Last news in Fakti

8 Ноември, 2022 14:40 1 327 9

Уганда отчаяно се бори с еболата

  • уганда-
  • ебола-
  • епидемия

Уганда ще съкрати с две седмици учебния срок , за да ограничи ежедневния контакт между учениците и по този начин ограничи разпространението на еболата

Уганда отчаяно се бори с еболата - 1
Снимка: БГНЕС

Уганда ще съкрати с две седмици учебния срок , за да ограничи ежедневния контакт между учениците и по този начин ограничи разпространението на еболата, предаде Ройтерс, позовавайки се на министъра на образованието.

Властите се борят да овладеят разпространението на много заразната и смъртоносна хеморагична треска ебола. Епидемията засегна столицата Кампала с население от около 2 милиона души.

По данни на здравното министерство до вчера в Уганда бяха потвърдени 135 случая на зараза и 53 смъртните случая. Министърката на образованието Джанет Катаха Мусевени каза, че правителството е решило да затвори детските градини, началните и средните училища на 25 ноември, защото пълните класни стаи създават риск от разпространение на вируса. „По-ранното спиране на учебния процес ще намали събирането на много деца на едно място, където те са в ежедневен близък контакт с техни съученици, учители и персонал, и това улеснява разпространяването на вируса“, каза Мусевени в изявление.

Учениците в Уганда в момента са в третия и последен срок за календарната година, в края на който се явят на изпити. При децата са потвърдени 23 случая, 8 от които са завършили със смърт, каза Мусевени.

В Уганда циркулира суданският щам на еболата, за който няма доказано работеща ваксина. По-често срещаният заирски щам обаче, разпространил се напоследък в съседно Конго, реагира на ваксина срещу болестта. По принцип половината от заразените с ебола умират.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    3 0 Отговор
    Мусевени или по нашенски Кунчо от Уганда.
  • 2 Айде на срещата ГЕРБ - ПП

    6 2 Отговор
    Откривайте новата пандемия и започвайте за "първа линия" колко, за ток колко, за кръчмите 40/60, за бензин колко, нова пандемична добавка за пенсионерите, на всички партизански фирми там да не забравите по-големички суми, че има инфлация, а РЗИ-тата ги предупредете ако вземе да отиде там някой болен по десет тояги и да отива да оздравява, че сме в криза и няма кой да се занимава с него, а пък и още 16 политики за крадене имате да разглеждате!

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Май ти си прост

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Моли се":

    Че то ваксина за ебола няма

    Коментиран от #8

  • 5 Зелен Демократ

    3 1 Отговор
    Ей сега нашите учени ще я кръстосат с грипа и новия гипоебол ще ви почне, край на въглеродния ви отпечатък и Планетата ще се изчисти!!
  • 6 БеГемот

    0 0 Отговор
    Като гледам снимките ми се струва ,че тия са ни минали с малко....май...
  • 7 1233

    0 0 Отговор
    Локдаун на цялата държава.
  • 8 Има

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Май ти си прост":

    Руснаците я направиха.
  • 9 Ужас

    2 0 Отговор
    Напоследък в Украйна няма много жертви и сатанистите са пуснали това за съкращаване на населението.Е,по-добре вируси отколкото войни...
    Я вижте какви интересни новини има от Мета:
    "Основателят на Oculus създаде VR шлем, който убива потребителя, ако умре в играта, която играе. Хедceта нa Люĸи изглeждa ĸaтo Меtа Quеѕt Рrо, cвъpзaн c тpи мoдyлa c eĸcплoзивни зapяди. Te ce нaмиpaт нaд eĸpaнa. Зapядитe ca нacoчeни диpeĸтнo ĸъм пpeдния мoзъĸ нa пoтpeбитeля и aĸo избyxнaт, щe oтнecaт глaвaтa мy."
    Силно го препоръчвам на онези IT където ни правят разни пропаганди да ни въведат неофашизма и да ни затворят в кутийки като ни контролират с изкуствен интелект.Купувайте го!Все пак нали искате да съкратите населението до 2050-та година...дайте личен пример и изиграйте играта на живота си!