16 Ноември, 2022 21:59 730 15

ЕС ще предостави на Африка над 1 милиард евро

  • ес-
  • средства-
  • климат-
  • борба-
  • африка

За да й помогнат да се приспособи към климатичните промени

ЕС ще предостави на Африка над 1 милиард евро - 1
Източник: БГНЕС

Европейският съюз и някои страни членки ще предоставят заедно на Африка над 1 милиард евро, за да ѝ помогнат да се приспособи към климатичните промени, заяви днес заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, цитиран от Франс прес.

"Заедно ЕС и четири стари членки - Франция, Германия, Нидерландия и Дания - ще отпуснат над 1 милиард евро, за да подпомогнат за адаптацията в Африка", обяви той на климатичната конференция КОП27 в Египет.

Очаква се тази инициатива да задейства нови и вече съществуващи програми за адаптация, уточни в комюнике ЕК, без да конкретизира какъв е делът на новите програми.

Обещаните средства ще се използват за събирането на данни за климатичните рискове, за развиване на системите за ранно предупреждение на населението при непосредствена опасност от бедствие и ще помогнат за ангажиране на финансовия сектор, включително частния, с въпроса за климата. Освен това те ще подсилят механизмите за застраховане срещу неизбежни рискове, поясни Тимерманс.

Част от тези средства ще бъдат предназначени за вече понесените от континента загуби и щети, каза той. Финансирането на "загубите и щетите", претърпени от южните страни в резултат на глобалното затопляне, е един от въпросите, които предизвикват разногласия на климатичната конференция.

Европейският съюз съобщи, че 60 милиона евро ще бъдат заделени специално за тези щети.

В друго изявление Тимерманс отхвърли предложението на групата Г77+Китай, която представлява над 130 държави с бързоразвиваща се икономика и бедни страни, за създаване по време на КОП27 на специален фонд за компенсиране на щетите.

Тимерманс посочи, че ЕС ще направи собствено предложение, като сам предложи преговорите за финансиране на тези "загуби и щети" да завършат в рамките на година и настоя Китай да се включи във финансирането.

Предложението на Г77+Китай "изхожда от ситуацията отпреди 30 години, а не от тази днес, и ако замразим нещата на равнището от 1992 г., то страните, които днес разполагат с огромни финансови средства, които имаха много сериозен растеж, биха били освободени от задължението да участват в подпомагането на най-уязвимите. Намирам това за недопустимо", заяви пред журналисти той.

"Всички би трябвало да са в системата въз основа на настоящата си позиция", настоя заместник-председателят на ЕК.

Докато "посредниците" по този "трънлив" въпрос предложиха рамка за преговори до 2024 г., Тимерманс предложи преговорите да приключат през 2023 г., на следващата международна климатична конференция, като не изключи възможността за създаване на специален фонд в дългосрочен план.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    15 1 Отговор
    В Африка евра не ядат. Искат жито, ама вие го прибрахте .
  • 2 Защо?

    12 0 Отговор
    Дайте ги на Зеления за кока!
  • 3 Божей

    14 1 Отговор
    На Украйна 100 милярда,на Африка 1 милярд? Лицемерие!
  • 4 честен ционист

    4 0 Отговор
    Какво ще се приспособяват? Кому бананы, кому снег..
  • 5 Божей

    8 0 Отговор
    На Украйна 100 милярда,на Африка 1 милярд? Лицемерие!
  • 6 уaйтнoйз

    6 0 Отговор
    заложна къща "щедрите"....
  • 7 Лицемери

    11 0 Отговор
    България тъне в мизерия и бедност, иначе почнахме да оправяме Африка.

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Лицемери":

    "Заедно ЕС и четири стари членки - Франция, Германия, Нидерландия и Дания - ще отпуснат над 1 милиард евро, за да подпомогнат за адаптацията в Африка=============================================== ====Обърни внимание на първите три страни.На времето са имали колонии в Африка и бая са,, изцицали ,,оттам.А от нас какво да вземат.Ние си кротуваме и се задоволяваме с трохите които ни подхвърлят.Жалко е, че и тях нашите политици ги крадат
  • 10 А какво ли взимат от там

    6 0 Отговор
    Че са толкова загрижени? Вероятно има някаква взаимноизгодна замяна на стоки, услуги или начин за прибиране на средства под друго име.
  • 11 Даниел Немитов

    7 0 Отговор
    Не е кой знае колко. То наш Боцко може да ги отпусне тия пари от личните си спестявания!
  • 12 На цяла Африка 1 милиард

    2 1 Отговор
    На неонацистка украйна- 18 милиарда.

    Ценностите, сър!
  • 13 Тези помощи са ясни на всички вече

    2 0 Отговор
    Даваш 100, 85 са за корупция и влияние, а 15 са за проекти. Така функционира Червеният Кръст и всички видове помощи. Никоя държава не дава пари на друга такава просто така.
  • 14 Вирус

    1 0 Отговор
    Абе тоя сергейски съюз много щедър явно много евраци са напечатани
  • 15 до кога ще ви търпим глупостите

    1 0 Отговор
    Това допитване ли е , бих бил силно изненадан , или уведомление , което не би ме учудило като акт , защото съм свикнал , че въобще не им пука в Брюксел какво мисля аз . Ръсите парите така защото нямате никакъв принос в добиването им , след като отделите сериозен дял за себе си , останалото го раздавате според някакви си " ваши " интереси и цели , нали знаете къде ще потънат тези пари и че нищо няма да свършат относно народите на Африка , както и на други места , но ще гарантират някакво влияние сред корумпирани върхушки на тези народи.