23 Ноември, 2022 11:20 739 0

Един от ранените в двете експлозии, разтърсили днес Йерусалим, е починал

  • израел-
  • йерусалим-
  • експлозии

Жертвата е мъж, който бил откаран в тежко състояние в болницата "Шааре Зедек", където починал от раните си

Един от ранените в двете експлозии, разтърсили днес Йерусалим, е починал - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Един от ранените в двете експлозии, разтърсили по-рано днес Йерусалим, е починал от раните си, предадоха световните агенции. Жертвата е мъж, който бил откаран в тежко състояние в болницата "Шааре Зедек", където починал от раните си, поясни говорител на полицията, цитиран от Франс прес.

Две експлозии разтърсиха Йерусалим по-рано днес. Ранените според различни източници са между 15 и 18, съобщават Франс прес и "Джерузалем пост". Четирима от ранените са в тежко състояние, допълва Асошиейтед прес.

Първата експлозия е станала близо до централната автогара в града, а втората е станала на входа на квартала Рамот.

Според полицията се предполага, че става дума за палестински атаки, предаде Ройтерс. Според очевидци в района на централната автогара е имало изоставена раница, поставена близо до автобус. Тя се е взривила и на автобуса са били нанесени големи щети, пише "Джерузалем пост". Двата взрива са станали в рамките на няколко минути.

В последно време напрежението между израелците и палестинците е високо, след месеци на израелски операции в окупирания Западен бряг, породени от смъртоносни атаки срещу израелци, в които бяха убити 19 души, отбелязва Асошиейтед прес.

Над 130 палестинци бяха убити в боеве между израелците и палестинците на Западния бряг и в Източен Йерусалим тази година. Така 2022 г. се превърна в най-смъртоносната в конфликта от 2006 г. насам. Израелската армия каза, че повечето от убитите от палестинска страна са палестински бойци.

Атентатите днес бяха извършени в момент, в който Бенямин Нетаняху, натоварен с мандат да състави правителство, води преговори.

Итамар Бен-Гвир, крайнодесен депутат, който призовава за смъртно наказание за палестински атентатори и който се очертава да бъде министър, отговарящ за полицията, заяви днес, че двойното нападение означава, че Израел трябва да възприеме твърда линия спрямо палестинците, извършващи нападения, предаде Асошиейтед прес.

Полицията издирва заподозрените атентатори, извършили нападенията днес. Бомбите се взривиха в Йеруалим в натоварен час. Заради атентатите беше затворена и основната пътна артерия, водеща извън града, на която стана първата експлозия.

Бомбените нападения са голяма рядкост в Израел от края на палестинската интифада преди близо две десетилетия. В повечето случаи палестинците, извършващи нападения, използват огнестрелни или хладни оръжия или се врязват с коли във военни, полицаи или цивилни.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА