Last news in Fakti

17 Ноември, 2022 08:15 681 1

Гръцкият външен министър ще посети днес Източна Либия

  • гърция-
  • либия-
  • посещение-
  • гръцкият външен министър-
  • никос дендиас-
  • бенгази

Гръцкият външен министър Никос Дендиас ще бъде на посещение в Източна Либия днес,в Бенгази Дендиас ще разговаря с председателя на базирания там парламент Агила Салех

Гръцкият външен министър ще посети днес Източна Либия  - 1
Снимка: БГНЕС

Гръцкият външен министър Никос Дендиас ще бъде на посещение в Източна Либия днес, съобщи АНА-МПА.

В Бенгази Дендиас ще разговаря с председателя на базирания там парламент Агила Салех, както и с други либийски представители, се казва в съобщение на гръцкото министерство на външните работи.

В рамките на посещението министърът ще предостави от името на гръцкото правителство ваксини срещу КОВИД-19. Той ще присъства и на проява за представяне на приноса на Гърция в проект на Световната програма по прехраната за възстановяване на пристанището в Бенгази. Дендиас ще се срещне още с представители на гръцката общност в града.

Очаква се основни теми на разговорите на гръцкия външен министър да бъдат укрепването на сътрудничеството на Гърция и Либия при зачитане на международното и преди всичко на морското право, отношенията между ЕС и Либия и процесите в Средиземноморието. Друга тема, която вероятно ще бъде засегната, е конституционната база за произвеждането на избори в Либия колкото се може по-скоро.

Дендиас беше на посещение в Източна Либия и през април 2021 г.

Базираното в Триполи либийско правителство подписа два меморандума с Турция – за разграничаване на изключителните икономически зони и за съвместни проучвания за въглеводороди, които Гърция смята, че нарушават суверенните ѝ права, защото игнорират гръцката изключителна икономическа зона южно от остров Крит и други гръцки острови в източната част на Средиземно море. Действащият в Бенгази либийски парламент също твърди, че подписаните от правителството меморандуми са незаконни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 орт

    6 4 Отговор
    Международното признато правителство на Либия е в Триполи! Какво ще търси в този непризната част на Либия? Нали гърците много ,ама много спазваха законите! На това отгоре Хафтар подкрепя Русия.
Новини по държави: