17 Юли, 2013 18:57 1 166 0

Кристиан Вигенин се отчете за първия месец

  • кристиан вигенин-
  • отчет-
  • ес-
  • ротационно председателство-
  • българия-
  • македония

Кристиан Вигенин отчете първия месец от мандата си като министър пред Комисията по външна политика на Народното събрание, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Започнала е оптимизация на дейността на Съвета по европейски въпроси към Министерски съвет, който се председателства от министъра на външните работи. Работи се върху по-добрата подготовка на позициите на България за форматите на Съвета на ЕС с акцент върху теми с особена важност за страната, стана ясно от отчета. „За мен това е ключов елемент от съгласуваното и качествено отстояване на български позиции в рамките на органите на ЕС”, заяви министър Вигенин пред членовете на комисията.

По думите му през изминалия месец вече е започнала активната подготовка по бъдещото ротационно председателство на България на ЕС (2018 г.), като към момента се оценява необходимостта от специфична подготовка на отделните министерства за поемане на ангажиментите по председателството.

Според Вигенин организацията на председателството предполага много добър административен капацитет, обезпечен финансов ресурс и много прецизна координация, като целият процес се изпълнява от работна група, оглавена от него и от вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

Министър Вигенин е инициирал създаването на работна група, която да направи цялостен анализ на възможностите за по-добро позициониране на България в регионален план. „Това е особено важно и с оглед кандидатурата ни за трансформиране на Регионалния секретариат за парламентарно сътрудничество в Югоизточна Европа със седалище в София в Постоянен секретариат с разширени функции и правомощия и превръщането му в истински изпълнителен орган на парламентарното сътрудничество в региона”, отбеляза външният министър.

По думите му се очаква в най-скоро време работната група да предложи и план за действие не само за обезпечаване на тази кандидатура, но и цялостен пакет от инициативи за активизиране на българското присъствие в тези региони. Министърът отбеляза също, че е актуализиран и съставът на преговорната група по Македония с ръководител посланикът ни в Македония Иван Петков. Създадена е и работна група, която да направи цялостен преглед на отношенията ни с Македония.

Един от приоритетите в работата на министъра е засилване на икономическите резултати от дейността на нашите задгранични представителства. Според Вигенин е много важно да се подобри междуведомствената координация по теми, които са от важен икономически интерес за страната. Като пример той посочи, че при предишното правителство е била слаба координацията с Министерството на икономиката и енергетиката, което може да се промени.

„Много е важен диалогът с институциите. Ще подобрим координацията с МИЕТ по теми, които имат силен външнополитически акцент, например – енергетиката.”, допълни Вигенин. Министърът отбеляза,че в новия Устройствен правилник, върху който се работи в момента, е предвидено да има директор, който да отговаря за работата с потенциалните чуждестранни инвеститори, като по този начин ще се засили и ангажимента на МВнР по отношение на външнотърговските връзки. Очакваме от септември министерството да работи с нова структура, допълни той.

Министър Кристиан Вигенин отбеляза, че вече е приключило общественото обсъждане на Проекта за Наредба за кариерното развитие на дипломатическите служители, за условията и реда за тяхното атестиране и за ротацията на служителите в дипломатическата служба. По думите му този документ ще внесе ред и устойчивост, като проектът създава условия за повече сигурност и мотивация на служителите на МВнР.

„Ще се постарая да сведа до минимум политическите назначения, ако изобщо има такива, до ниво доста под заложените по закон 20 процента. Справка в момента показва, че спрямо общия брой на всички ръководители на задгранични представителства, броят на ръководителите, които не са от състава на Дипломатическата служба, са общо 25. Това е малко над 25 процента от общия брой ръководители, което представлява нарушение на закона и е заварено положение”, отбеляза министър Вигенин.

По думите му процентът е още по-висок спрямо общия брой действащи генерални консули – 64,2 на сто, което показва как е работело предишното правителство. В момента се извършва и финансов анализ, като данните до момента показват, че само за първите 6 месеца на годината, министерството вече има дефицит от около 6 милиона лева. „Предишните управляващи свиха бюджета на министерството с 1/3, което в момента създава затруднения в нашата работа и анализираме как можем да се справим със ситуацията”, подчерта министър Вигенин.

Министърът запозна членовете на комисията и с идеята да бъдат подготвени изменения и допълнения в Закона за дипломатическата служба, които да отстранят съществуващи в закона непълноти или текстове противоречащи на други нормативни актове. По думите му на финален етап е и подготовка на Етичен кодекс, предвиден в Закона за дипломатическата служба. Той има за цел да регламентира задълженията на служителите в дипломатическата служба от гледна точка на недопускане на конфликт на интереси, на корупция, на дискриминация и др.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА