5 Октомври, 2022 22:30 1 089 3

Испания прие закон за реабилитиране на жертвите на франкисткия режим

  • испания-
  • закон-
  • закон за реабилитиране-
  • жертви-
  • франкисткия режим

С приемането на закона, търсенето на изчезнали жертви на войната и диктатурата за първи път ще се превърне в "отговорност на държавата", която ще осигури финансиране за издирването и ексхумациите, както и за създаването на база с ДНК данни на жертвите

Испания прие закон за реабилитиране на жертвите на франкисткия режим  - 1
Снимка: Shutterstock

Ексхумация на изчезнали и отмяна на политически присъди - близо половин век след смъртта на диктатора Франсиско Франко, испанското правителство одобри днес законопроект на лявото правителство на страната, чиято цел е да реабилитира жертвите от Гражданската война, предаде Франс прес.

В преамбюла на одобрения закон се казва, че "историята не може да е основана на забрава и мълчание за победените". Той беше приет окончателно от испанския Сенат, след одобрение от Конгреса на депутатите през юли.

С приемането на закона, търсенето на изчезнали жертви на войната и диктатурата за първи път ще се превърне в "отговорност на държавата", която ще осигури финансиране за издирването и ексхумациите, както и за създаването на база с ДНК данни на жертвите.

"Държавата трябва да се заеме с ексхумацията на жертвите на франкистката диктатура. В Испания все още има 114 000 изчезнали", заяви премиерът Педро Санчес, като подчерта, че Испания е страната с най-много изчезнали в света след Камбоджа по време на Червените кхмери.

Предшественикът на Санчес, консерваторът Мариано Рахой, който беше на власт в периода 2011-2018 г. се гордееше, че не е похарчил нито едно евро държавни пари за прилагането на предишен закон за историческата памет, приет през 2007 г. от друго ляво правителство.

Изчезналите хора през Гражданската война в по-голямата си част са били на страната на републиканците и досега издирването се извършваше основно от организации на близки на жертвите.

Освен издирването и ексхумациите, законът, приет днес, предвижда и отмяна на присъди, издавани от режима на франкистите. Документът също за първи път определя като жертви на франкистите новородени, които режимът е отнемал от семейства на републиканци.

Планира се и създаването на специализирана прокуратура, която да разследва нарушения на човешките права по време на Гражданската война и диктатурата. Досега Законът за амнистията от 1977 г. възпрепятстваше подобни разследвания в името на прехода към демокрация.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ссссст

    0 0 Отговор
    След години ще приеме такъв и за кофид режима.
Новини по държави: