Last news in Fakti

18 Ноември, 2022 16:36 2 776 7

Фермер изгаря зърно за топлина като по-евтина алтернатива на дървата

  • дърва-
  • пелети-
  • огрев-
  • литва

Недостигът на дървесина и дървесен чипс започна в началото на тази година, когато вносът беше забранен, и тази ситуация може да продължи и след непосредствената криза поради времето, необходимо за отглеждането на дърветата

Фермер изгаря зърно за топлина като по-евтина алтернатива на дървата - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Фермер в Литва трябва да изгаря за отопление на дома си овеса, който отглежда като фураж за овцете си, и пшеницата, използвана за приготвяне на хляб, след като цената на дървените пелети рязко скочи след инвазията на Русия в Украйна, съобщи Ройтерс.

Тъй като вносът на дървени продукти от Русия и нейния съюзник Беларус беше забранен поради санкции, пелетите, които Петрас Вайтелис използва за отопление, скочиха до 600 евро за тон, над три пъти повече от миналата година.

Тъй като цената, на която е могъл да продаде зърното, е била почти същата, Вайтелис е сметнал за най-разумно да го изгаря за топлина.

"Аз съм фермер, така че сърцето ме боли, когато правя това. Изгарям хляб за гориво. Роден съм да отглеждам зърно за хляб, за храна, но икономическата криза ме кара да правя това", разказа Вайтелис пред Ройтерс във фермата си в Азуолайчай, село в централна Литва.

Той е установил, че овесът е най-доброто зърно за изгаряне в печката, смесен с дървесни пелети, за да поддържа пламъка. През най-студените зимни дни смята да добави и пшеница, която е по-калорична.

"Ще трябва да продам 6 тона овес за 1 тон дървени пелети. В такъв случай, кой глупак би горил дървесни пелети, а не овес?", коментира Вайтелис, допълвайки, че овесът бил предназначен за овцете му, затова ги заклал рано.

Недостигът на дървесина и дървесен чипс започна в началото на тази година, когато вносът беше забранен, и тази ситуация може да продължи и след непосредствената криза поради времето, необходимо за отглеждането на дърветата.

Голяма част от оставащите доставки на дървесен чипс бяха продадени в Западна Европа, тъй като растящите цени на газа увеличиха търсенето на алтернативни горива, обясни Вайдас Йонутис, ръководител на търговията на балтийската борса за биогорива "Балтпул" (Baltpool). Той добави, че недостигът е толкова остър, че сега изгарят по-качествена дървесина, която миналата година би се използвала за направата на мебели.

"Цените вече са се стабилизирали и виждаме инвестиции в дърводобивната промишленост, които ще увеличат предлагането. Но ще отнеме 2-3 години, за да дадат резултат, и не мисля, че дървеният чипс някога ще стане толкова евтин, колкото беше преди инвазията", заключи Йонутис.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крах..

    33 4 Отговор
    Първа серия от "Европейска трагедия",филмът е многосериен,като "Дързост и Красота"..
  • 2 Прагматик

    20 5 Отговор
    Да се топлят с евроатлантически ценности щом продължават да са против Русия.

    Иначе ревът за зърнената сделка че нямало зърно за бедните в Африка а то май няма за печките в Европата.

    Коментиран от #5

  • 3 Шляхтиц

    10 0 Отговор
    През време на голямата рецесия 1927-1931 години в САЩ също изгарят пшеницата в тогавашните парни локомотиви заради ниските изкупни цени на зърното за хляб.
  • 4 Мамул

    13 3 Отговор
    Алтернативата е само една! Като във Франция преди 300 години. Отиват селяните в Париж и почват да трепят аристокрацията заедно с любовниците им. Вдигат лозунга "Свобода, братство, равенство" и после започват да живеят по-добре.
  • 5 Мито

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "Прагматик":

    Това не е нещо ново. Преди години сръбските фермери се отопляваха с царевица, заедно с кочаните. Просто през онази година цената на царевицата удари дъното. И сърбите решиха да я горят. Много приятен звук издавала царевицата в котела като от пуканки. Жалко е защото има хора, които гладуват. Никой не е казал че пазарната икономика е справедлива
  • 6 хорейшио

    22 0 Отговор
    Бях по работа в Азия и Австралия близо два месеца,кризата е навсякъде, инфлацията е навсякъде. Едва ли се дължи на Русия или на санкциите срещу Русия. Това е като Ковида, който обхвана целият свят,а обвиниха,че е тръгнал от Китай. Нещо се случва. Някъде някой размества пластовете в целия свят.
  • 7 БГ селянин

    4 0 Отговор
    И аз смесвам пелетите с царевица! Гори добре горелката!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания