Last news in Fakti

3 Октомври, 2022 15:17 1 697 25

Полша подписа дипломатическа нота с искане за репарации от Германия за Втората световна война

  • полша-
  • германия-
  • репарации-
  • всв-
  • претенции

През 1953 г. тогавашните комунистически управници на Полша се отказват от всякакви претенции за репарации под натиска на Съветския съюз

Полша подписа дипломатическа нота с искане за репарации от Германия за Втората световна война - 1
Източник: БГНЕС

Полският външен министър Збигнев Рау подписа дипломатическа нота до Германия относно репарациите за Втората световна война, обяви той и официализира по този начин исканията на Полша за обезщетение, предаде Ройтерс.

"Нотата изразява становището на полския министър на външните работи, че страните трябва да предприемат незабавни стъпки за трайното и ефективно уреждане на въпроса за последиците от агресията и германската окупация", каза Рау на пресконференция, предаде БТА.

По време на войната загиват около шест милиона поляци, включително три милиона полски евреи, а при въстанието през 1944 г., в което смъртта си намират около 200 000 цивилни, Варшава е сравнена със земята.

През 1953 г. тогавашните комунистически управници на Полша се отказват от всякакви претенции за репарации под натиска на Съветския съюз, чието желание е да освободи от всякакви задължения Източна Германия, която също е съветски сателит.

Управляващите в Полша националисти от партия "Право и справедливост" (ПиС) твърдят, че това споразумение е нищожно, тъй като тогава Варшава не е била в състояние да договори справедливо обезщетение. Откакто дойде на власт през 2015 г., ПиС превърна пропагандирането на ролята на Полша на жертва на Втората световна война в един от основните стълбове на политиката си за привличане на националистически настроени избиратели.

Войнствените позиции по отношение на Германия, често използвани от ПиС, за да мобилизира избирателите си, обтегнаха отношенията с Берлин, отбелязва Ройтерс.

Засега няма коментар от германска страна.

Полското външно министерство предприема днешната си стъпка след направената от управляващите полски националисти оценка, че Германия дължи на Полша 6,2 трилиона злоти (1,26 трлн. долара). Германия, която е най-големият търговски партньор на Полша, преди е заявявала, че всички финансови претенции, свързани с войната, са уредени.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Котка ученият

    71 1 Отговор
    Американците взривиха тръбите, поляците предявиха многомилиардни претенции. Германия изглежда е избрала грешните съюзници.
  • 2 ГЕИКО

    69 1 Отговор
    ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА ЗАПОЧНА СВОЯ РАЗПАД
  • 3 Ами

    51 0 Отговор
    Какви прекрасни съюзници... Хайде Хер Флиг, разбирайте се с Путин за обща граница...
  • 4 САЩ

    24 0 Отговор
    Ами те да платят нашите репарации че още ги изплащат пък после и на вас онзи ден платиха на Боствана за германското колониално присъствие
  • 5 Копейката от варня

    33 1 Отговор
    Историята се повтаря, Германия пак ще навлезе във страшна криза и инфлация, точно както преди втората световна, и о чудо, ще дойдат алтернатива на германия на власт и новия канцлер ще се възхищава на познайте кой ( както меланя на италия) и пак всичко се повтаря ама тоя път ядрената бомба ще ни занули всички
  • 6 Бандера е светец

    23 1 Отговор
    От Хитлер писмо чакат холерите!
  • 7 Котка ученият

    28 0 Отговор
    Това убива сплотеността и единството на Европа.
  • 8 Сандо

    47 0 Отговор
    Историята на Полша е като синусоида - възстановява се,следва подем,после ненаситна алчност и наглост подстрекавана от англосаксите,след това бой от съседите,катастрофа и процеса отново се повтаря.Не се учат от историята си тъпите пшеки.
  • 9 Факт е,

    44 0 Отговор
    Когато се приема наследството, освен движимо и недвижимо имущество се наследяват и дълговете !
    Щом договора е нищожен , това значи, че следва да си върнат и териториите, които получи от Германия. Голямата част от тези територии получи СССР като държава победител и които Сталин преотстъпва на Полша.
  • 10 Перо

    27 0 Отговор
    Рано се е сетил! Измислил начин да паднат пари от небето, в кризата, подобно на Гърция! В САЩ още живеят руски еврей с геманско обезщетение! Гледат на Германия като банка за необезпечени кредити! Руснаците как не са се сетили да искат пари от Франция заради Наполеон. Само БГ е платила огромни репарации на Сърбия и Гърция,а Италия я обявиха за невоюваща страна на страната на оста! Поляка ще почака малко!
  • 11 Пучо Капучо

    16 0 Отговор
    Връщай, Дойчо! Вращай трилиончето на пше...пше...пшничните алкаши, Улаф Шолц ше го фанат улавите от това скромно искане...Мани, ми ся панетата кат си поискат Галицията, въй...и нема Окрайна.
  • 12 Котка ученият

    18 0 Отговор
    Какво вдъхновяващо и прекрасно начало!
  • 13 Софиянец

    14 0 Отговор
    Пуснете им газ на поляците 😂

    Коментиран от #15

  • 14 такаето

    16 0 Отговор
    аз искам репарации заради психическия тормоз и бомбардировките от простотии на всякакви неосвидетелствани
  • 15 такаето

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Софиянец":

    през втората са им пускали
  • 16 шири

    10 0 Отговор
    Ми кеф,кво?! А кога ще има хайл?
  • 17 глоги

    11 0 Отговор
    КАКЪВ ГАЗ ДА ИМ ПУСНАТ? РАЙСКИ ГАЗ ЛИ?
  • 18 Опааа

    24 0 Отговор
    Тия заедно с укрите много нагли бре! 😆
  • 19 Аршлох

    16 0 Отговор
    Почва да става интересно в европейския социалистически съюз .Ама така и трябва да бъде.
  • 20 Смешници

    10 0 Отговор
    Чакалите на Европа пак са подкокоросани от кума си и пак ще е голямата тоягата .
  • 21 МирО

    12 0 Отговор
    Полша не си е научила урока от историята и ще го преживее отново 1939- половината от нея ще лапне Германия , а другата Русия
  • 22 Какви

    15 0 Отговор
    репарации бе шляхтич?А наем за Силезия,Данциг,Бреслау и поречието на Одер?Половината територия която обитавате е немска.Хайде да не разбутвате фашкиите,че така ще се размирише отново в Европа ,че пак ще умирише Земята.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ТОЧКАТА

    6 0 Отговор
    Стратегическите интереси на САЩ са обявени отдавна и са РУСИЯ/ВЪН ОТ ЕВРОПА,ГЕРМАНИЯ ДОЛУ/НИСКО ДОЛУ!!!!!!!....Допреди падането на соца,бяха внимателни с германия,но още за войната в ИРАК, разделиха Европа на СТАРА И НОВА!!!!!!!!!Лидер на ,,новата,, трябваше да стане полша,на която не и липсват нито амбиции,нито нахалство!!!!!!Явно за да запалят войната в Европа им трябва и още по - луд от Украйна!!!!!!Полша ,с тези искания, може да върне фашизма за нула време в ГЕРМАНИЯ,И ДА ЗАСИЛИ АГРЕСИЯТА ВЪТРЕ В ЕСъто!!!!!!!!!!После лесно могат да я насочат към Русия,както направиха /заедно с Англия/ преди мнооого години.
  • 25 тая

    2 1 Отговор
    Щом Източна Германия не е в Съветския сателит,значи трябва Германия да плаща...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания