Last news in Fakti

4 Декември, 2022 14:47 1 219 9

Османи: Отношенията между България и РСМ се развиват в рамките на очакваното

  • северна македония-
  • османи-
  • българия-
  • развитие-
  • отношения

Няма политически натиск върху работата на съвместната историческа комисия между България и Република Северна Македония

Османи: Отношенията между България и РСМ се развиват в рамките на очакваното - 1
Източник: БГНЕС

"Отношенията между България и Република Северна Македония се развиват в рамките на очакваното, осъществява се редовна комуникация и на 7 декември министърът на външните работи на България, с голяма делегация, пристига в Скопие, за да отбележим на бизнес форум това, че за пръв път стокообменът между двете държави надминава 1 млд. евро. Само за последните десет дни имаше четири срещи на ниво министри, зам.-министри в различни сектори", каза на пресконференция министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи. По думите му нормализирането на отношенията "иззема програмата на провокаторите”, които имат партийно-политически цели и „на които не трябва да се придава тежест, защото това ги прави по-силни”.

Няма политически натиск върху работата на съвместната историческа комисия между България и Република Северна Македония, каза беше Османи в отговор на журналистически въпрос, уточнявайки, че обществен натиск вероятно има, но ангажиментът на министерството на външните работи е да осигури възможност на комисията да работи. Министърът отбеляза, че самият той рядко общува с членовете на комисията, „за да не го усетят като форма на влияние”.

Османи отново заяви, че в страната има погрешно впечатление, че с ЕС се преговаря. „Регулациите и директивите са такива, каквито са, и те трябва да бъдат приети. Те не могат да бъдат променени, но ние можем да работим по темповете на присъединяване към ЕС. До ноември 2023 г. процесът трябва да бъде завършен и да започнем да отваряме главите по преговорите, защото можем да изпуснем момента, а за това е необходим държавен консенсус между политическите партии”, посочи Османи.

Според него държавата е решила своите екзистенциални въпроси, вътрешно се е консолидирала в условията на функционална мултиетническа демокрация и междуетнически отношения, оправила е отношенията си със съседите си и се е утвърдила в международен план и следващите години ще бъдат години на антикорупционна политика за държавата.

„Република Северна Македония има сериозен проблем с корупцията на всички нива, не само на политическо ниво. На всички възможни нива, във всички възможни социални сектори, където гражданите търсят услуги от държавата. И този фокус поставяме заедно с нашите партньори от САЩ и ЕС. Един от мотивите за започване на стратегическия диалог със САЩ беше участието им в антикорупционните политики и тук. Вече имаме два основни инструмента за мониторинг на антикорупционните политики - скринингът и преговорите с ЕС, и САЩ, чрез стратегическия диалог и техните инструменти”, каза Османи.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 1 Отговор
    Чacт oт хoрaтa тaм, дoри иcкaт пaк дa ce върнe Югocлaвия…………
    Тoвa пoтвърждaвa, чe……aвтoритeтнa и прocпeрирaщa Бългaрия,щe върнe мaкeдoнцитe към иcтинaтa , e вeрният път. Другoтo e връщaнe към 50 гoдишнитe бeзплoдни уcилия нa Бългaрия. Нe иcкaм дa пoвярвaм, чe тoвa ce прaви мoжe би cъзнaтeлнo с разните му договорки за авиолинии .
  • 2 Красимир Петров

    7 1 Отговор
    Измислена нация
  • 3 Мишо

    1 0 Отговор
    Какво означава" в рамките на очакваното", че те ни плюят и обиждат, а нашите пишман лидери се хиляди ли?
  • 4 Очаквано по-зле

    1 0 Отговор
    След вдигане на ветото, от нагли още по-нагли
  • 5 безпартиен

    2 0 Отговор
    Най$лесно и бързо бихме се разбрали с албанско мнозинство в тази Северна Македония!Когато македонците станат около 20 % /а то е неизбежно/ ще се сетят и за корените си и за всичко от миналото ни-общот!

    Коментиран от #6, #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 КАНАС ЮВИГИ

    0 0 Отговор
    ФУРНАДЖЙСКА ЛОПАТА ОТ ФУРНАТА НА ПРЪЦКО ХРАНИ КУЧЕ ДА ТЕ ЛАЕ ТОДА Е ОСМАНИ НЕМОЖЕ ДА СЕЧЕ НА ЕДНО МЯСТО А ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕНОСТИ ГОВОРИ И БЪЛГАРИТЕ НАРИЧА ПРОВОКОТОРИ И ОТ ТАМ ИДВАЛА ВРАЖДАТА ОТ БЪЛГАРИЯ ???? КАК КАТО НИ ПРАВЯТ КРАЖБА С ЗЛОМ НА ИСТОРИЯТА КУЛТУРАТА И
    ЦЪРКВАТА НАМЕСИХА И СПИРКА НЯМАТ СПИРКА ВСЕНИ ДЕН И ЧАС СЕКУНДА ОБСЕБВАТ А ЕВРОПА МЪЛЧИ И РАКОПЛЯСКА ТАЙНО
  • 8 Скопие

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "безпартиен":

    СРБИЈА!!!

    Коментиран от #9

  • 9 Косово е

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Скопие":

    Албания
Новини по държави: