Last news in Fakti

10 Юли, 2013 10:55 1 154 0

И Австралия подслушвала за САЩ

  • сащ-
  • едуард сноудън-
  • австралия-
  • послушване
И Австралия подслушвала за САЩ - 1
Снимка: smh.com.au

Австралия е събирала и след това предавала данни на американската Агенция за национална сигурност (АНС) чрез четири обекта, разположени на територията на страната, съобщава австралийският вестник "Сидни морнинг хералд" като се позовава на документите, предоставени от бившия сътрудник на спецслужбите на САЩ Едуард Сноудън.

Обектите събират няколко типа данни под кодови имена - Nucleon (звук), Pinwale (видео), Mainway (данни за разговорите) и Marina (интернет информация). Те са разположени в градовете Алис Спрингс, Дарвин, Хералтън, както и в околностите на столицата Канбера.

Подробна карта с обозначените обекти за следене е публикувана на сайта на бразилския вестник "О Глобо". Данните са предоставени от Едуард Сноудън на журналист от британския вестник Гардиън.

Документите, публикувани от бразилският вестник, разкриват, че обектите за събиране на информация на САЩ и страните партньори са разпространени по целия свят и се намират не само на територията на военни обекти и американски посолства и консулства, но и на търговски, частни и обществени територии.

Друга важна за Американското разузнаване шпионска мрежа, според Сноудън, се оказва тази на територията на Латинска Америка. Според изданието, което се позовава на документи на американската Национална агенция за сигурност, най-активната работа се води в Бразилия, Мексико и Колумбия. Най-голям интерес американците проявяват към петролната индустрия във Венецуела и енергийната в Мексико.

В интервю, публикувано в германския вестник „Шпигел“ в неделя, Сноудън разказва как АНС работи в широки тайни шпионски партньорства с други западни правителства.

Сноудън разкри, че другите партньори, които участват в съюза със САЩ наречен "Пет Очи" са Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: