Last news in Fakti

22 Юли, 2013 01:07 2 449 0

Забулени мюсюлманки разбунтуваха парижки предградия

  • париж-
  • фередже-
  • никаб-
  • хиджаб

Населените с имигранти предградия на Париж през уикенда отново са обхванати от вълнения, обобщават световни и френски медии.

Искрата беше запалена от желанието на полицай да глоби жена, защото се движела на обществено място облечена по ислямски обичай и по тази причина се виждали само очите й.

Инцидентът станал предградието Трап. Действията на служителя на реда разгневили съпругът й, който се нахвърлил с юмруци срещу полицая като дори се опитал да го удуши.

Нападателят бил задържан, но това веднага изкарало на улиците около 250 мъже и младежи, които се сбили със силите на реда. Протестиращите настоявали да не се прилага забраната за носене на фередже, никаб или бурка. 14-годишно момче и трима полицаи са били ранени. Поне шестима са били задържани. Полицията прибягна до сълзотворен газ срещу нападателите, които палили кофи за боклук и трошили автобусни спирки.

На следващата вечер вълненията се прехвърлили в Еланкур. Там около 50-тина радикални младежи използвали камъни и коктейли „Моллотов” срещу полицията. По традиция са били опожарени около 20-тина коли. Полицията пък успя да задържи около четирима от тях, които били особено активни в погромите.

Вълненията събудиха спомените от кошмарните седмици на 2005 г., когато в предградията на Париж бяха опожарени десетки автомобили в знак на протест срещу полицейското насилие.

Искрата на тогавашните протести беше нелепата смърт на двама тийнейджъри от Северна Африка, които бяха убити от токов удар, докато се криеха в трансформатор от хайка на силите на реда.

Това принуди тогавашното правителство да излее милиони евро в програми за разрешаване на проблемите на бедността, социалната сегрегация и лошата инфраструктура, но напрежението за отлаганите от години проблеми остана.

Протестиращите отново настоявали техните

майки, жени и дъщери да ходят забулени на обществени места.

Вътрешният министър Манюел Валс обеща засилено полицейско присъствие до успокояване на обстановката.

От своя страна министърът за социалната и икономическа солидарност Беноа Амон, избран за депутат от Трап, недвусмислено заяви, че правителството ще наказва както тези, които нападат полицейски участъци, но и тези, които проповядват расизъм или ислямофобия.

Той припомни, че двама мъже са били осъдени на затвор, защото са заплашили мюсюлманка с нож, защото носи фередже.

Единственият закон във Франция е френският закон, а не ислямисткият закон или закона на тълпата, коментира лидерът на крайнодесните националисти Марин льо Пен. Тя настоя кабинетът твърдо да действа срещу безредиците.

Неофициално застрахователи вече изчисляват, че

щетите възлизат на 600 000 евро само за двата дни на протеста.

 

Франция е втората европейска държава, наложила забрана за носене на никаб. Разпоредбите забраняват носенето на облекло, което покрива цялото лице и оставя само процеп за очите.

Законът беше приет на 11 октомври 2010 година благодарение на активната подкрепа на френския президент Никола Саркози.

Според закона силите на реда няма да свалят никаба или бурката на нарушителките, но жените са заплашени от глоби до 150 евро.

Мъжете, които принуждават жени да се забулват, може да бъдат осъдени на една година затвор и глоба от 30 000 евро. Наказанието се удвоява, ако става въпрос за непълнолетно момиче.

По официални оценки около

1900 жени във Франция носят никаб или бурка.

Белгия беше първата европейска държава, която въведе забраната в края на април 2010 г. За нарушаването на закона в Белгия се предвиждат глоба или затвор от един до седем дни. Позволени са изключения само за празненства като карнавали.

Наложените глоби само ще провокират нови дискусии за мястото на исляма и имиграцията.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: