Last news in Fakti

17 Ноември, 2022 08:50 1 131 19

След 8 години съд произнася присъдата за сваления MH17

  • дело-
  • съд-
  • присъда-
  • свален самолет-
  • mh17

Холандски съдии ще произнесат днес присъдата си по задочния процес срещу трима руснаци и един украинец за предполагаемата им роля в свалянето на пътническия самолет на Malaysia Airlines през 2014 г. и смъртта на всички 298 души на борда

След 8 години съд произнася присъдата за сваления MH17 - 1
Снимка: Shutterstock

Холандски съдии ще произнесат днес присъдата си по задочния процес срещу трима руснаци и един украинец за предполагаемата им роля в свалянето на пътническия самолет на Malaysia Airlines през 2014 г. и смъртта на всички 298 души на борда, припомня Ей Би Си Нюз.

Присъдата ще бъде произнесена повече от осем години след като самолетът, пътуващ от Амстердам за Куала Лумпур, беше свален над Източна Украйна на 17 юли 2014 г. по време на конфликта между проруските сепаратисти и украинските сили.

Руснаците Игор Гиркин, Сергей Дубински и Олег Пулатов и украинецът Леонид Харченко могат да бъдат осъдени на доживотен затвор, ако бъдат признати за виновни. Но те все още са на свобода и отказват да присъстват на съдебния процес.

В резултат на щателно международно разследване беше установено, че ракета "Бук", изстреляна от пускова установка, която е била вкарана в контролираната от украинските бунтовници територия от руска военна база и след това откарана обратно в Русия, е причинила експлозията и катастрофата на полет MH17.

Разследващите твърдят, че тя е дошла от 53-та зенитно-ракетна бригада - подразделение на руските въоръжени сили, базирано в руския град Курск.

По време на съдебния процес прокурорите запознаха съдиите с хиляди страници доказателства в подкрепа на своята теза, включително парчета метал, извлечени от телата на жертвите, подслушани телефонни разговори и обширни публикации в социалните мрежи и други данни от открити източници, за да проследят движението на системата "Бук" преди и след унищожаването на MH17.

Те настояват за доживотни присъди за четиримата заподозрени - най-високото възможно наказание според нидерландското законодателство.

Москва и адвокатите на един от заподозрените многократно поставиха под съмнение заключенията и твърдо отрекоха да са замесени в свалянето на MH17.

Съдебният процес е в разгара си на фона на геополитическите сътресения, предизвикани от близо деветмесечната инвазия на Русия в Украйна. В края на септември Москва незаконно анексира части от Източна Украйна, включително мястото, където през 2014 г. се приземиха останките на MH17.

Някои от семействата на загиналите хора очакват насрочената за четвъртък присъда, за да разберат какво би могъл да каже съдът за евентуалната роля на Русия в свалянето на MH17. Нито един от четиримата обвиняеми не е обвинен в изстрелването на ракетата, взривила Боинг 777 във въздуха, и нито един от тях не се е явил в Нидерландия за процеса.

Източник: Ей Би Си Нюз / News.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ксаниба

    20 1 Отговор
    а какво стана с женицата - украинския оператор от летището, с ония полковник от укр ВВС и още редица изчезнали/изчезнати лица, замесени в тази драма???
  • 2 Джамбaза

    23 2 Отговор
    Осем години!
    Ако имаше дори едно читаво доказателство,
    да са осъдили Русия още преди седем години и десет месеца.
  • 3 Путинофил

    2 10 Отговор
    Русия е невинна. Самолета падна сам, защото валеше дъжд. Същото стана и със самолета на полският самолет. Сам си падна.
  • 4 Бай Лисан

    10 0 Отговор
    Нидерландски виртуози - хванали ги по информация във Фейсбук...
    Ми то и в ТикТок има тонове секретна информация, питайте бе..
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Въпроси и не само

    11 0 Отговор
    1. Предоставени ли са записите на украинските диспечери ?
    2. Предоставени ли са сателитните снимки от сащ ?

    Мисля, че това е важна информация за обективно разследване.
    Ако тези доказателства липсват, то тогава 8-годишното разследване върви в грешна посока и истинските виновници няма да бъдат назовани .
  • 7 Факт е

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ултра къса памет":

    Тогава американски разузнавателен самолет се е прикривал с гражданския
  • 8 Живанши

    11 1 Отговор
    Оха, как лъжат долните холандци. Години наред тяърдяха, че комплекса е стрелял от източна украйна. Показваха ни маршрути как е влязъл и как е минавал през нея. От къде точно бил стрелял. Имаше много подробен документален филм. Сега ни казват - стреляли са от Русия. Отговорността за самолета е на тези, които са оставили самолета да лети над зона която бомбандират. Бунтовници има по целия свят, които нато спонсорират - Сирия, Ирак, Либия... Руснаците са ги направиха сатани, че подкрепят кръвните си братя. Това са резултатите на облъчване от медии струващи трилиони долари, хващани многократно в лъжи и манипулация.

    Коментиран от #15

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Авиатор

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ултра къса памет":

    Е малко, малко колко малко са 500 киломитра на средата на пътя - че той с такова отклонение няма да намери летището за където е тръгнал. Не е отговорил на никаква честота и съвсем случайно с него е летял американски разузнавателен самолет който пък не го предупредил че се е отклонил "малко".

    Иначе американците като думнаха самолета над персийския залив който си летеше по разписание над международни води и без отклонение по зададения маршрут нещо не ревахте - ама то го свалиха съвсем "демократично" нали. За едни грантове как ли няма да се извъртите.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ултра къса памет":

    И тогава имаше КОНТРОЛНИ ТОЧКИ ,
    които указваха отклонението на самолетите и пилотите внасяха корекции при нужда ‼️
    Ама ти откъде да знаеш ‼️
  • 15 Бачо Киро

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Живанши":

    Доколкото си спомням, подмятаха снимчици от ФБ. Чак се оплакват, че "подсъдимите" отказвали да отидат в Холандия да бъдат съдени.... Пълни глупости, жалко за хората, употребени в пропагандата....
  • 16 9689

    3 0 Отговор
    Холандски съдии,бетер от нашите.
  • 17 Урюрвкос

    1 0 Отговор
    няма такова нещо---ракетата, взривила Боинг 777 във въздуха,--- самолета не е взривен от ракета, тя няма как да го взриви, тя стреля със сачми. Самолета се разцепва на две части. В протоколите на съда има много приказки за деклариран багаж рулони със текстил 1225кг. Кримския мост беше гръмнат с рулони опаковъчно фолио 22 тона.
  • 18 ...

    0 0 Отговор
    Бе друго си е да правиш разследване по снимки за 8 мин и да кажеш чия е ракетата без да има на снимките нито един сериен номер.
  • 19 пенко

    0 0 Отговор
    ... " КОЙ ВИ БРЪСНЕ ЗА СЛИВИ БЕ П У Т КИ НИДЕРЛАНДСКИ " !?!?!?!?!?
Новини по държави: