Last news in Fakti

1 Декември, 2022 12:23 1 006 7

Моди: Не бива нашата ера да е ера на войната

  • индия-
  • моди-
  • ера-
  • война-
  • г-20-
  • председателство

Заяви индийският премиер Нарендра Моди в декларация по повод поемането на ротационното председателство на Г-20 от Индия

Моди: Не бива нашата ера да е ера на войната - 1
Източник: БГНЕС

Светът трябва да действа единно, за да се справи с най-големите предизвикателства, които са климатичните промени, тероризмът и пандемиите, заяви индийският премиер Нарендра Моди в декларация по повод поемането на ротационното председателство на Г-20 от Индия, предаде Ройтерс.

Конфликтът в Украйна, който започна с руската инвазия през февруари, доминираше на срещата на високо равнище на Г-20 в Индонезия миналия месец и това разочарова някои членове, които искаха да бъде обърнато повече внимание на световните икономически проблеми.

"Днес не ни се налага да се борим за оцеляване – не е необходимо и наистина не бива нашата ера да е ера на войната", заяви Моди в декларацията, публикувана в индийски вестници. "Най-големите предизвикателства, пред които сме изправени днес – климатичните промени, тероризмът и пандемиите – могат да бъдат разрешени не с борба един срещу друг, а единствено със съвместна работа", пише още индийският премиер.

Думите му за войната напомниха за думите, които той отправи към руския президент Владимир Путин на регионална конференция през септември, че сега не е време да се води война, като това становище беше широко изтълкувано като лек укор срещу т. нар. от Русия "специална военна операция" в Украйна, посочва Ройтерс.

В своята декларация Моди заяви, че Индия ще си постави за цел да деполитизира световните доставки на храни, торове и медицински продукти, така че геополитическите напрежения да не водят до прекъсвания, обхващащи целия свят.

На срещата на върха в Индонезия миналия месец членовете на Г-20 се договориха да положат усилия да ограничат повишаването на световните температури до 1,5 градуса по Целзий, както и да ускорят усилията за извеждане от употреба на въглищата. Индия, която е вторият по големина потребител на въглища в света, заяви, че ще направи свой приоритет постепенното преминаване към по-чисти горива и намаляването на потреблението на домакинствата, за да постигне нетни нулеви емисии до 2070 г., като по този начин ще изпълни обещанието си за декарбонизация.

"Нашите приоритети в Г-20 ще бъдат оформени в консултации не само с партньорите ни от Г-20, но и със страните от глобалния Юг, с които работим, и чиито глас често остава нечут", каза Моди. "Ще насърчим честен разговор между най-могъщите държави за смекчаване на рисковете от оръжията за масово унищожение и за подобряване на световната сигурност", добави той.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Моди

    4 4 Отговор
    Кажи го на САЩ - подпалвачите на войни!

    Коментиран от #3

  • 2 Млък бе..

    1 3 Отговор
    Като си велик йога,нали знаеш че Всичко е Предопределено? Кво ми се прайш на ученичка "учудена"?
  • 3 русия световен терорист

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Моди":

    По голям терорист от русия нема!
  • 4 всички мразят войната

    4 1 Отговор
    И Индия и Китай са против руската война !!!

    Коментиран от #5

  • 5 Госあ

    0 3 Отговор

    До коментар #4 от "всички мразят войната":

    Значи всички би трябвало да мразят сащ.
  • 6 Тити

    0 0 Отговор
    Ама купувате евтини суровини от Рашистите не ревете.
  • 7 Щирлиц

    0 0 Отговор
    Вземете и братска Русия и си играйте до насита!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания