Last news in Fakti

1 Ноември, 2022 11:09 1 107 9

Турция: Искаме действия от Швеция

  • турция-
  • швеция-
  • действия-
  • нато-
  • членство

"Не се вслушваме в изявленията във връзка с Швеция, докато те не станат конкретни."

Турция: Искаме действия от Швеция - 1
Източник: БГНЕС

Турция не се вслушва в изявления, а очаква конкретни действия, заяви говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Йомер Челик по повод кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, съобщи електронното издание на в. "Хюриет".

Челик каза това пред журналисти след заседание на Централния изпълнителен комитет на ПСР, предаде БТА.

"Не се вслушваме в изявленията във връзка с Швеция, докато те не станат конкретни. Изявлението е нещо хубаво, но не е достатъчно, докато не бъде осъществено на практика", подчерта Челик.

Новият шведски министър-председател Улф Кристершон обяви, че Швеция е напълно ангажирана да изпълни условията на тристранното споразумение, сключено в Мадрид и насочено към преодоляване на възраженията на Турция срещу кандидатурата на Стокхолм за присъединяване към НАТО заедно с Финландия.

Двете скандинавски страни внесоха кандидатурите си за членство в НАТО през юни, но Турция изрази възражения, защото според нея двете скандинавски страни толерират и дори подкрепят терористични групи, сред които и представители на Кюрдската работническа партия (ПКК). Според подписания в Мадрид тристранен меморандум Стокхолм и Хелзинки се ангажираха да не подкрепят ПКК, сирийските кюрдски организации, които Анкара смята за подразделения на ПКК, както и т.нар. от Анкара Фетуллахистка терористична организация (ФЕТО), която турските власти обвиняват за опита за преврат в Турция през 2016 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    16 3 Отговор
    Турците отстояват интересите си. Няма да оставят шведи и финландци да дишат, докато не си изпълнят обещанията към Турция. Хубаво е българите да си помислим, излезем ли от НАТО, вече няма кой да ни защитава, излизането е лесно,но обратно да се върнеш е почти невъзможно. Гърците направиха една такава грешка и се простиха с половин Кипър ,а после се молиха именно на Турция да ги пусне в НАТО....

    Коментиран от #4, #5, #9

  • 2 Реалист

    2 10 Отговор
    Този кюрдин иска да набучи други кюрди :)
  • 3 Ето така се прави

    7 0 Отговор
    А нашите политроби пуснаха РСМ в Нато, пуснаха ги да започват преговори с ЕС и сега има да чакаме от умрел писмо.
  • 4 пак излъга

    0 14 Отговор

    До коментар #1 от "Браво":

    гърциа преди турция е в нато,а турците,ако не беха влезли найш как ссср-то щее ги премачка и да ги вкара в свет.соц.система.

    Коментиран от #6, #7

  • 5 генчо

    1 9 Отговор

    До коментар #1 от "Браво":

    не ЕДОГАНПАША го е страх от кюрдите това е всичко
  • 6 МаниМани

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "пак излъга":

    Турция и Гърция влизат в НАТО през 1952 година. А след фашисткия режим в Гърция а по точно след кипърския въпрос от 1974 година гърция е елиминирана от НАТО за новото и влизането ходатайства Турция и това и е било най голямата грешка.
  • 7 ДОСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "пак излъга":

    ЧЕТИ МАЛКО ИСТОРИЯ ДА СЕ ПРОСВЕТИШ БЕ ГАЛАВА УЧЕНА.
  • 8 Според простият мисир излиза, че

    1 1 Отговор
    Само според Турция двете страни подкрепят терористи. Да, ама под меморандума стоят подписите и на Швеция и на Финландия, което идва да рече, че и те са съгласни с това, а не както простият мисир се опитва да ни внуши, че само според Турция е така
  • 9 Истината

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Браво":

    След Гърция турците няма да повторят грешката!
Новини по държави: