Last news in Fakti

17 Октомври, 2022 22:50 885 8

Франция глобена с 10 млн. евро за мръсен въздух

  • франция-
  • глоба-
  • съд-
  • мръсен въздух

Висшият административен съд на Франция в понеделник нареди на държавата да плати две нови глоби от 10 милиона евро за това, че не е подобрила качеството на въздуха в големите градове

Франция глобена с 10 млн. евро за мръсен въздух  - 1
Снимка: Shutterstock

Висшият административен съд на Франция в понеделник нареди на държавата да плати две нови глоби от 10 милиона евро за това, че не е подобрила качеството на въздуха в големите градове, съобщи "Ройтерс".

Санкциите дойдоха в допълнение към друга глоба от 10 милиона евро от същия съд по същата причина през 2021 г.

Те също така дойдоха пет години след като Съдът нареди на правителството да намали нивата на азотен диоксид и фини частици в десетки зони, за да отговаря на европейските стандарти.

"Към днешна дата мерките, предприети от държавата, не гарантират, че качеството на въздуха се подобрява достатъчно, за да се спазват праговете на замърсяване възможно най-бързо", се казва в изявление на Съда. В него се казва, че парите ще отидат при екологични групи, които са завели случая.

Той добави, че въпреки известно подобрение, четири района остават особено застрашени: Тулуза, Париж, Лион и Екс-Марсилия.

Франция е сред няколкото членки на Европейския съюз, за които върховният съд на ЕС установи, че нарушават стандартите на блока за качество на въздуха през последните години.

Брюксел изчислява, че замърсяването на въздуха допринася за повече от 400 000 преждевременни смъртни случаи в Европа всяка година и настоява членовете на ЕС да спазват правилата и да предприемат правни действия срещу онези, които парадират с правилата.

Министърът на околната среда Кристоф Бешу призна решението на съда в изявление и каза, че ще се срещне с представители на най-замърсените градове в страната.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    13 1 Отговор
    Европейските стандарти ще накарат ЕС да се разпадне!
    Да напуснем потъващия кораб BULEXIT
  • 2 1233211

    6 1 Отговор
    За произведени 10 милиарда, какво са 10 милиона.
    Смешно.
  • 3 Майна

    5 1 Отговор
    Това е много важно!
    Съучастие на Обединените нации“, цитира договор на ООН от 1978 г., занимаващ се с техники за модифициране на околната среда, който уж позволява на „неопределени субекти“ да участват в „мирни“ дейности за модифициране на околната среда в нациите, подписали споразумението.

    Пример за програмата на ООН, предоставена в документа, е въздушният феномен, известен като "chemtrails", които са дълготрайни потоци мъгла, оставени след някои самолети.
  • 4 Соваж бейби

    6 0 Отговор
    Тази година е кошмар и уникална никога не е било така със самолетите постоянно ,нон стоп писахме три малки градчета и едно село до кметствата събирахме подписи за шум и нарушаване на спокойствие .Ден и нощ самолети няколко бази има в околието ,ужасен шум ,някой бойни самолети като прелитат направо се парализираш на място ,аритмия после около 5 минути си в шок само от звука ,стените и прозорците треперят ,не знам каква марка са но рафала ряпа да яде пред своя шум ,виждала съм ги даже на дефиле и чувала.Бяха затворили и базата за парашютисти и балони кой се кефи .Да обучават украинците в кравария ,не ние да дишаме мръсотията.
  • 5 Дада

    7 2 Отговор
    Браво бе ! 10 млн евро … ефин тристаен апартамент на шан ЗИ лизе струва повече
  • 6 Няма такава държава

    5 1 Отговор
    държавата да плати две нови глоби от 10 милиона евро за това, че не е подобрила качеството на въздуха в големите градове ... Е как да стане като хората купуват коли спрямо джоба ... Пак нали вие ги мислите тези еко стандарти на колите Еми пуснете колите без пари и хората ще взимат най ниски емисии ... Парадокс е тоя запад
  • 7 Христо Божилов

    1 0 Отговор
    Хаха, Франция глобена. Та там въздуха в сравнение със София, Бобов дол или Стара Загора е като свеж планински
  • 8 Анекдот

    0 0 Отговор
    Франция осъди Франция??? Държавен она,низъм.
Новини по държави: