасъл, а добавената стойност постоянно пада

Искаме от ЕК извънредни мерки заради ситуацията с пазара на зърно - 1
Снимка: Пресцентър

България поиска от Европейската комисия (ЕК) да приложи извънредни мерки заради смущенията на зърнения пазар. Позицията на страната ни беше представена от заместник-министъра на земеделието Георги Събев на неформално заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, което се провежда в периода 14-16 септември 2022 г. в Прага, Чешка Република. Това съобщават от Министерство на земеделието.

„Смущенията на пазара на слънчоглед, будят безпокойство в страната ни. След временното либерализиране на търговията, съгласно Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, до средата на август има внесени над 650 000 тона маслодаен слънчоглед с произход Украйна. Това количество се доближава до равнищата на внос за целия период на предходните две пазарни години. По тази причина българските земеделски стопани са поставени пред сериозни предизвикателства като затруднена реализация на произведения в нашата страна слънчоглед, ограничени складове за съхранение на зърното и съответните разходи, ценови натиск“, отбеляза българският аграрен заместник-министър.

Георги Събев заяви още в рамките на заседанието, че брутната продукция в животновъдство в България се свива в дългосрочен период в целия подотрасъл, а добавената стойност постоянно пада. Цените на повечето продукти от животновъдството се увеличават, но не могат да компенсират допълнителното нарастване на разходите за производство. Това влошава възвращаемостта, а оттам обяснява и спадащия интерес към това производство и свиването на животновъдството.

„В настоящата ситуация на нестабилност на пазарите и на цените следва да се гарантира, че предприетите мерки за смекчаване на последиците от горещата война, която се случва сега в Европа не подкопават конкурентоспособността и жизнеспособността на ключови за европейското земеделие сектори“, посочи заместник-министърът.

Той изтъкна, че в сегашната усложнена ситуация са необходими инструменти за бързо въздействие по отношение на възникналия пазарен дисбаланс, за да бъдат предотвратени по-сериозни икономически сътресения с дълготраен ефект върху пазара на слънчоглед, намаляване на конкурентоспособността на производителите, както и на жизнеспособността на стопанствата в сектора. В тази връзка България призовава Комисията да обърне специално внимание на ситуацията на пазара на маслодайни култури и да приложи всички възможни инструменти, в т.ч. прилагането на извънредни мерки срещу смущения на пазара съгласно чл.219 от Регламент 1308 от 2013 г., за да се намали ефектът върху европейските производители.

След представената българска позиция, еврокомисарят Януш Войчеховски, благодари за предоставената информация и заяви, че се очаква ситуацията да се нормализира, след отварянето на преработвателната индустрия в Украйна. „Вашето искане ще бъде разгледано и анализирано“, уточни още комисарят по земеделие и развитие на селските райони на Европейската комисия.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ъъъ

    25 2 Отговор
    това ми звучи като твърдо нЬе !!!
    ама много твърдо ше знаете ... нещо от сорта на мяу
    сега треперят от нас
  • 4 Сега

    21 13 Отговор
    на дневен ред е помазването с миро на Украйна, ако трябва и крилца ще им трансплантират. Да са по-ангелоподобни. Не разбрахме, че колкото по-бързо излезем от ЕС и НАТО, в които ни наТикаха продажните ни елити без референдуми, толкова по-голям шанс за оцеляване имат българският народ и икономика. Нищо, ще разберем по трудния начин като ни вкарат пряко във войната Англосаксия срещу Русия.
  • 5 Така е

    18 6 Отговор
    Нали сме в ,,европа трябва да плащаме робството
  • 6 Вашето Мнение

    21 7 Отговор
    Кой допусна зърното от украйна, предназначено за гладуващите страни да достигне България?

    Коментиран от #7

  • 7 Как кой

    17 7 Отговор

    До коментар #6 от "Вашето Мнение":

    Земята на Украйна от години не е украинска. Украйнци умират за Англосаксонската земя в Украйна, но не го знаят. Зеленски искаше да продава земя, референдум 2024, но украинците се противиха. Тогава измислиха по-хлъзгавия начин, с няколко поправки разрешиха Англосаксия да купува дялове, акции на големите арендатори олигарси, които "ако били добри стопани, земята ставала тяхна". Та това е украинците умират за земята на Англосаксия в Украйна. А зърното е по-борсите.
  • 8 Само

    11 1 Отговор
    с вас ще се занимават ?
  • 9 Хохо секса

    13 1 Отговор
    Тия защо мрънкат?
    Ние сме износители на слънчоглед и жито.
    Какво не им харесва, че могат да продават скъпо продукцията си?
  • 10 Слънчев вятър

    7 2 Отговор
    Тези, които живеят добре и богато в Берлин, едва ли ще бъдат подпомогнати и разбрани.
  • 11 Истината

    11 4 Отговор
    Всички зърнари са руско-червени олигарси с Бентлита. Те са единствените в ЕС, които имат между 20 000 и 150 000 декара земи и получават милиони само от ЕС. Сега имат поръчка да вдигат шум срещу украинското зърно и слънчоглед.
  • 12 Българин

    8 8 Отговор
    Акцията е координирана с Кремъл. Руснаците няколко пъти намекнаха, че украинското зърно МОЖЕ БИ не отивало при нуждаещите се а вчера и Путин спомена това съмнение през Ердоган. Няма никакви доказателства, че някой у нас е купил украинска пшеница а и кораби с нея не са акостирали в нашите пристанища. Поредното активно хибридно мероприятие с участие на петата колона.

    Коментиран от #18

  • 13 123

    7 3 Отговор
    Кви мерки бе?! Това е конкуренция, а вие не можете да се адаптирате! Към високите цени лесно се адаптирате, към ниските викате помощ! Фалит и това е, разпродавайте земите и това е! Всичко пада по световните борси, вие си направихте грешно сметката! Сега само лихвите ще се вдигат, за да ви е още по-готино! Успех с бизнеса, мошеници!
  • 14 Преди години

    7 3 Отговор
    С куфарната търговия народа бе зарадван с евтини стоки със съмнително качество. Унищожена бе леката промишленост. Сега мащабът е по величав.
  • 15 Зърнарите

    7 1 Отговор
    Не искат конкуренция а бръснат на сухо българския народ.Дано управлянащите не им се вържат.
  • 16 Имаме ситуация

    6 0 Отговор
    Извънредно не могат да надуят цените и да обяснят че инфлацията е виновна
  • 17 Нямат скрупули

    9 0 Отговор
    Баничка с фалшиво сирене и маргарин 2,50 лв. !?!?!?
    Субсидии, намалено ДДС и др. .
    Как един пенсионер издържа на тия цени??
    Тия милионери и милиардери какво искат ?
  • 18 Да!

    7 5 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    В България ИМА украинско жито! Но то е толкова натровено с химикали , пръснати от самолети, бомби, взривове, отделно и торове, че кокошките на село НЕ го ядат.
    Не ми се мисли, какъв хляб ще ни предлагат скоро....!!!!!!

    Коментиран от #24

  • 19 Свиквайте

    8 1 Отговор
    Държавата да им провери себейноста на продукцията съпоставена с продажната цена и ако излезе че са 1 стинка на плюс да ги игнорира напълно..време е да си плащат вересиите..другата година няма да е по различно
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Тия се готвят да идват на власт просто

    5 1 Отговор
    Украйна до 2 години ще влезе в европейския съюз..плюскането свърши
    Не може 100 човека да тормозят народа
  • 22 Слънчев вятър

    2 1 Отговор
    Подчинението и негодуванието е съдбата на много малки и слаби държави.
  • 23 Разумен

    1 1 Отговор
    Само не разбрах защо трябва да питаме някого Какво да ядем и пием
  • 24 стоян

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "Да!":

    До 18 ком - лъжеш бре - а защо в Италия Турция Полша и много други го купуват - сигурно са по прости от теб

    Коментиран от #26

  • 25 Питайте Питайте

    0 2 Отговор
    И едно време питахте що Газпром ни спряха газта,па те ви рекоха-Не знаем.Обърнете се към Газпром.
  • 26 Аааа....

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "стоян":

    Имам близки на село, това е тяхно ЛИЧНО мнение, а аз им ВЯРВАМ !!!
    Хайде по -внимателно с обидите....всички сме наясно колко отровни, с ГМО и всякакви други химии се трови българското население!!!59
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания