Last news in Fakti

2 Декември, 2022 21:28 1 175 9

Протест на жени в известна с консерватизма си провинция в Иран

  • иран-
  • консерватизъм-
  • провинция-
  • жени-
  • свобода

Видеа в интернет показват как десетки жени вървят с надписи в ръце "Жена, живот, свобода" в столицата на провинцията Захедан

Протест на жени в известна с консерватизма си провинция в Иран - 1
Източник: БГНЕС

Група жени са участвали днес в протести в консервативната иранска провинция Систан и Белуджистан, където подобни протестни прояви са рядкост, предаде неправителствена организация, цитирана от Франс прес.

Видеа в интернет показват как десетки жени вървят с надписи в ръце "Жена, живот, свобода" в столицата на провинцията Захедан, в която живее голямо сунитско малцинство. Това е основното мото на протестното движение, обхванало преобладаващо шиитски Иран след смъртта на 22-годишната кюрдка Махса Амини преди повече от два месеца.

"Със или без ислямско було, към революция", се чува да скандират жени, облечени в черни чадори. Кадрите от протеста бяха публикувани в Туитър и проверени за достоверност от АФП.

"Рядко се вижда" жени да протестират в Захедан, заяви пред Франс прес Махмуд Амири-Могхадам - директор на базираната в Осло неправителствена организация "Иран Хюман Райтс". Жените в иранската провинция Систан и Белуджистан са "сред най-потиснатите" в страната и днешните демонстрации са най-добре организираните от началото на недоволството в страната, добави той.

"Жените и малцинствата (...) могат, благодарение на протестите, да излязат на улицата и да претендират за техните основни човешки права", смята Амири-Могхадам.

Ислямската република е обхваната вече 10 седмици от размирици след смъртта на 22-годишната етническа кюрдка Махса Амини на 16 септември - три дни след задържането ѝ от нравствената полиция в столицата Техеран за неправилно носене на хиджаб и нарушаване на строгите правила за облеклото на жените. Иран обвинява заклетия си враг САЩ и техните съюзници за недоволството, което определя като "бунтове".

По данни на "Иран Хюман Райтс" от началото на репресиите срещу протестиращите са били убити най-малко 448 души. В началото на седмицата иранските власти за първи път признаха за смъртта на повече от 300 души от началото на протестите. Те обявиха също, че хиляди иранци и около четиридесет чужденци са задържани, а на 2000 души са повдигнати обвинения.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Група жени

    6 4 Отговор
    Искаме да не ни омъжват насила за мъже,които са под 21 см!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Евроджендър

    7 2 Отговор
    Браво истински мъже са

    Коментиран от #5

  • 4 Персия

    8 4 Отговор
    Иранската държава процедира много добре. Тези жалки феминистки които квичат до небето за права, са си точно за съртна присъда. Очевидно Съединените Евреиски щати и тел авив са дигнали мерника на Иран защото още цари патриархалния ред там. Феминизма плъзна в почти целия свят и искат да го прокарат и в Иран, но това са само мечти на същите паразити! Що за мъж трябва да си първо да крадеш за милиарди години наред и после да използваш тези пари за да спонсорираш феминизъм, циганизация, доносничество и тем подобни мизерии. За да бутнат Иран ще им трябва световна ядрена война, а тогава и те заминават на кино. бай бай сте приятели, и бункерите няма да ви спасят, а по-лошото е че душите ви отиват в казана, независимо дали вярвате в това или не. Сами си сготвихте тази манджа!

    Коментиран от #6

  • 5 Нарича се "страпон"

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Евроджендър":

    С него "жената" става истински "мъж"..
  • 6 Моджерип

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "Персия":

    Евреите искат петрола на Иран
  • 7 Ротшилд

    5 1 Отговор
    каза - "Наред са Иран ! "
    - А, хората ? - попитал журналиста
    - Ко, ти пука за хората !!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 електрически Москвич

    1 2 Отговор
    Изпълнете команда 66 - стреляйте на месо!