Last news in Fakti

6 Декември, 2022 04:04 2 098 18

6 декември 1917 г. Финландия обявява независимост - Декември 2022

  • финландия-
  • независимост-
  • руска империя

Стремежът към независимост възниква естествено след подема на национализма през втората половина на XIX век

На 6 декември 1917 г., малко след Октомврийската революция в Русия, Финландия обявява своята независимост. Тя е призната от руското правителство на Владимир Ленин.

Това става възможно отчасти в резултат на Първата световна война и отчасти поради факта, че обществото узрява за идеята за независимост след падането на монархията през 1917 г.

След като в продължение на 600 години Финландия е част от шведската държава, през 1809 г. след Наполеоновите войни страната минава в ръцете на Руската империя.

Финландия получава статут на Велико Руско княжество със собствени административни и правораздавателни инстанции, припомнят от посолството на Финландия.

Стремежът към независимост възниква естествено след подема на национализма през втората половина на XIX век. Идеолог на това движение се явява Йохан Вилем Снелман, преподавател в Университета на Хелзинки и самият той ученик на немския философ Хегел. Снелман подбужда финландския народ да отстоява своята езикова и културна идентичност.

Идеята за независима Финландия набира все по-широка популярност през втората половина на XIX в. и достига връх със застрашителното наближаване на Първата световна война в началото на XX в.

Движението за независимост става все по-активно по време на войната и особено след декларацията от ноември 1914 г., с която се отнемат основни права на Финландия: правителството се „русифицира” и се предприемат стъпки за потискане на зараждащия се финландски национализъм.

Свалянето от трона на руския цар през 1917 г. и Октомврийската революция са двете събития, които окуражават т. нар. Независим Сенат, предвождан от Пер Евинд Свинхувуд, да внесе предложение в парламента Финландия да обяви своята независимост и новата суверенна държава да бъде със статут на република. Предложението е одобрено от парламента на 6 декември 1917 г.

На 31 декември 1917 г. по настояване на Сената, правителството на Ленин официално признава новата държава, последвано от Франция, Швеция, Германия, Австро-Унгария, Гърция, Дания и Норвегия, а година и половина по-късно и от САЩ и Великобритания.

Националните чествания на Деня на независимостта на Финландия започват с вдигане на знамето в хълма Тахтиторни в Хелзинки, последвано от тържествена литургия в катедралата на Хелзинки, на която традиционно присъства и президента на републиката.

На Деня на независимостта армията организира военен парад, навсякъде се вее финландският флаг и във всеки дом се палят традиционно две свещи, оцветени в бяло и синьо.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 3 Отговор
    ДА ЖИВЕЕ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 4 Отговор
    БЛАГОДАРЯ за ИСТОРИЧЕСКАТА инфорация господин МИХАЙЛОВ
  • 3 САТЪРА НА ХАНА

    16 2 Отговор
    30 Август 1721 . В Нюстад (Нищад) крал Фредерик I Шведски формално признава прехвърлянето на Естония, Ливония, Ингрия и Югоизточна Финландия (Кексхолмслен и части от Карелия) на Русия. В замяна получава два милиона златни талера, а Русия връща голяма част от Финландия на Швеция
    ....
    МИХАЙЛОВ , ОБЪРКАЛ СИ МАЛКО ДАТИТЕ И
    ТЕРИТОРИЯТА С 50 %.
    ЧАСТ ОТ ФИНЛАНДИЯ , ЕСТОНИЯ И ЛАТВИЯ СА КУПЕНИ ОТ ПЕТЪР ВЕЛИКИ , ТАКА КАКТО
    САЩ КУПУВАТ АЛЯСКА :)).

    Коментиран от #4, #10

  • 4 Петров

    13 1 Отговор

    До коментар #3 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Не е важно да е достоверно. Важното е да е написано, все ще има кой да го цитира и историята се подменя.
  • 5 Слава на Независима Финландия!

    7 14 Отговор
    На 6 декември национален празник, и приемане в НАТО! Слава на Независима Финландия!!!

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Реално

    15 7 Отговор
    Добре че са били болшевиките та дават началото на много държави-освен Финландия,като административна еденица получават статут-Азарбейджан,Грузия,Таджикистан,Казахстан,Киргистан и т.н....-те никога в историята си не са имали държави-племена без самостоятелност са били.Та точно болшевиките дават свобода и самоопределение на много народи-мнооого преди сегашните евро-атлантици.....
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 И ФИНЛАНДИЯ

    6 1 Отговор
    Се ската в НАТО.....
  • 10 Жужа

    4 5 Отговор

    До коментар #3 от "САТЪРА НА ХАНА":

    И вие бъркат. В българско говорите руски диалект и сте руснаци. Славяните идват от Русия. Така, че Присъединете се към великата рус
  • 11 Само Аналогия

    4 6 Отговор
    През 1939 г. Финландия отказва на отправения от Сталин ултиматум за териториални отстъпки на СССР..!!!
    Финландия отказва на заплахите и Сталин тогава анулира Договора за ненападение от 1932 г. като започва агресивна война със съветско настъпление във Финландия, в която Финландия се съпротивлява и нанася на съветските войски изключително големи поражения в жива сила и разбива съветските войски и армия , СССР губи войната и през 1940г СССР е принуден да подписва Московски мирен договор с което се слага край на руските военни действия и операции във Финландия...!!!

    Украйна също отказва на Путин и Русия териториални отстъпки за Донецк и Луганск, след като Русия вече е окупирала и анексирала Крим и тогава Путин по същия начин, както Сталин, едностранно анулира Договора за ненападение и териториалната цялост Украйна от 1994 г. с международното признаване от Русия и САЩ И започва с руските "специални военни операции" и действия , като нахлува с руско настъпление с ракетни обстрели, бомбардировки и варварски разрушения в Украйна, но претърпява военни поражения в техника и жива сила и скоро Русия ще е принудена да подписва Московски мирен договор с което да се слага край на руските военни действия и операции в Украйна...!!!

    Коментиран от #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Не преувеличавай

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Само Аналогия":

    В Зимната война на 1940 година в крайна сметка руснаците,пришпорени от ген Тимошенко преминават по леда на Финския залив(колко са жертвите не се знае,понеже един спънал се,паднал.другите върху него и т.н.руско-съвеЦка лудница).Говори се за 400000 убити и изчезнали съветски войни.Минавайки вече зад линията Манерхейм,войната е почти спечелена,угрозата от руска окупация изцяло виснала.Реалността руските войски да стигнат на северния норвежки бряг изправя Великобритания на нокти.И по време на войната британците ги подканят да искат помощ.Но как да влезат британо-френски войски,когато Балтийско море е блокирано от германците,а до това време снегът ще се стопи,руснаците ще превземат страната и ще пратят населението в конски вагони в Сибир.Ето защо отказ от британска помощ,но и нежелание на руската армия да продължи към столицата,понеже

    Коментиран от #15

  • 15 По това време Ирак е английски

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Не преувеличавай":

    От авиобазата на Мосул британските самолети чакат заповед да бомбандират кладенците на Баку в едно масивно унищожение така,че да се отреже достъпът на петрол на....германците.Так войната се очертаваше да се води от руснаци и германци заедно,а как би завършила,историята няма кондиционално време,а само минало време.Пред едни такива дилеми е бил щаба на армията,президента Рюти,мин.председателят Кивимаки.Интересното е,че земеделско-социалистическо правителство води войната,докато у нас земеделците(Н.Петков и Геметов)са опозиция.
  • 16 Урюрвкос

    3 0 Отговор
    аве малко не е тъй но близко. Първо Финландия иска да бъде призната от Запада но те отказват със условието че ще вземат решение ако съвета на народните комисари даде такова разрешение. Целта е била да няма война (въпреки че на следващата година започва). След широки консултации Финландия получава такъв статут лично от Ленин и чак след това е призната от Запада. Последния паметник на Ленин във град Котка е съборен съвсем наскоро. Едно от условията за влизане на Финландия в НАТО е пълен демонтаж на историческата символика свързана с Русия.

    Коментиран от #18

  • 17 Симо Хаюка

    0 0 Отговор
    Суоми Перкеле !!!
  • 18 Нещо объркано си дал

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Урюрвкос":

    През 1917 война има-Антанта и троен съюз.Че Керенски поднови войната,но на края на октомври болшевиците го свалиха.Междувременно в автономното финлянскае княжество вървят дебатите в Сената за независимост.Тая независимост получават у другите по-късно на 3,03,1918.Еусия се разпада на три балтийски страни,Полша,фин.както е упоменато,Кримска държава,Казашка държава-Ставропол,три кавказки страни и Украйна.Моглдова е дадена на Румъния още при първата румънска капитулация.Правителството на Комисарите признава Финландия,както получава и собствено признание от фините и след месец провокира гражданската война.Червените губят войната.А паметници?Те кво пречат.Само показвали кой загуби,кой е независимият и свободният.Следващите две войни също не са успешни за руския нашественик.
Новини по държави: