Last news in Fakti

17 Октомври, 2022 19:40 735 6

Белгийският премиер: Срещата на върха на ЕС без решение за цените на енергията би била европейски провал

  • белгия-
  • белгийският премиер-
  • срещата на върха-
  • ес -
  • александър де кро

Белгийският премиер Александър де Кро предупреди, че европейската среща на върха в четвъртък и петък трябва да вземе решение за мерки за по-добър контрол на цените на енергията и за защита на семействата и бизнеса

Белгийският премиер: Срещата на върха на ЕС без решение за цените на енергията би била европейски провал  - 1
Снимка: БГНЕС

Белгийският премиер Александър де Кро предупреди, че европейската среща на върха в четвъртък и петък трябва да вземе решение за мерки за по-добър контрол на цените на енергията и за защита на семействата и бизнеса, предаде белгийската агенция Белга.

„Сега е времето да изпратим недвусмислен политически сигнал, че имаме волята повече да не толерираме високите цени на газа. Обратното би било напълно безотговорно, провал за Европа“, каза Де Кро днес в белгийския парламент.

В комисията по европейски въпроси Де Кро направи бърз преглед на срещата на върха в Прага и отправи поглед към срещата на върха в края на тази седмица, на която ще се обсъжда енергийната криза и европейския отговор към нея.

"Европа е в седмицата на истината. Въпросът е нагоре или надолу. Времето за оправдания изтече", каза Де Кро. Следователно за него срещата на върха е "най-важният Европейски съвет от много време насам".

За да се избегне повторение на ценовата надпревара на енергийните пазари от пролетта и лятото, лидерите трябва да вземат принципно решение за солидарност, контрол на цените и съвместно закупуване на газ. По този начин правната и оперативна подготовка ще бъде готова до пролетта на 2023 г., твърди Де Кро.

Според Белгия Европейският съюз трябва да използва колективната си тежест, като се ангажира с групово закупуване на газ на световните пазари. „Това се прави най-добре чрез създаване на европейски картел, обединяващ критична маса от европейските енергийни компании, които могат да сключват дългосрочни договори, без да се конкурират с други европейски играчи“, каза Де Кро. „Това е най-добрата гаранция за сигурността на доставките и за поддържане на цената“.

Подобни групови покупки трябва да бъдат придружени от обвързващи споразумения за солидарност на доставките между държавите-членки, каза Де Кро. По-конкретно това означава, че ще има достатъчно доставки за страните с по-голяма зависимост от руски газ или със затруднен достъп до втечнен природен газ.

Месеци наред Белгия се опитва да наложи таван на цените на газа в контекста на кризата. За Де Кро принципното решение за разработване на „временна и спешна интервенция в цената на газа на пазара на едро" трябва да бъде взето най-накрая тази седмица.

„При условие че има достатъчно ясни споразумения относно сигурността на доставките и солидарността, би трябвало най-накрая да бъде възможно да се направи тази стъпка“. Сега белгийският премиер е обнадежден „повече, отколкото през последните седмици", че това ще стане. Заедно с Италия, Полша и Гърция, Белгия вече е разработила ново предложение за „динамичен коридор на цените на газа“.

И накрая, Де Кро също иска да ускори реформата на индекса на цената на газа и енергийния пазар.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    10 0 Отговор
    И как ще делите кожата на Мечката,след като тя е на гърба и? Чичото с призраците как ви напъти?
  • 2 СПИРО

    14 0 Отговор
    ЕВРО САЮЗА СЕ РАЗПАДА КОЛКОТО ДА ВИ Е МЪЧНО
  • 3 Ето един загрижен Премиер!

    8 0 Отговор
    За тези които не знаят, Германия заради ВСВ е задължена до 2046 година да дава безплатно електрическа енергия на Белгия( колкото и е нужно! Разбира се белгийския народ плаща ток на кметствата! А тоя се е загрижил за енергията!
  • 4 Търсите

    8 0 Отговор
    Под вола теле.
  • 5 Абе вие

    10 0 Отговор
    Вече отвсякъде сте провал!
    Плювате по Русия, но изведнъж се оказа, че години наред сте живяли добре, понеже цялата ви индустрия е получавала евтини ресурси от Русия. И понеже не сте много умни, сами си отрязахте клона, на който седите. Но и продължавате да "копаете за да стигнете дъното"! Какви цени ще определяте? Тези доставки не са ваши. Продавачите, може и да не ви продадат нищо, ако много се правите на отворени... Само ще качите още цените с вашата неадекватност....
  • 6 Мишо

    4 0 Отговор
    ЕС за едни маски срещу ковид не се разбрахте, та сега по енергетиката ли?
Новини по държави: