Last news in Fakti

1 Декември, 2022 13:04 4 887 2

Румъния отбелязва националния си празник

  • румъния-
  • национален празник-
  • обединение-
  • области-
  • букурещ

Датата бележи най-важния момент в румънската история

Румъния отбелязва националния си празник - 1
Източник: Shutterstock

С дъжд, суграшица, леден вятър и температури около нулата северните ни съседи посрещат националния си празник 1 декември. Датата бележи най-важния момент в румънската история, когато през 1918 г. 600 депутати и 628 представители на културни и обществени организации гласуват обединението на областите Трансилвания, Кришана, Сатмар, Марамуреш и Банат (най-западната част на Румъния до границата с Унгария и Сърбия) с Румъния, включително Буковина и Бесарабия.

В Букурещ церемонията по случай празника започна на Площада на Триумфалната арка с националния химн на Румъния, последван от 21 топовни залпа. Президентът на страната Клаус Йоханис положи венец в памет на румънските герои, загинали на бойното поле за обединение на нацията. Последва минута мълчание.

Военният парад бе открит от хеликоптер ИАР 330 ПУМА (IAR 330 PUMA) от 90-а авиобаза. Осем изтребителя Еф-16 Файтинг Фалкон (F-16 Fighting Falcon) прелетяха над Триумфалната арка в румънската столица, последвани от четири самолета Юрофайтър тайфун (Eurofighter Typhoon). В пешеходната част се включиха представителни отряди на министерството на националната отбрана, министерството на вътрешните работи, Румънската разузнавателна служба, Специалната служба за телекомуникации.

Общо 1800 войници (150 чуждестранни) и 120 технически средства преминаха през града. За първи път участваха и американски войници с военна техника от 101-а въздушнодесантна дивизия на САЩ, както и войници от наскоро сформираната бойна група на НАТО от румънска страна.

Бяха представени и две от най-новите съоръжения на румънската армия: ракетната система земя-земя с голям обсег ХайМарс (HIMARS) и системата за противовъздушна и противоракетна отбрана Пейтриът (Patriot).

По случай националния празник тази вечер в Букурещ ще бъдат запалени и коледните светлини. Тази година те са 3000 на брой с ЛЕД технология, за да са по-икономични, съобщи наскоро кметът на града Никушор Дан. Те са поставени на ключови места като площада на университета, булевард "Магеру", булевард "Киселеф", Площада на свободната преса.

Кулминацията на празничната програма ще бъде тази вечер с концерт с народна музика и мелодии от всички краища на Румъния. Той ще се проведе на сцената на Коледния базар пред площада на Конституцията до Двореца на парламента в Букурещ. Гостите и жителите на румънската столица ще имат възможност да видят и чуят изпълнения на традиционни инструменти като гайда, кавал, окарина, най.

За 60 000 румънци празникът е двоен, защото днес, на 1 декември те отбелязват и своя рожден ден, съобщава Диджи 24.

Гугъл (Google) също уважи северните ни съседи, като сложи румънския трикольор на главната си страница.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пламен

    3 1 Отговор
    Браво Румъния.
  • 2 Измислена държава

    2 3 Отговор
    като украйна, македония,косово и др.
Новини по държави: