Last news in Fakti

27 Октомври, 2022 12:17 1 179 7

Италия за първи път е най-големият вносител на руски стоки в ЕС

  • италия-
  • вносител-
  • руски-
  • стоки-
  • ес

Така през юли руският внос в Италия възлиза на 3,04 млрд. евро, а в Германия - 2,9 млрд. евро

Италия за първи път е най-големият вносител на руски стоки в ЕС - 1
Източник: Shutterstock

През юли за първи път в историята Италия иззе лидерството от Германия като най-голям вносител на руски стоки в Европейския съюз, сочат изчисления на РИА Новости, базирани на данни от националните статистически агенции, предаде Агенция "Фокус".

Така през юли руският внос в Италия възлиза на 3,04 млрд. евро, а в Германия - 2,9 млрд. евро. Тоест за първи път Италия се превърна в основния купувач на руски стоки сред страните от ЕС поне за последните 20 години (няма по-ранни данни).

На трето място е Нидерландия, която е внесла руски стоки за 1,6 млрд. евро, четвърта е Чехия (1,4 млрд. евро). Полша също влезе в челната петица с внос от 1,1 млрд. евро.

В същото време Германия остава основният европейски износител за Русия: в средата на лятото тя достави стоки на стойност 1,02 млрд. евро. Втора е Италия с 511,5 милиона евро.

Полша е продала стоки на Русия на стойност 370,7 милиона евро, Нидерландия - 345 милиона. Челната петица затваря Литва, чийто износ възлиза на 286,6 милиона евро.

Като цяло през юли страните от ЕС са доставили на Русия стоки за почти четири милиарда евро. Това е с 10 на сто по-малко от юни и с 48 на сто по-малко от година по-рано. Що се отнася до вноса от Русия за ЕС, на месечна база той намалява с пет, а на годишна база се увеличава с 29 процента.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедо берлускони

    11 2 Отговор
    тая проевропейската с големите мелони ми е само параван
  • 2 Ихууу..

    8 0 Отговор
    Мамбо италиано..Те и френските дрънкалки са най-близо до Мечката,щото по рождение и генетически дадености много мразят и се страхуват от англосаксите,особено от немчурята,ихуу..
  • 3 Урюрвкос

    13 2 Отговор
    изводът е че колкото повече руски дипломати гониш толкова повече ти расте стокооборота
  • 4 Хммм

    3 1 Отговор
    На годишна база руския внос в ЕС се е увеличил с 29%! Сиреч.... ставаме пазар заа Русия

    Коментиран от #6

  • 5 ...

    3 2 Отговор
    100% коли, бяла техника и компютри са внесли от Русия. вЕрвайте ми.
  • 6 Аха

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хммм":

    Увеличи 10 с огромните 29% и после 10 000 с кирливите 2%
    Първосигнална амеба.
  • 7 Дипломат Чукчев

    5 1 Отговор
    Сега пък укро троловете реват, че факти пише истини!
Новини по държави: