3 Октомври, 2022 10:10 2 427 10

Пратеникът на ЕС за Армения иска отговори заради видеозапис с екзекуция

  • армения-
  • никол пашинян -
  • азербайджан-
  • ес-
  • нагорни карабах-
  • ереван

Арменският министър-председател Никол Пашинян обвини съседен Азербайджан за съдържанието на видеозаписа, без да приведе доказателства

Пратеникът на ЕС за Армения иска отговори заради видеозапис с екзекуция  - 1
Снимка: БГНЕС

Специалният пратеник на ЕС Тойво Клар поиска обяснения след появата на видеозапис, за който се твърди, че показва екзекуцията на арменски военнопленници, предаде ДПА.

"Ако се докаже, че този видеозапис е автентичен, това ще представлява военно престъпление, което трябва да бъде разследвано, а виновниците наказани", написа Клар в Туитър.

Арменският министър-председател Никол Пашинян обвини съседен Азербайджан за съдържанието на видеозаписа, без да приведе доказателства.

Двете бивши съветски републики воюват помежду си от десетилетия за контрол над областта Нагорни Карабах.

Неотдавна, в средата на септември, при нападение от страна на Азербайджан загинаха над 200 души от двете страни. Авторитарно управляваният Азербайджан обоснова атаката с арменска провокация. Ереван от своя страна заяви, че цел на нападението не е бил Нагорни Карабах, а райони, намиращи се на територията на самата Армения.

Съобщения за видеозаписи с ужасяващо съдържание са се появявали и преди. Арменското министерство на отбраната иска да анализира сегашния видеозапис, но добави, че няма никакво съмнение за автентичността му. Азербайджан иска да провери достоверността му.

Снощи азербайджанското министерство на външните работи предложи насрочените за ноември двустранни преговори с Армения да бъдат изтеглени за този месец, имайки предвид напрежението по границата, предаде Ройтерс.

Вчера външните министри на двете страни се срещнаха в Женева за разговори, първите след септемврийските боеве между Армения и Азербайджан, които бяха най-ожесточените от войната между тях през 2020 г. "По време на разговорите Азербайджан предложи следващата среща на двустранната комисия за делимитиране на границата да се състои през октомври, а не през ноември, както беше договорено, отчитайки напрежението по неделимитираната граница", се казва в съобщение на министерството, поместено на сайта му.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 демократ

    35 16 Отговор
    Световната демократична общност трябва да наложи санкции на Азербайджан и да спре доставките на азерски газ!

    Коментиран от #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ало, ало...

    25 7 Отговор
    "Авторитарно управляваният Азербайджан обоснова атаката с арменска провокация"
    ....................
    1. Авторитарен лидер;
    2. Нападение на суверенна;
    3. Демократичен газ;
    4. Няма санкции;
    Критериите за настоящия правов международен ред май са различни взависимост, как е угодно на определени нации.
  • 4 САЩ са международен бандит

    18 5 Отговор
    Където се бъркат американците, почеркът е един и същ: подкрепяният от тях режим извършва престъпления, а истинските факти се прикриват. Показват се само изопачени. В украйна е същото!
  • 5 Някой

    23 8 Отговор
    Хм, азерите нападнаха суверена държава. Убиват военопленици.
    Но ЕС и САЩ не го вижда това. Ще правят бизнес с тях. Щото не искат да правят бизнес с Русия, защото те били нападнали съседна държава.
    Лудница е ЕС.

    Коментиран от #10

  • 6 Некой си

    20 3 Отговор
    Авторитарно управлявания Азербайджан???
    Я ми припомнете кой беше на гости в България онзи ден!
    Алооо, лицемерите двулични!
  • 7 Многополюсен свят

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "демократ":

    САЩ нито се подкрепят от световната общественост, нито са демократични. Подкрепя ги малка васална част от света. Диктатът им от десетилетия над суверенни държави няма нищо общо с демокрацията. На 30-ти септември започна оформянето на Многополюсния свят, изключващ диктата в международните отношения!
  • 8 Мдааа

    10 9 Отговор
    Не преиначавайте нещата,първо арменците откриха огън не азерите
  • 9 Мдааа

    11 3 Отговор
    При изтеглянето си от анексираните азерски градове и села арменците оставиха след себе си опожарени сгради и инфраструктура,защото арменците не ги построиха а се заселиха там наготово
  • 10 Лудница лудница

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Някой":

    Ама не ти дават хапченцата оли