3 Декември, 2022 17:40 853 10

Иранският президент Раиси: Ислямската република е "гарант на правата и свободите"

  • иран-
  • ебрахим раиси-
  • ислямската република-
  • размирици-
  • протести

Иранският президент Ебрахим Раиси заяви, че Ислямската република е гарант на правата и свободите и защити системата на управление на страната

Иранският президент Раиси: Ислямската република е "гарант на правата и свободите" - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иранският президент Ебрахим Раиси заяви, че Ислямската република е гарант на правата и свободите и защити системата на управление на страната на фона на потискането на антиправителствените протести, за които ООН твърди, че вече са отнели живота на повече от 300 души, предаде Ройтерс.

Висш ирански орган на държавната сигурност междувременно съобщи, че 200 души, включително служители на службите за сигурност, са загинали в размириците.

Протестите, които продължават вече трети месец, бяха предизвикани от смъртта на 22-годишна жена от кюрдски произход, арестувана от нравствената полиция, която прилага строгите правила за задължително носене на забрадка. Протестите прераснаха във всенароден бунт на гневни иранци от всички обществени прослойки и това е едно от най-големите предизвикателства за управлението на духовниците след революцията през 1979 година, посочва Ройтерс.

"Иран има най-прогресивната конституция в света", тъй като тя комбинира "идеали с демокрация", заяви Раиси в свое изказване пред депутати. "Конституцията гарантира (съществуването) на Ислямската система", каза той и добави, че тя също така "гарантира фундаменталните права и легитимните свободи".

Миналия понеделник високопоставен командир от иранската Революционна гвардия каза, че в размириците са загинали 300 души, включително служители на службите за сигурност. Независим експерт, назначен от ООН, каза, че броят на жертвите е над 300, включително 40 деца. Правозащитната група Информационна агенция "Активисти за човешки права" вчера съобщи, че са загинали 469 протестиращи, включително 64 непълнолетни. Тя добави, че са били убити и 61 служители на правителствените служби за сигурност. Смята се, че на протестите са били задържани до 18 210 души.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голем смех

    13 3 Отговор
    С брадите на тия средновековни инквизитори скоро ще метат улиците на Техеран.
  • 2 Адам Хилтън

    3 7 Отговор
    Задължително носене на забрадка - лошо

    Задължително носене на маска - хубаво бре
  • 3 Ирена

    3 11 Отговор
    Браво.
    Хората си искат традициите и народността, а не налаган им модел на живот отвън.

    Коментиран от #5, #6, #8

  • 4 Анонимна

    10 1 Отговор
    Какви права и свободи бе?! Дъщерите, майките и сестрите им имат ли права и свобода? Образовани млади жени и мъже преследвани от неграмотните фанатици имат ли права и свобода!? Принудителни детски бракове, откровенна пефилия, горене на живи хора права и свободи ли са?! Когато науката и интелигенцията биват изместени от религията - ето това е резултата!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 тъй тъй къзъм

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ирена":

    слагай си фереджето и лубрикант ше приемаш правата вера
  • 7 007

    5 0 Отговор
    Всички тоталитарни режими винаги претендират да са стожери на свободата. И винаги има шарани да се хванат на тази кукичка. 🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮
  • 8 007

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ирена":

    Ти с колко от тях говори та знаеш кво искат к@рв0
  • 9 Райхсвер

    3 0 Отговор
    По-гнусна лъжа от брадатите козли не бях чувал!
  • 10 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ✰

    3 0 Отговор
    Кога ще пращате дроновете и ракетите, че тоя Зеленски ни млати от пролета и сме голи боси а зима иде и картошки пратете, ким обеща и той да помага, но не вдига телефона от месеци вече, еретрея обеща и тя да помага с каквото може, дърва малко ни е събрала и памперси секънд хенд, ще ги перем на фронна там поне перални бол!