Last news in Fakti
  Тема: Украйна

12 Октомври, 2022 14:00 2 482 20

Ястребите в Кремъл вземат надмощие

  • руска агресия-
  • войната в украйна-
  • руска аагресия-
  • ястреби в русия-
  • удари в украйна

Серията от ракетни удари на Москва по градове в цяла Украйна предизвика празнични коментари от руски официални лица и прокремълски експерти

Ястребите в Кремъл вземат надмощие - 1
Снимка: Shutterstock

Серията от ракетни удари на Москва по градове в цяла Украйна предизвика празнични коментари от руски официални лица и прокремълски експерти, които през последните седмици активно критикуваха руските военни за поредица от смущаващи неуспехи на бойното поле, обобщава Associated Press.

Руски националистически коментатори и военни кореспонденти на държавните медии похвалиха атаката от понеделник като подходящ и дългоочакван отговор на успешната украинска контраофанзива и атаката през уикенда на Кримския мост, важен път към полуострова, който Русия анексира през 2014 г.

Още новини от Украйна

Много от тях твърдят, че Москва трябва да поддържа интензивността на ударите от понеделник, за да спечели войната. Някои анализатори предполагат, че руският президент Владимир Путин става заложник на възгледите на своите съветници за това как трябва да се развие кампанията в Украйна.

"Инициативата на Путин отслабва и той става все по-зависим от обстоятелствата и онези, които му изковават "победата" (в Украйна), написа в онлайн коментар в понеделник Татяна Становая, основател на независимия мозъчен тръст R.Politik.

"Страхът от поражение е толкова силен, особено за тези, които сега са напълно потопени в това военно начинание, че нерешителността на Путин с неговата логика на "Все още нищо не сме започнали" и "Сдържаната тактика се отплати" се превърна в проблем ", каза анализаторът.

От седмици привържениците на Путин призоваваха за драстични стъпки на бойното поле в Украйна. Увещанията се засилиха през уикенда след взривяването на моста, свързващ Крим с Русия. Този мост, който е най-дългият в Европа стана виден символ на руската военна мощ. Самият Путин го откри през пролетта на 2018 г.

"И?" Маргарита Симонян, ръководител на руската държавна пропагандна телевизия RT, се чудеше в социалните медии какъв ще е отговорът на Москва на съботната атака на моста.

"Това е един от онези случаи, когато страната трябва да покаже, че можем да отвърнем на удара", пише Александър Котс, военен кореспондент на популярния прокремълски вестник "Комсомолская правда".

Ястребите в Кремъл вземат надмощие
Снимка: Shutterstock

Високопоставеният руски депутат Сергей Миронов, който ръководи подкрепяната от държавата партия "Справедлива Русия", написа в "Туитър" в събота, че Москва трябва да пренебрегне мнението на Запада при формулирането на своя отговор на явната атака.

"Време е за битка! Свирепа, дори жестока. Без да се обръща внимание на каквито и да било порицания от страна на Запада", написа Миронов в "Туитър" в събота. "Няма да има по-големи санкции. Те няма да кажат по-лоши думи. Трябва да си свършим работата. Започнахме - трябва да стигнем до края. Връщане назад няма. Време е за отговор!"

Отговорът дойде в понеделник сутринта, когато Русия едновременно изстреля десетки ракети по украински градове, убивайки и ранявайки десетки и нанасяйки безпрецедентни щети на критичната инфраструктура на Украйна. Ударите, които засегнаха 15 украински града, повечето от които регионални столици, прекъснаха електропроводи, повредиха железопътни гари и пътища и оставиха градове без водоснабдяване.

Рамзан Кадиров, силният лидер на Чечения, руски регион в Северен Кавказ, каза, че вече е "100% доволен" от хода на "специалната военна операция" в Украйна. Кадиров беше сред най-ревностните привърженици на "по-драстични мерки", включително използването на ядрени оръжия с ниска мощност.

Установеният от Москва губернатор на Крим Сергей Аксьонов описа ударите от понеделник като "добра новина".

Аплодисментите на привържениците на Кремъл идват с искания Путин и руската армия да поддържат темпото и интензивността на атаките и щетите, нанесени на инфраструктурата на Украйна.

Аксьонов каза, че "ако такива действия за унищожаване на инфраструктурата на врага бяха предприемани всеки ден, тогава щяхме да приключим всичко през май и режимът в Киев щеше да бъде победен".

"Надявам се, че сега темпът на операцията няма да се забави", написа Аксьонов.

Водещият на RT, Антон Красовски, публикува видеоклип със себе си в понеделник, танцуващ на балкон с шапка, носеща Z, символът, който руските сили поставиха върху военни превозни средства, докато нахлуваха в Украйна. В друга публикация в "Телеграм" той каза, че щетите по електропроводите на Украйна "не са достатъчни! Не достатъчно!"

Друг журналист от държавната телевизия, Андрей Медведев, нарече атаките от понеделник "логична стъпка, която не само обществото отдавна изисква - военната ситуация изисква различен подход към военните действия".

"Ако ударите по критичната инфраструктура станат редовни, ако ударите по железопътни линии, мостове и електроцентрали станат част от нашата тактика, тогава да, това наистина променя (ситуацията)", написа Медведев. "Но засега, според (официални) изявления, не е взето решение Украйна бъде потопена в Средновековието".

Политическият анализатор Становая написа в публикация в "Телеграм" че Путин е бил изправен пред "мощен натиск" преди бомбардировката в понеделник "да премине към агресивни действия, масирани бомбардировки" и това е накарало руския лидер да действа.

"От днес може да се каже, че Путин беше убеден да прибегне до по-агресивна линия. И тя отговаря на неговото разбиране за ситуацията. Но това е хлъзгав наклон — няма път назад", предупреждава Становая.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    14 15 Отговор
    Това трябваше да стане отдавна !
  • 2 Скоро пиленцето

    15 14 Отговор
    Пупинчо ще литне
  • 3 Реалист

    16 8 Отговор
    Ястребите в Кремъл вземат надмощие - ми как иначе да се воюва с атлантическите ястреби от НАТО?

    Коментиран от #15

  • 4 гост

    12 3 Отговор
    И по-зле ще става ..., казал оптимистът.
  • 5 Механик

    15 10 Отговор
    Дойчевеле от няколко месеца твърди, че Путин е смъртно болен, опериран, крие се в бункер, свършил е ракетите, няма войници, войниците пияни, не могат да стрелят и пр. А през определен период от време, пак същите "обективни" медии, твърдят, че ястребите в Кремъл, били решили да убиват Путин.
    Сега обаче се оказва, че Путин е здрав, има ракети, има кой да стреля с тия ракети и най-вече, че "ястребите" са с Путин.
    Да се чудиш и маеш, направо!
  • 6 Когато почнат стъклата в Кремъл

    11 6 Отговор
    да дрънчат, ще се усетят....
  • 7 Така е

    16 6 Отговор
    Националистите спечелиха в Русия и Русия казва сбогом на неолиберализма.
    Браво на Русия!
  • 8 гост

    8 5 Отговор
    Нормално, ястребите във Вашингтон откога са взели власта ...
    Но са като ин и ян.
  • 9 Очаквано

    8 6 Отговор
    Без значение какви оръжия изпраща началството на киевската хунта... ако няма газ, петрол, електричество и вода съпротивата става невъзможна. Предстоят още референдуми в Украйна. Това е реалността.
  • 10 Рико

    6 8 Отговор
    Такива изказвания още веднъж показват ,че не трябва да има нюанси в отношението към някакви "различни" руснаци. Невинен руснак няма и всички руснаци трябва да плащат.
  • 11 Вервайте на статията

    2 1 Отговор
    от нюз бг съм

    Коментиран от #12

  • 12 Ми да

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Вервайте на статията":

    те имат вътрешен човек там.
  • 13 РФ потъна

    8 2 Отговор
    С варващините, които бяха извършени от диваците от Кремъл и всички продкрепящи ги, официлно беше сложен край на руската федерация.
  • 14 Украинци бийте се

    7 3 Отговор
    Руската армия е разбита, ракетите свършват, ще си получат заслуженото за издевателствата си над народите.
  • 15 СЛОНА

    4 5 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    ЗАЩО ГИ НАРИЧАШ ЯСТРЕБИ ТА ТОВА СА ОРЛИ ,ЛЕТЯЩИ ХИЩНИ ПТИЦИ ДЕТО БОМБАНДИРАА ЧЕТВЪРТ ОТ ЗЕМНОТО КЪЛБО ЗА ПСЛЕДНИТЕ 22 ГОДИНИ ,НО С РУСИЯ ЩЕ СИ ГО НАМЕРЯТ !!!!
  • 16 Русия

    3 8 Отговор
    30 процента е малко. Трябва 90% и да е минус 25. Тогава боеве няма да има. Руските танкове ще влизат, а местното няселение ще им дава упаковани служителите на Киев/Сащ , местните нацисти/хулигани и ще им се кланя с китки и питки.
  • 17 Овратен

    8 1 Отговор
    ИЗРОДИ !
  • 18 Нострадамус от Злокучене

    7 0 Отговор
    Бомбардировките по градовете нищо няма да променят на фронта.Само ще засили военната помощ от Запада за Украйна,ще ожесточи украинците и не на последно място изтощава и без това намаляващият руски военен арсенал.Ще задълбочи и все по-отчетливата криза в руското общество,защото няма да постигнат ефекта,който очаква шайката от престъпници и фашисти в Кремъл.Украинската контраофанзива продължава,руските загуби се увеличават и това няма как да се скрие.Дезертьорството сред руските окупатори и бягството от "частичната мобилизация" придоби мащабите на епидемия,която е ясен признак за пълната деморализация и за страха обзел "втората в света".Тези бомбардировки са "лебедовата песен" на кремълските "ястреби".
  • 19 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

    4 0 Отговор
    Като изплащат репарациите няма да празнуват.
  • 20 Сатаната

    4 0 Отговор
    Иначе се изкарват че били Православни Християни
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания