5 Октомври, 2022 12:09 777 0

Кевин Спейси се изправя пред съда в Ню Йорк за сексуално насилие

  • сащ-
  • ню йорк-
  • кевин спейси-
  • съд-
  • насилие

Той ще се изправи пред граждански иск, предявен от американския актьор Антъни Рап, който обвинява опозорената холивудска звезда, че го е насилвала сексуално, когато е бил на 14 години

Кевин Спейси се изправя пред съда в Ню Йорк за сексуално насилие  - 1
Източник: Shutterstock

Кевин Спейси ще се яви в нюйоркски съд от четвъртък, за да се изправи пред граждански иск, предявен от американския актьор Антъни Рап, който обвинява опозорената холивудска звезда, че го е насилвала сексуално, когато е бил на 14 години, цитира dariknews.bg.

Двукратният носител на "Оскар", звезда от сцената, киното и телевизията, Спейси изчезна от общественото полезрение, след като през октомври 2017 г. стана един от първите изпълнители, които бяха въвлечени в наскоро зародилото се движение #MeToo.

Рап, който в момента се снима в сериала "Стар Трек: Откритие", навършва този месец 51 години. През септември 2020 г. той подава жалба срещу Спейси за намеци и предполагаемо сексуално посегателство на парти в Манхатън през 1986 г.

По това време Рап е бил на 14 години, докато Спейси - сега на 63 години, е бил почти два пъти по-възрастен от него.

Световна слава

Спейси, който придоби световна слава още през 80-те години на миналия век с участието си във филми като "Обичайните заподозрени" и "Американски прелести", а след това и в хита на Netflix "Къща от карти", винаги е отричал обвиненията в сексуално насилие.

Движението #MeToo избухна през октомври 2017 г., когато повече от 80 жени от филмовата индустрия обвиниха - и в крайна сметка свалиха, недосегаемия дотогава продуцент Харви Уайнстийн.

В края на месеца Рап за първи път обвини Спейси, при това много подробно, в интервю за BuzzFeed News.

На следващия ден в Twitter Спейси поднесе "най-искрените си извинения" на Рап за всяко "дълбоко неуместно пиянско поведение", като заяви, че не си спомня за инцидента.

След като наказателното обвинение за сексуално посегателство беше отхвърлено от съдия през 2020 г., Рап заведе граждански иск, заради който ще Спейси ще трябва да се яви в съдебната зала в Манхатън в четвъртък в 9:30 ч. (13:30 GMT) по дело, което ще бъде разгледано от жури и председателствано от съдия Люис Каплан.

"Г-н Спейси ще се яви в четвъртък и по време на целия процес. Очакваме с нетърпение оправдаването му от безпристрастно съдебно жури", заяви адвокатът му Дженифър Келър в имейл до АФП.

Ако бъде признат за виновен, Спейси ще трябва да плати значително обезщетение.

Каплан оттегли първоначалното обвинение на Рап в сексуално посегателство, като подчерта, че то е повдигнато твърде късно и не попада в обхвата на закона на щата Ню Йорк за защита на децата, въведен през 2019 г.

Съдията обаче призна, че по време на партито през 1986 г. Спейси е опипал задните части на 14-годишното момче, вдигнал го е на леглото и е легнал частично върху него, докато е бил напълно облечен.

Други съдебни дела

По време на показанията си 35 години след инцидента Рап се съгласи, че не е имало "целувки, събличане, пъхане на ръка под дрехите, нито сексуални изявления или намеци" по време на инцидент, който е продължил не повече от две минути.

Срещу Спейси са повдигнати и други обвинения както в САЩ, така и във Великобритания.

През август калифорнийски съдия го осъди да плати почти 31 млн. долара на продуцентската компания, отговорна за създаването на сериала "Къща от карти", от който той беше уволнен, когато се появиха обвиненията за сексуален тормоз срещу него.

В Лондон срещу него се води съдебно преследване за сексуално посегателство срещу трима мъже в периода март 2005 г. - април 2013 г., когато е бил театрален режисьор, и по което той през юли миналата година той се обяви за невинен.

В Масачузетс пък Спейси е обвинен в непристойно поведение и сексуално посегателство срещу 18-годише служител на бар през юли 2016 г. Обвиненията бяха свалени през юли 2019 г.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА