Тема: Украйна

1 Декември, 2022 17:00 1 156 16

Китай поясни на ЕС, че не предоставя оръжия на Русия

  • русия-
  • китай-
  • война-
  • европейски съюз-
  • оръжия-
  • шарл мишел

Председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел заяви, че китайският президент Си Дзинпин е "изяснил", че Пекин не предоставя оръжия на Русия, които тя да използва във войната в Украйна

Китай поясни на ЕС, че не предоставя оръжия на Русия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел заяви, че китайският президент Си Дзинпин е "изяснил", че Пекин не предоставя оръжия на Русия, които тя да използва във войната в Украйна.

На среща между двамата в Пекин Си настоя, че ядрената заплаха в резултат на конфликта "не е приемлива и отговорна".

Още новини от Украйна

Китайският лидер призова за преговори за политическо решение на конфликта в Украйна, съобщава "Асошиейтед прес".

По негови думи "разрешаването на украинската криза с политически средства е в най-голям интерес за Европа и от общ интерес на всички страни в Евразия".

При настоящите условия трябва да избягваме ескалацията и разширяване на кризата и да работим за мир, категоричен бе той.

Китай обаче многократно е правил подобни изявления в миналото, като същевременно отказва да осъди руската инвазия и критикува санкциите срещу Москва.

Седмици преди началото на войната Си и руският лидер Владимир Путин потвърдиха "неограничените си отношения". Същевременно Пекин увеличи покупките на петрол от Русия, а военновъздушните сили на двете страни проведоха съвместни учения тази седмица.

Говорител на Мишел заяви, че той е подчертал, че ЕС разчита на Китай, като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, да призове Русия да зачита основните принципи на Хартата на ООН и да допринесе за прекратяване на бруталното унищожение и окупация на Русия.

Представители на ЕС поясниха, че еднодневното посещение на Мишел е имало за цел да намери баланс между желанието на Съюза за повече износ за Китай и необходимостта да бъде твърд с Пекин в защитата на демокрацията и основните свободи.

През последните години, когато Китай увеличи влиянието си в световен мащаб, ЕС започна все повече да гледа на страната като на стратегически съперник.

Визитата на Мишел също е възможност за 27-членния блок да покаже единен фронт, след като германският канцлер Олиаф Шолц направи самостоятелно посещение в Китай в началото на ноември.

По време на това пътуване Шолц призова Китай да упражни влиянието си върху Русия и изрази опасения за човешките права. Мишел ще се опита да надгради тези дискусии в момент, когато ЕС се стреми да отстоява позициите си срещу все по-настоятелния и авторитарен Китай.

На пресконференцията в Пекин Мишел посочи и че той и Си са се договорили за по-нататъшен диалог относно правата на човека на фона на протестите срещу COVID блокадите в Китай. Лидерът на съвета на ЕС повтори, че европейските компании са готови да предоставят ваксини срещу COVID-19 на Китай, ако това бъде поискано.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Великая Пруссия

    4 5 Отговор
    Могилизираните са въоражени с мачете а някои с гумени играчки за възрастни, това е Руската сила Във дълбокото Гърло
  • 2 Ха ха ха ха ха

    13 5 Отговор
    Погледнете само физиономията на еврог@я:)): ама всичките евроуправници са като него... И ние чакаме у Европата по добри дни.. Божке лееее

    Коментиран от #6

  • 3 Госあ

    7 4 Отговор
    Русия си има достатъчно оръжия и опит в производството им. Китай доставят единствено чипове и алуминий за новите москвичи. Но ако запада продължава да въоръжава толкова много бандерите, според мен Си трябва да започне да помага на Русия с оръжие. В името на предотвратяване на ядрен конфликт най малкото.
  • 4 Госあ

    4 0 Отговор
    Не вярвам китайците да експериментират със западните РНК ваксини с населението си.

    Коментиран от #7

  • 5 Гаглей

    4 1 Отговор
    Те тия пияници като ви виждат йероглифите по оръжията максимум сами да се изтрепят
  • 6 Гаглей

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ха ха ха ха ха":

    Е що тоя мастиф увиснал до него, все едно се снима за календар в детска градина по добре ли е???
  • 7 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Госあ":

    Тоа па.Ам чи китайците експериментират първи в света със населението си със кредитната рейтинговата социална система бре. Викат му нов световен ред на тоз експеримент.

    Коментиран от #10, #11

  • 8 Гошо

    5 1 Отговор
    В тази ситуация никоя сериозна държава с военни мощ и амбиции не продава оръжие. Само произвежда и се запасява. Тъпаците от Европа само пращат от запасите си, а после ще лапат мухите и ще чакат някой да ги спаси.
  • 9 123

    3 0 Отговор
    Европа е щат на САЩ
  • 10 Госあ

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Това не е експеримент, а бъдещето. В целия свят ще се въведе тази рейтингова система за справедливо и планово разпределяне на благата на Планетата.
  • 11 Госあ

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Иначе, ваксините които ползват са деактивирани, протеинови и единствената от ДНК векторен тип е назална, която действа само в лигавицата 💁 Предполагам и там ще се появят РНКови, но когато оправят насочването, така че да ходат където си искат.

    Коментиран от #12

  • 12 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Госあ":

    която действа само в лигавицатa викаш. какво действа бре таз ваксина. Нищо не действа.Ни назална ни деактивирани ни протеинови действат. тея ги спукаха от локдауни у Китай. Ако им действаха ваксините щеха да се върнат към нормалния живот и да са забравили. Яко експериментират за новия световен ред у Китай със населението си.

    Коментиран от #13

  • 13 Госあ

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Действат, колкото и западните действат. Колкото и противогрипните. Но поне са безопасни. Затова и още се ограничават в контрол на огнищата, а не да пуснат вируса да си ходи където си иска дифузно. Тия решения се вземат от специалисти с висок рейтинг, а не от простолюдието.

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Баце

    0 0 Отговор
    Поясни...ха ха хаа все едно говори на малки деца, да не кажа малоуници, че ще ме изтрият.
  • 16 Народееее дните наближават!!!

    1 0 Отговор
    Най големия проблем е че ни занимавате само със глупости само негативни публикаци това е лоша енергия за народа
    Публикувайте нещо хубаво вие сте същите като тези който ни управляват само негативни енергии бълват
    Трябва само ние да си помогнем чрез морал история възпитание!!!
    Върнем ли си всичко това със добра енергия един към друг само тогава ще има прогрес държавата
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания