17 Ноември, 2022 15:59 753 2

Японският премиер призова китайския лидер за честен и открит диалог

  • китай-
  • япония-
  • лидери-
  • тайланд-
  • диалог

"Както Китай, така и Япония имат своите отговорности за гарантирането на сигурността и мира в този регион"

Японският премиер призова китайския лидер за честен и открит диалог  - 1
Източник: БГНЕС

Японският премиер Фумио Кишида призова китайския лидер Си Цзинпин за честен и открит диалог преди началото на срещата им в Тайланд, предаде Ройтерс.

"Както Китай, така и Япония имат своите отговорности за гарантирането на сигурността и мира в този регион", каза Кишида в началото на разговора си със Си в кулоарите на двудневната среща на върха на формата Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС).

Двамата лидери започнаха първия си разговор на четири очи в тайландската столица Банкок. Двете страни не бяха осъществявали контакт на толкова високо равнище от близо три години, отбелязва японската информационна агенция Киодо. Очаква се Кишида да изрази безпокойството на Япония от опитите на Китай да подкопае контрола ѝ върху островите Сенкаку в Южнокитайско море, както и от нарастващия военен натиск, който Пекин оказва върху Тайван.

В речта си пред участниците в срещата на върха на АТИС Си заяви, че Азиатско-тихоокеанският регион не е ничий заден двор и че не бива да се превръща в арена на съперничество между големите сили, предаде агенция Синхуа.

"Нито народът, нито времето, в което живеем, ще допуснат опит за нова Студена война", подчерта той.

"Следването на пътя на мирно развитие е стратегически избор, който ние сме направили в съгласие с фундаменталните интереси на китайския народ. Повече от всичко друго, ние китайците се надяваме да видим мир и стабилност. Ще застанем твърдо на правилната страна на историята. Ще останем ангажирани с мира, развитието, сътрудничеството и постигането на взаимни ползи", каза още китайският лидер.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вашето Мнение

    1 0 Отговор
    И какво очаква япончето? Китайския лидер ще разговаря с треторазряден краварски слуга?
  • 2 А важното е

    0 0 Отговор
    Съюзът между русия и Китай се разпадна.