Last news in Fakti

2 Декември, 2022 20:39 1 738 10

Гроси: Иран има достатъчно материал, за да създаде повече от една атомна бомба

  • иран-
  • гроси-
  • атомна бомба-
  • материал-
  • организация

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси е разочарован, че организацията му не е в състояние да наблюдава ядрената програма на Иран от почти две години

Гроси: Иран има достатъчно материал, за да създаде повече от една атомна бомба - 1
Източник: БГНЕС

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси е разочарован, че организацията му не е в състояние да наблюдава ядрената програма на Иран от почти две години, съобщава ТАСС.

"Иран има достатъчно материал, за да създаде повече от една атомна бомба", подчерта той в Политехнически университет на Милано, предаде news.bg.

"Към днешна дата Иран разполага с достатъчно ядрен материал, за да създаде повече от една бомба. Това не означава, че правят бомба, но е необходима пълна прозрачност", уточни Гроси.

"МААЕ продължава да работи за контрол на използването на ядрени материали от Иран. Ние предоставяме на страната всяка възможност да изясни нашите съмнения и да предостави липсващата информация. За съжаление, от 23 февруари 2021 г. Иран не спазва своите задължения, така че от почти две години МААЕ не може да извършва проверки и да наблюдава работата по обогатяването на уран", добави той.

В интервю за италианския в. "Република" шефът на МААЕ отбеляза, че "ситуацията с Иран в момента е сложна". "Планирахме посещение за края на ноември, за да инспектираме три съоръжения, но Иран спря мисията. Ситуацията е в застой, като Иран обяви, че е утроил производството на обогатен уран", отбеляза Гроси.

През 2015 г. петте постоянни страни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия подписаха Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA) с Иран, за да се справят с кризата около ядрената му програма. През 2018 г. обаче тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп реши да напусне споразумението и Вашингтон наложи най-широките си санкции срещу Техеран.

Настоящият лидер на САЩ Джо Байдън многократно е заявявал подкрепата си за връщане на страната му към ядреното споразумение. От април Русия, Великобритания, Германия, Китай, САЩ и Франция водят преговори с Иран във Виена за съживяване на ядрената сделка в оригиналната ѝ форма.

През ноември Иран заяви, че ще преразгледа споразуменията си с МААЕ в светлината на приемането на резолюция, призоваваща Техеран незабавно да обясни произхода на ядрения материал, открит по-рано в няколко ядрени обекта в страната, и да предостави достъп до тях.

Документът е изготвен от САЩ и три европейски държави - Обединеното кралство, Франция и Германия. Иран обаче го възприе като инструмент за оказване на политически натиск върху ислямската република. Впоследствие страната започна да обогатява уран до 60%.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иранец

    14 2 Отговор
    Гроси кудс ще те открият и ще дърпат за косата към рибарски кораб за после не знам каква ще ти е съдбата.
  • 2 Светът е Черно Гето

    16 3 Отговор
    благодарение на краварите,и ако искаш да идеш до супера за пуканки и бира,трябва да си с патлак..
  • 3 Енергетика

    12 2 Отговор
    Тази краве подлога врачка ли е станал?
  • 4 Ридик

    3 16 Отговор
    САЩ трябва да посетят Иран както го каза в стил Ердоган за Сирия

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Да пробват..

    14 2 Отговор

    До коментар #4 от "Ридик":

    Никой не ги спира.Може би шубето..
  • 6 Запознат

    14 4 Отговор

    До коментар #4 от "Ридик":

    Иран официално има 4000 ракети SS23 и още 6000 П11 и П17 Skud които американското и израелското ПВО не ги лови.
  • 7 Споко Гроси

    6 0 Отговор
    Иранците си научиха урока отдавна .Те отдаван има от кого да си вземат ако вече не са го получили .
  • 8 уaйтнoйз

    4 1 Отговор
    много станаха недосегаемите... водородния, аятоласите, мангупакитата, мангуиндийците... даже некадурници кат жабарите и кривоносите. требе 10-50 килотона у варшава и всички ще мирясат за поне половин век.
  • 9 Ирак ?!

    9 0 Отговор
    Същия филм , за пореден път. Помним същите обвинения, някой имал материали за бомба и бой до нас.ране , след което се разграбват всички суровини. След това се построяват 2-3 сгради и едно училище и с гордост обясняват какви борци за демокрация са.
  • 10 Ненормалник

    1 0 Отговор
    Разкарай се краварска марионетка!