Last news in Fakti

20 Октомври, 2022 16:10 930 5

Какво следва за Лиз Тръс от нейната борба за политическо оцеляване?

  • лиз тръс-
  • великобритания-
  • премиер на великобритания

Лиз Тръс е премиерка на Великобритания от само малко повече от шест седмици, но нейното време на "Даунинг стрийт" номер 10 вече може да е изтекло

Какво следва за Лиз Тръс от нейната борба за политическо оцеляване?  - 1
Снимка: БГНЕС

Лиз Тръс е премиерка на Великобритания от само малко повече от шест седмици, но нейното време на "Даунинг стрийт" номер 10 вече може да е изтекло, след като настроенията в собствената ѝ партия изглежда се обръщат срещу нея.

Как се стигна дотук?

Лиз Тръс беше избрана за лидер на Консервативната партия на 5 септември и пое премиерския пост на следващия ден. Нейното управление едва бе започнало, когато смъртта на кралица Елизабет Втора доведе до замразяване на политическия живот. Но повратният момент за Тръс дойде, когато на 23 септември тогавашният министър Куази Куартенг обяви своя "минибюджет", който предизвика хаос във финансовите пазари и наложи спешна намеса от страна на британската централна банка в подкрепа на държавните облигации.

Това беше последвано от хаотична партийна конференция, помрачена от обратен завой в данъчната политика и обезсърчаваща преднина в социологическите проучвания за лейбъристите. Куартенг беше уволнен и заменен от Джереми Хънт, който отхвърли почти всички данъчни облекчения, които бяха ключова част платформата на Тръс. Изглеждаше, че ситуацията се е успокоила, но последваха катастрофалните събития от вчера.

Какво се случи снощи?

Министърката на вътрешните работи Сюела Брейвърман подаде оставка по драматичен начин, като в своето придружително писмо намекна, че се е решила на този ход след пламенна кавга с Тръс относно миграционната политика. Снощи в Камарата на общините се разразиха грозни сцени, след като на депутатите консерватори беше наредено да гласуват "против" предложение за забрана на фракинга, внесено от лейбъристите. Появиха се слухове, че главната отговорничка по партийната дисциплина на торите Уенди Мортън е подала оставка, които след това бяха отречени от "Даунинг стрийт".

Възможно ли е премиерката да оцелее?

Въпреки че засега само малцина депутати консерватори публично са призовали Тръс да подаде оставка, има многобройни спекулации, че десетки от тях са изпратили писма с искане на вот на недоверие до председателя на Комитет 1922. Съгласно правилата Тръс е защитена от вот на недоверие през първите 12 месеца от мандата ѝ, но ако стане ясно, че собствените ѝ депутати не я подкрепят, за нея ще стане невъзможно да продължи.

Какво ще последва, ако Тръс бъде принудена да подаде оставка?

Ако Тръс подаде оставка, това ще предизвика произвеждането на нови избори за лидер на партията. Това е нещо, което торите се надяват да избегнат, предвид последиците от надпреварата между Тръс и Риши Сунак, на които от части се дължи настоящата токсична атмосфера в Консервативната партия.

Има възможност Комитет 1922 да приеме правила, съгласно които само кандидати с широка подкрепа от страна на депутатите от парламентарната група могат да бъдат допуснати до изборите, като това на практика ще доведе до излъчването на само един кандидат и избягване на необходимостта от дълга кампания и събиране на гласове от партийни членове от цялата страна. Друг вариант е да се намери кандидат, зад който може да се обедини цялата партия и той да се кандидатира без срещу него да се изправят опоненти, както това се случи с Тереза Мей. Но намирането на такъв кандидат изглежда като трудна задача.

Кои са възможните кандидати?

Сред спряганите за възможни наследници на Тръс са Борис Джонсън – въпреки, че той беше принуден да подаде оставка по-рано тази година, Кит Молтхаус, Грант Шапс, Саджид Джавид, Риши Сунак и Пени Мордонт. Министърът на отбраната Бен Уолъс, който е популярна фигура в партията, настоява, че иска да остане на настоящата си позиция.

Излизането на Брейвърман от правителството би могло да я направи фигура, около която да се обединят депутати от дясното крило на Консервативната партия, но е малко вероятно тя да се окаже фигура, около която да може да се обедини цялата партия.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вашето Мнение

    3 3 Отговор
    Дайте му ядревнно копче в ръчичките на това нещо.
  • 2 Вашето Мнение

    11 2 Отговор
    След като Путин счупи крадливите ръчички на англосаксонската измет е време тези да се върнат в землянките, от където изпълзяха преди 100 години.
  • 3 харлем шеик

    11 1 Отговор
    И тази държава е пропита и се оправлява от боклуци.
  • 4 Уич Тръст

    1 1 Отговор
    До час - два яхам метлата и отлитам, към вещерския Форест от която изпълзях, фиууу!
  • 5 Трън

    2 1 Отговор
    Не я мислете. Тя ще става манекенка на Виктория сикретс.
Новини по държави: