Last news in Fakti

20 Септември, 2022 17:05 2 590 9

Супервулканът в Нова Зеландия се събужда?

  • нова зеландия-
  • вулкан-
  • изригване-
  • таупо

Новозеландски учени повишиха нивото на тревога за вулкана под най-голямото езеро в страната, предизвикал най-мащабното изригване на Земята през последните 5000 години при последното си събуждане преди около 1800 години

Супервулканът в Нова Зеландия се събужда? - 1
Снимка: Shutterstock

Новозеландски учени повишиха нивото на тревога за вулкана под най-голямото езеро в страната, предизвикал най-мащабното изригване на Земята през последните 5000 години при последното си събуждане преди около 1800 години, съобщава "Ройтерс".

Геоложката агенция "ГеоНет" посочва, че е засякла близо 700 леки земетресения под езерото Таупо - калдерата, създадена от гигантския вулкан, поради което е повишила нивото на тревога на 1 от 0.

Системата за предупреждение при вулканично изригване включва шест степени, но "ГеоНет" уточнява, че изригвания могат да възникнат на всяко ниво на тревога. Освен това не е задължително нивата да се покачват последователно, тъй като активността може да се промени бързо.

Вулканът Таупо изхвърля повече от 100 куб. км материал в атмосферата при последното си изригване около 200 г. пр. н. е., опустошавайки голяма площ от централния Северен остров на Нова Зеландия преди възникването на човечеството. По данни на "ГеоНет" именно това е било най-голямото изригване на планетата през последните 5000 години.

Геоложката служба отбелязва, че за първи път повишава нивото на тревога за вулкана Таупо до 1. Това обаче не е първият път, в който е регистрирана активност, поради което се счита, че има малка вероятност за изригване.

Земетресенията и деформациите може да продължат през следващите седмици или месеци, посочват от службата.

Нова Зеландия е разположена на границата между тихоокеанската и австралийската тектонична плоча, поради което често отчита значителни вулканични процеси и земетресения.

През 2019 г. Белият остров, известен като Уакари, внезапно изригна, изхвърляйки пара и пепел. При изригването загинаха 22 души, а 25 бяха сериозно ранени.

Източник: "Ройтерс"


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 113

    3 2 Отговор
    Стани ми стани,що ми сладко спиш.
  • 2 Карлуково

    13 0 Отговор
    Еврика! Е, те сега ше свАлиме глобално температурата!!! Зелените гурута са у шок! Природата сама ще се справи ... пак.
  • 3 Моисей

    22 0 Отговор
    Не знаех , че човечеството е възникнало 200г. пр. н.е. 😄

    Коментиран от #5

  • 4 Ха Ха

    4 0 Отговор
    Супервулканът е нарисувал една страхотна картина!!!
  • 5 Беловеца

    23 1 Отговор

    До коментар #3 от "Моисей":

    200г пр. н.е......са живели само Македонски богове.хахах
  • 6 Азззаззз

    11 1 Отговор
    Тая журналистическа математика нещо ми убягва. Сега сме 21 век, преди 1800 години би трябвало да е трети век от новата ера. Излиза че Христос се е появил преди появата на човечество.... Ти да видиш....
  • 7 Ники

    12 1 Отговор
    Нищо не разбрах .. тая математика е по висша от тая дет съм учил .. Първо 1800 год назад .. после 200 год преди новата ера … и после преди появата на човечеството .. Това да не е от някое домашно на 4 то класник .. ама от ония на последните чинове …
  • 8 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    2 2 Отговор
    Предполага се, че няма да изригне. И дано да е така, защото ако изригне, ще замърси атмосферата на цялата Земя и ще студуваме и гладуваме, защото няма да има реколта.
  • 9 Дедо

    1 1 Отговор
    Па я сум доволен, ши моа да закарам малко джанки на големия пазар у Тайваня. Некоги комунистите ми недаваа, та се на рикия праех.