29 Ноември, 2022 13:35 971 1

Сърбите в Косово са недоволни от политическата и икономическата ситуация

  • сърбия-
  • сърби-
  • косово-
  • политическа-
  • ситуация

Според последното годишно проучване "Анализ на тенденциите, нагласите на сръбската общност в Косово“

Сърбите в Косово са недоволни от политическата и икономическата ситуация - 1
Източник: Shutterstock

Сърбите в Косово и Метохия са недоволни от настоящата политическа, икономическа ситуация и ситуацията със сигурността, според последното годишно проучване "Анализ на тенденциите, нагласите на сръбската общност в Косово“ на неправителствената организация "Актив“ от Косовска Митровица, съобщи РТС.

Според проучването, представено в Прищина, в четири общини в северната част на Косово 75 процента от сърбите смятат политическата ситуация за "лоша" и "много лоша". Същото мнение споделят 63 процента от сърбите в шестте общини, в които са мнозинство, южно от река Ибър.

Колкото и да се различават възгледите им на север и на юг, резултатите от проучването като цяло тази година не се различават много от миналата година, което показва, че политическата ситуация в Косово и Метохия не се е променила съществено за една година.

Сърбите на север и на юг не показват различия във възприемането на икономическата ситуация. И в двете области те оценяват икономическата ситуация като "много лоша". Осезаем е спадът на удовлетвореността от икономическата ситуация спрямо миналата година. Тогава 53 процента твърдяха, че положението е лошо, докато тази година този процент е 70.

Сигурността, като една от особено болезнените точки в живота на сърбите в Косово и Метохия, показва значителна променливост в зависимост от мястото на пребиваване.

Почти 85 процента от анкетираните, които живеят на север, оценяват ситуацията със сигурността в Косово и Метохия като лоша, в сравнение с 55 процента от анкетираните, които живеят на юг от река Ибър.

На въпрос дали нещата вървят в правилната посока в Косово и Метохия, едва всеки 14 респондент в това проучване отговаря, че е оптимист. 92,7 на сто от анкетираните са дали отрицателен отговор спрямо 88,7 за миналата година и 85,6 на сто за предходната година.

Сред сърбите 55,2 процента от анкетираните смятат, че животът им ще бъде още по-лош през следващите три години. Според изследователите тези данни "дават по-ясна картина на безнадеждността, страха и песимизма, които доминират в представите на гражданите на север и юг от река Ибър.

За останалите сърби в Косово най-големите проблеми са миграцията и напускането на млади хора, престъпността и корупцията, сигурността, икономическата ситуация и безработицата и политическата нестабилност.

Изследването е проведено от юни до август тази година на базата на 540 респонденти.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.