Last news in Fakti

27 Октомври, 2022 14:41 772 7

Естония призова Сунак да увеличи разходите на Великобритания за отбрана

  • естония-
  • риши сунак-
  • отбрана-
  • нато-
  • великобритания

Сунак не споделя обещанието на своята предшественичка Лиз Тръс за увеличение на разходите за отбрана на Великобритания от 2 на 3 процента от брутния вътрешен продукт до 2030 г.

Естония призова Сунак да увеличи разходите на Великобритания за отбрана - 1
Източник: БГНЕС

Естония призова новия британски министър-председател Риши Сунак да се ангажира с увеличение на бюджета за отбрана, предадоха Пи Ей Мидия и ДПА.

Сунак не споделя обещанието на своята предшественичка Лиз Тръс за увеличение на разходите за отбрана на Великобритания от 2 на 3 процента от брутния вътрешен продукт до 2030 г., описвайки в миналото тези цели като „произволни“.

В интервю за Би Би Си естонският външен министър Урмас Рейнсалу отговори утвърдително на въпрос дали страните от НАТО би трябвало да се стремят да отделят 3 процента от своя БВП за отбрана. „Абсолютно“, заяви той.

Според него нахлуването на Русия в Украйна е събитие, което „променя играта“. „Автократите инвестират в оръжия. Те вярват в силата на оръжията“, каза Рейнсалу. „За да защитим нашите ценности – основания на правила ред, е необходимо и ние да инвестираме в оръжията“, заяви той.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс, който запази поста си при направените от Сунак промени в управленския състав, може да реши да напусне, ако правителството отстъпи от ангажимента за отбранителните разходи.

Рейнсалу също така призова Великобритания да не намалява числеността на своите войски в Естония. Той каза, че страната му „обича британските войници“ и „иска още“.

Британското правителство беше разкритикувано от опозицията по-рано този месец, след като беше съобщено, че почти 700 войници на Великобритания, разположени в Естония, се предвижда да бъдат изтеглени.

„Ние наследници на Чембърлейн ли сме или на Чърчил?“, попита в интервюто Рейнсалу, имайки предвид някогашните британски министър-председатели.

Сунак проведе във вторник вечерта първия си телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски и обеща „непоколебима подкрепа“ от Великобритания за Украйна, заяви говорител на премиера. „Министър-председателят каза, че подкрепата на Обединеното кралство за Украйна ще бъде по-силна отвсякога при неговото управление и президентът Зеленски може да разчита, че неговото правителство ще продължи да проявява солидарност“, заяви говорителят.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Естония

    8 1 Отговор
    в новият СССР
  • 2 смех

    7 1 Отговор
    Истония какви ги плещи пак. Порасташе пилци .....
  • 3 Амиии

    3 0 Отговор
    3% са малко.. Би трябвало да е някъде 10-15% от бюджетите за Нато.
  • 4 ъъъ

    14 1 Отговор
    та Естония за какво или какви се имат?
    май историята им куца
    или на Рейнсалу куца

    иначе:
    Politico:
    Украинските власти са разстроени от плановете на новия британски премиер Риши Сунак
    да намали военния бюджет на страната,
    което от своя страна ще се отрази на размера и качеството на помощта,
    предоставяна от Лондон на Киев.
  • 5 Геле

    4 1 Отговор
    Много го обичам аз този призив - "Хайде да дадете"! Еми нека Естония да даде тоя дял на британците.Искат, видите ли, тарикатите с чужда пита помен да правят. Пък и с цялата си наглост броят чужди пари.
  • 6 Ване Цигането от с. Драгалевци, Софийско

    3 0 Отговор
    Той сега има други грижи- да осигури помощи на неговите събратя от Столипиново, Максуда, Филиповци, Суходол, Аджисан махала, Сливен и то без да работят.
  • 7 РЕАЛИСТ

    2 0 Отговор
    Днес стачкуват здравните работници във Великобритания. Преди два дни бяха пощенските служители. Всеки иска пари, щото сметките се увеличават, ама важно било да се дава повече за оръжие. Великобритания е далече и на остров, да му мисли Естония, дето е наблизо и лае, като малко псе.
Новини по държави: