Last news in Fakti

9 Ноември, 2022 13:39 670 2

Унгария обеща подкрепа на Швеция и Финландия за НАТО

  • унгария-
  • нато-
  • финландия-
  • швеция-
  • присъединяване

"Финландия и Швеция са наши съюзници и могат да разчитат на нас"

Унгария обеща подкрепа на Швеция и Финландия за НАТО - 1
Източник: БГНЕС

Парламентът на Унгария ще обсъди ратифицирането на присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО, съобщава "Ройтерс".

Това ще се случи по време на есенната парламентарна сесия, след като бяха приети редица законопроекти, свързани с ЕС.

Финландия и Швеция са наши съюзници и могат да разчитат на нас, изтъкна Гергели Гуляс, ръководител на кабинета на Виктор Орбан.

До момента Унгария и Турция са единствените страни членки на Алианса, които не са дали разрешение за присъединяване на двете скандинавски държави.

Миналата седмица Анкара обяви, че Швеция и Финландия все още не са изпълнили всички задължения по постигнатото с нея споразумение, поради което засега блокира кандидатурите им за присъединяване към НАТО.

Двете скандинавски страни кандидатстваха за присъединяване към НАТО в отговор на руската инвазия в Украйна, но се сблъскаха с опозиция от страна на Турция, която ги обвинява, че подкрепят и укриват кюрдски бойци и други групи, които Анкара смята за терористи.

През юни Швеция и Финландия подписаха меморандум, в резултат на който Анкара вдигна ветото върху техните кандидатури за присъединяване към трансатлантическия съюз за сигурност.

От своя страна Осло и Хелзинки обещаха да не подкрепят кюрдските въоръжени групировки ПКК и YPG. Те също увериха, че няма да подкрепят мрежата на мюсюлманския духовник Фетхуллах Гюлен, която според Анкара стои зад опита за преврат през 2016 г. и която Турция определя като терористична организация с акронима FETO, цитира news.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    1 0 Отговор
    Убава е врътката на Орбан. Обещам... Но! Извоювал е Позиция за Народа си.
  • 2 пенко

    0 0 Отговор
    ИРОНИЧНА ПОДИГРАВКА !!!!!!!!!!!!!!!!
Новини по държави: