Превратът, който разтърсва Буркина Фасо от 30 септември, е нов сигнал за събуждане за Париж, малко повече от месец след заминаването на френските войници от Мали, коментира "Монд". Макар че Буркина Фасо от няколко години е основната база на френските специални сили в Сахел. Базата Камбоинсин, която се споделя с буркинавската армия, беше едно от основните места, където се събраха протестиращите след преврата.

Френското министерство на отбраната досега запазваше мълчание относно бъдещето на базата. Тя е изключително важна база за борбата на Франция срещу тероризма в региона на Сахел. Сега последните събития правят още по-наложително Франция да предефинира военното си присъствие в Африка - нещо, което министерството на отбраната се опитва да направи.

През юли френският президент Еманюел Макрон заяви, че иска да "преосмисли" изцяло военното присъствие на Франция в Африка "до есента". Оттогава започна деликатната работа. Но тя напредва бавно и може да не бъде завършена преди края на годината или дори до началото на 2023 г., когато трябва да се проведат парламентарните дебати по бъдещия закон за военното планиране за 2024-2030 г.

Министърът на отбраната Себастиан Лекорну заяви пред "Монд", че "наборът от френски предложения" постепенно се представя на страните партньори.

В министерството вече се възприема по-контрактно отношение към Африка. Във време, когато конкуренцията между световните сили се смята за част от ежедневието на континента, Франция също има "предложение", според министерството.

За тази цел Лекорну обиколи страните. Първо той отиде в Нигер и Кот д'Ивоар с министъра на външните работи Катрин Колона, след това в Камерун, Бенин и Гвинея-Бисау заедно с Макрон и накрая в Алжир от 25 до 27 август, отново с президента.

Франция провежда операция "Баркан" в Сахел от 2014 г. насам. В кампанията участват 5 100 войници, допълвани от естонски и датски военен персонал и подкрепа по-специално от Германия, Швеция, Испания, Обединеното кралство, Чешката република и Съединените щати.

Г-5 от Сахел, която включва Буркина Фасо, Мали, Мавритания, Нигер и Чад, е основана през 2014 г., разполага с 5 000 военнослужещи. Целта на военното присъствие е борба с радикални ислямисти.

Източник: "Монд"