29 Ноември, 2022 12:50 756 0

Новият ръководител на пакистанската армия пое командването на въоръжените сили

  • пакистан-
  • ръководител на пакистанската армия-
  • генерал асим мунир

Новият ръководител на пакистанската армия генерал Асим Мунир пое командването на въоръжените сили на страната на фона на задълбочаващия се политически спор 

Новият ръководител на пакистанската армия пое командването на въоръжените сили  - 1
Снимка: Shutterstock

Новият ръководител на пакистанската армия генерал Асим Мунир пое командването на въоръжените сили на страната на фона на задълбочаващия се политически спор между правителството и лидера на опозицията и на подновена заплаха от страна на пакистанските талибани. Армията традиционно се ползва с огромно влияние в Пакистан и е управлявала страната през половината от нейната 75-годишна история. Главнокомандващият на армията масово е възприеман като де факто лидер на страната, предаде Асошиейтед прес.

Едно от ключовите предизвикателства пред новия главнокомандващ на армията ще бъде как да отговори на заплахата от страна на пакистанските талибани, които вчера наредиха на своите бойци да подновят атаките си, след като досега бяха в примирие с правителствените сили. Пакистанските талибани са отделна групировка, но са съюзници с талибаните в Афганистан. Пакистанските въоръжени сили се борят с местни и чуждестранни бойци от 2001 г., когато страната стана съюзник на САЩ във войната срещу терора и това разгневи някои местни бойци.

Мунир пое поста главнокомандващ от генерал Камар Джавед Баджва, който се оттегли след шестгодишен мандат. По-рано тази година Баджва беше обвинен от бившия премиер Имран Хан, че е свалил правителството му, участвайки в заговор, подкрепен от САЩ. Вашингтон и пакистанските въоръжени сили отхвърлиха обвиненията на Хан. Все още не е ясно каква позиция ще вземе Мунир в противопоставянето между пакистанското правителство и опозицията. Въоръжените сили публично заявиха, че няма да се месят в политиката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА