5 Октомври, 2022 19:25 880 6

Над 50 убити в Етиопия при въздушен удар по училище в размирния щат Тигре

  • етиопия-
  • северен щат-
  • тигре-
  • въздушен удар-
  • училище

Атаката, извършена вчера в град Ади Даеро, е една от най-смъртоносните от началото на войната преди близо две години.

Над 50 убити в Етиопия при въздушен удар по училище в размирния щат Тигре - 1
Снимка: shutterstock

Над 50 души бяха убити в Етиопия при въздушен удар по училище в бунтовния северен щат Тигре, което било използвано като приют за настаняване на вътрешно разселени хора заради конфликта между регионалните власти и федералното правителство, предаде Ройтерс, като се позова на хуманитарни работници и представители на местните сили за сигурност.

Атаката, извършена вчера в град Ади Даеро, е една от най-смъртоносните от началото на войната преди близо две години.

Хиляди хора бяха убити, а милиони - принудени да напуснат домовете си, откакто етиопският премиер Абий Ахмед нареди на армията да настъпи в Тигре през ноември 2020 г., за да свали регионалното правителство, доминирано от Фронта за освобождение на тигрейския народ (ФОТН) - негов исторически враг. Първоначално федералните сили имаха успех и превзеха голяма част от щата, преди миналата година ФОТН да си върне повечето от загубените територии. Бунтовниците дори опитаха да преминат в контраофанзива, но като цяло ситуацията е патова. Страните в конфликта така и не са започнали мирни преговори.

По-рано днес етиопското федерално правителство обяви, че е приело поканата на Африканския съюз за първи кръг разговори с бунтовните власти в щата Тигре този уикенд в Република Южна Африка. За момента все още няма реакция от страна на ФОТН.

Оцелели при вчерашния удар разказали пред хуманитарни работници, че при нападението са били убити най-малко 50 и ранени над 70 души. Регионалните власти в Тигре съобщиха за 65 загинали и 70 пострадали.

До момента няма коментар от страна на федералното правителство в Адис Абеба и на етиопската армия.

Поразеното училище е било включено от ООН в списък с места, където са настанени хора, принудени да напуснат домовете си заради конфликта. Световната организация е уведомила за това етиопското федерално правителство още през януари, съобщи агенция Ройтерс, която е видяла копие от писмото.

Най-смъртоносният въздушен удар в конфликта досега бе нанесен през януари. Тогава 59 души бяха убити по данни на ООН в лагер за вътрешно разселени хора в северозападния град Дедебит в щата Тигре.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еврогейскоатлантиче

    7 2 Отговор
    Няма проблеми, това са жертви на демократичнен въздушен удар.
  • 2 Интересно

    11 1 Отговор
    За тези жертви и прокудени хора няма коментари, няма рев, няма помощ за тях, няма убежища и хотели. За насилниците няма санкции, няма заплахи, няма нищо.

    Коментиран от #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 баба Яга

    1 2 Отговор
    Дано да пукнат тия.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.