15 Октомври, 2022 10:43 949 11

В Испания заделят 3 млрд. евро в помощ на хората срещу високите цени на тока

  • испания-
  • хора-
  • помощ-
  • високи цени-
  • ток

Планира се регулирана тарифа за централното отопление, а също и социалните бонуси за ток да достигнат до повече хора. Милион и половина домакинства с ниски доходи ще получат временна отстъпка от 40 на сто от сметките си за електроенергия

В Испания заделят 3 млрд. евро в помощ на хората срещу високите цени на тока  - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

В Испания се увеличава процентът на хората, изложени на риск от бедност, сочи доклад на Европейската мрежа за борба с бедността и социалното изключване, представен в парламента. Същевременно испанското правителство обяви нов пакет от мерки за енергийно подпомагане на уязвимите групи, съобщават от БНР.

Над 13 милиона души в 47 милионна Испания са били изложени на риск от бедност миналата година, сочи изследването. Към тази група са се присъединили нови около 380 хиляди души. Увеличението с един процент потвърждава очерталата се отрицателна тенденция на последиците от пандемията. Има ръст на работещите бедни - всеки трети от заетите. Освен това една трета от домакинствата няма средства за непредвидени разходи. Проблемите засягат особено силно жените и в частност самотните майки, сочи изследването.

Тази седмица правителството на социалиста Педро Санчес обяви нов пакет социално-икономически мерки. Инициативата е насочена към намаляване на въздействието на енергийната криза тази зима предвид високите цени на енергоизточниците:

„Ще отделим близо 3 милиарда евро допълнително, за да защитим хората срещу повишаването на цените на енергията. Това са мерки, които ще засегнат 40 на сто от домакинствата в нашата страна“.

Планира се регулирана тарифа за централното отопление, а също и социалните бонуси за ток да достигнат до повече хора. Милион и половина домакинства с ниски доходи ще получат временна отстъпка от 40 на сто от сметките си за електроенергия. Санчес обясни, че правителството не може напълно да компенсира икономическите последици от войната в Украйна, но прави всичко възможно да ги смекчи.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    1 4 Отговор
    Избучиха Черния лебед и тва е! Аре са Разпад на доминото.
  • 2 Стисльовци

    0 1 Отговор
    Егоисти, може да ги дадат на зеленото! Вчера Шарий публикува материал, как с помощи се купуват дронове от наше момче за 10( десет) пъти по-висока цена от подобните по света.
  • 3 Браво

    4 0 Отговор
    А в България все още продължава борбата за кокала....имам чувството, че не живеем в ЕС,а в някоя област в Русия
  • 4 Коко

    3 3 Отговор
    Какво заделят? Вицове! Купуват си социалния мир с прясно напечатани парички.

    Коментиран от #6

  • 5 ффр4

    7 0 Отговор
    В Испания се грижат за хората. Също и в Германия, Франция, Скандинавието..., а у нас има пари само за богатите, народът е оставен да мизерува и оцелява, ако може.
    Представете си- дават милиони на бизнеса за ток и газ, а на народа- нищо. Този народ е на дъното по доходи. Наследство от 12 год. ГЕРБ. И сега пак за същите грабители гласуваха. Стокхолмски синдром.
  • 6 ффр4

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Коко":

    Социалната политика и грижата за народа купуване на социален мир ли наричаш?
    Целият ЕС е социално ориентиран, само в Бг управляват човеконенавистни партии. ГЕРБ и Горанов наложиха бедност и ниски доходи, унижаваха народа, внушавайки, че хората са лош материал и т.н. Ако в някоя европейска страна управляващи си позволят да обиждат народа, ще бъдат изметени за отрицателно време. Само българинът стои с наведена глава пред обидите и пак ходи да гласува за същия тиранин. Робският манталитет не прощава.
  • 7 Рошко

    2 1 Отговор
    Те през три дена ли отпускат, щото оня ден пак отпускаха. От отпускане ше се задушим и занулим
  • 8 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ БИ БИЛО ПОЛЕЗНО ---НО ЗА ИСПАНИЯ Е : " МИЖИ ДА ТЕ ЛА ЖЕМ " !!!!!!!!!!!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: