Last news in Fakti

4 Октомври, 2022 16:15 993 2

Клиенти щурмуваха четири банки в Ливан

  • ливан-
  • банки в ливан-
  • икономическа криза в ливан

Възмутени банкови клиенти, най-малко двама от които въоръжени, щурмуваха четири търговски банки в Ливан във вторник заради лимитите за теглене, които бяха наложени в цялата страна на фона на финансовия срив

Клиенти щурмуваха четири банки в Ливан - 1
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Възмутени банкови клиенти, най-малко двама от които въоръжени, щурмуваха четири търговски банки в Ливан във вторник заради лимитите за теглене, които бяха наложени в цялата страна на фона на финансовия срив, предава Ройтерс.

Случаите на нападения срещу банки се увеличават лавинообразно в Ливан, тъй като жителите се разгневиха от неофициалния капиталов контрол, който банките наложиха след началото на икономическата криза през 2019 г.

Във вторник сутринта ливанец, въоръжен с пистолет и граната, влезе в клона на на BLC Bank, искайки достъп до своите 24 000 долара спестявания, според Depositors' Outcry, група, която води кампания за гневни вложители.

Групата каза пред Ройтерс в изявление, че мъжът, идентифициран като Али Сахели, е затънал в големи дългове и също трябвало да преведе пари на сина си, който учи в Украйна.

"Той се опитваше да продаде бъбрека си", се казва в изявлението.

По-късно силите за сигурност влязоха в банката и арестуваха Сахели, преди да получи достъп до каквито и да било пари, казаха от групата. От банката не коментират случая.

Също във вторник група хора, наети в държавна електроцентрала в северната част на Ливан, нахлуха в клона на Първа национална банка в пристанищния град Триполи, според свидетели.

Те са били ядосани заради забавянето на достъпа до заплатите и таксите, които са им били начислени за тях, каза техният синдикален представител Талал Хаджер пред банката.

При трети инцидент въоръжен вложител взе за кратко заложници в банка "Библос" в южния град Тир, според Асоциацията на вложителите, друга група за застъпничество.

Той е носел пистолет и е поискал достъп до спестяванията си в размер на 44 000 долара.След преговори с банката той се е съгласил да вземе 350 милиона ливански лири в брой - на стойност близо 9 000 долара по пазарния курс от вторник - които да предаде на роднина, преди да бъде задържан, казаха от Асоциацията на вложителите. Банката отново не коментира.

Четвърти вложител организира седящ протест в банка IBL в предградието на Бейрут Хазиме, заявявайки, че няма да напусне, докато не получи неограничен достъп до сметката си, казаха от Depositors' Outcry. Не е ясно дали е бил въоръжен.

Миналия месец седем подобни случая за една седмица накараха банковата асоциация да обяви затваряне на всички банкови клонове за около седмица.

Пет инцидента вече разтърсиха банките тази седмица. В понеделник ливански вложител и негови съдружници успяха да изтеглят 11 750 долара от сметка с повече от 700 000 долара в клон на BLOM Bank.Инцидентът се разследва.

Икономическата криза се влоши поради загубата на стойност на местната валута спрямо долара, източването на валутните резерви на страната и причиняването на сериозен недостиг на гориво.

Прекъсването на електрозахранването е също често срещано явление в страната, като понякога няма ток по 20 часа на ден.

Източник: Ройтерс


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    1 6 Отговор
    Това ни чака и нас българите със гласуването за копейкин един сак със левове ще струва едно евро.

    Коментиран от #2

  • 2 Николай

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Като гледам "копейкин" не управлява страната, но пак отиваме натам.