Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Декември, 2022 13:00 1 695 53

Източна Европа недоволства от идеите на Макрон за преговори с Русия

  • еманюел макрон-
  • преговори с русия-
  • гаранции за сигурност на русия

В интервю за френската телевизия TF1 Макрон каза, че Европа трябва да подготви бъдещата си архитектура за сигурност и също така да помисли "как да даде гаранции на Русия в деня, в който тя се върне на масата за преговори"

Източна Европа недоволства от идеите на Макрон за преговори с Русия - 1
Снимка: БГНЕС

Предложението на френския президент Еманюел Макрон Западът да обмисли нуждата на Русия от гаранции за сигурност, ако Москва се съгласи на преговори за прекратяване на войната в Украйна, отприщи буря от критики в Киев и неговите балтийски съюзници през уикенда, предава Ройтерс.

В интервю за френската телевизия TF1 Макрон каза, че Европа трябва да подготви бъдещата си архитектура за сигурност и също така да помисли "как да даде гаранции на Русия в деня, в който тя се върне на масата за преговори".

Още новини от Украйна

Главният помощник на украинския президент Володимир Зеленски, Михайло Подоляк, каза, че светът се нуждае от гаранции за сигурност от Русия, а не обратното.

"Цивилизованият свят се нуждае от "гаранции за сигурност" от варварските намерения на Русия след Путин", написа Подоляк в "Туитър" в неделя.

Олексий Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, каза, че една "денуклеаризирана и демилитаризирана" Русия би била най-добрата гаранция за мир не само за Украйна, но и за света.

"Някой иска да осигури гаранции за сигурност на държава терорист и убиец? Написа Данилов в "Туитър".

"Вместо Нюрнберг - да подпишем договор с Русия и да си стиснем ръцете?"

След няколко кръга преговори в първите два месеца на войната, Киев и Москва не са се срещали, за да преговарят за края на конфликта. Киев твърди, че мирните преговори са възможни само ако Русия спре атаките си и се оттегли от всички украински територии, които е завзела.

Кремъл от своя страна каза, че Западът трябва да признае обявеното от Москва анексиране през септември на "нови територии" преди всякакви разговори с Путин.

Макрон миналата седмица проведе разговори с президента на САЩ Джо Байдън във Вашингтон относно войната в Украйна. След това Байдън каза, че няма условия за дискусии между САЩ и Русия за прекратяване на конфликта.

Заместник-министърът по политическите въпроси на САЩ Виктория Нюланд обаче каза, че настояването на Путин да признае декларираните анексии показва, че той не е сериозен за мирните преговори.

"Дипломацията очевидно е цел на всеки, но трябва да имате желаещ партньор", каза тя пред репортери след среща със Зеленски в Киев през уикенда. "И е много ясно... че Путин не е искрен или готов за това.

Зеленски не е коментирал предложението на Макрон.

Предложението на Макрон за гаранции за сигурност на Москва също предизвика критики в някои балтийски страни, които граничат с Русия и я виждат като нарастваща заплаха.

Бившият финландски премиер Александър Стуб каза, че "фундаментално" не е съгласен с Макрон.

"Единствените гаранции за сигурност, върху които трябва да се съсредоточим, по същество не са руски", каза той в своя акаунт в "Туитър". Русия трябва първо да гарантира, че няма да напада други.

Бившият външен министър на Литва Линас Линкевичус каза, че Русия има гаранции за сигурност, стига да не "напада, анексира или окупира" своите съседи.

"Ако някой иска да създаде нова архитектура за сигурност, която позволява на терористична държава да продължи методите си за сплашване, трябва да помисли отново, това няма да проработи", написа Линкевичус в "Туитър".

В Киев Давид Арахамия, депутат и член на преговорния екип на Украйна с Русия по време на преговорите, каза, че Украйна е готова да предостави на Русия гаранции за сигурност, стига да изпълни четири условия.

"За това ще бъде достатъчно: напуснете територията на страната ни, изплатете репарации, накажете всички военни престъпници; доброволно предайте ядрените оръжия", каза Арахамия в "Телеграм". "След това сме готови да седнем на масата за преговори и да говорим за гаранции за сигурност."

Макрон и Зеленски провеждат чести разговори от началото на войната и Зеленски благодари на френския президент за опита да намери дипломатически решения, като същевременно отхвърли внушенията на Макрон, че Киев може да е готов на компромис.

През май Макрон също беше широко критикуван, че каза, че Русия не трябва да бъде унижавана, така че когато боевете в Украйна спрат, да може да се намери дипломатическо решение.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не му се сърдете

    14 33 Отговор
    Той макароня е инфантил. Чуди се каква глупост да направи или да изрече внимание за да привлече
  • 2 Тръмп

    7 48 Отговор
    Макрон ще трябва да се изясни за какви точно гаранции намеква. Гаранции че Русия ще запази територията си от преди 24 февруари! Точка!

    Коментиран от #27

  • 3 Българка

    8 64 Отговор
    Не Русия се нуждае от гаранции за сигурност, а Европа. Русия не е нападната, напротив тя е агресор, държава-терорист, военнопрестъпник и заплашва с ядрени оръжия цялото човечество

    Коментиран от #9, #12, #16, #21

  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    28 3 Отговор
    И този за архитектура започна да говори ❗
    Те всички Архитекти стават , като им каже Господарят❗
  • 5 Шопо

    53 9 Отговор
    Марионетките на САЩ недоволстват от изказването на Макрон.
    Скоро територията Украйна ще бъде част от Русия, тогава друга песен ще запеете.
  • 6 Мнение

    38 6 Отговор
    Всички искат преговори.Само някакви тролове от Даркнета не искат.Скъсват се да правят пропаганди и притискат световни политици с наркотици и компромати.Онези където се занимават с наркотици,оръжие и трафик на хора не искат.Всички нормални хора искат онази война да спре.
  • 7 горски

    42 9 Отговор
    Никой не чете историята.....
    Втората световна война стана заради зверсското орязване на територии на Германия и задушаването и в икономически и политически план.Подобно нещо е случи и с други държави загубили Първата световна.в т ч. и България.Само че тогава нямаше ядрени оръжия,а сега има.Най добрия изход за света е раздробяването на Украйна.Просто цирея ,трябва да бъде изрязан.
  • 8 !!!?

    11 29 Отговор
    Макрон да каже, генерал Де Гол е преговарял ли е с Хитлер !!!?

    Коментиран от #18, #23

  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    37 4 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Тя и Източна Европа не е там където я сочат ЕвроGeйците ❗
    И Ядреното оръжие не Русия го е използвала❗
    И не Русия стигна до НАТО ..... ❗
    Ама явно нищо няма значение ❗
  • 10 Българските турци

    28 5 Отговор
    "За тази цел ще бъде достатъчно: да напусне територията на нашата страна, да плати репарации, да накаже всички военнопрестъпници, да предаде доброволно ядрените си оръжия"
    Това в превод на нормален език означава : Украйна няма да преговаря !
    На руски значи : Украйна я изстрийте от картата или както преди си я поделете помежду си !
    На западно християнски език значи : Пред тази непреклонна упоритост и ограничена визия сме безсилни !
    В резултат... в предстоящата нова" стогодишна война" НАТО ще се освободи от оксидиралия си боеприпас и ръждясала техника , ще наложи тотална отбранителна зависимост на демилитаризираната част на членовете си и ще ги използва само като жива сила( примерно очаквайте в близко бъдеще натовски поделения където турски офицери ще обучават български младежи) !
    А "Великите сили" ще седнат пак някъде в някоя Ялта и ще оформят пак новото разпределение на света!!!...Просто, ясно,категорично ... нали ?!

    "Лудите не може никой утеши, бесните не може никой укроти!"

    Коментиран от #30

  • 11 Географ

    29 4 Отговор
    Значи според авторката Източна Европа са Киев и неговите балтийски съюзници така ли да разбирам.
  • 12 !!!

    19 6 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    По леко!
    Давай стойностни коментари тук!
    Никой не иска да слуша твоите "шаблони",губим търпението от твоите глупости!
  • 13 Реалист

    25 4 Отговор
    Някои от държавите от Източна Европа трябва да почнат да мислят реалистично. Условията които поставят са крайно нереалистични и няма кой да плаща или търпи загуби заради техните глупости. Според мен единственият вариант е Украйна да се съгласи за представените от Русия условия.
  • 14 Някой

    30 5 Отговор
    Не, Източна Европа не роптае. Роптаят платените от САЩ политици.
  • 15 коментар

    19 4 Отговор
    Правилно е да недоволстват. В крайна сметка те са новите "източноевропейски" американски щати и си имат господар.
  • 16 Антитрол

    24 5 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    "тя е агресор, държава-терорист, военнопрестъпник и заплашва с ядрени оръжия цялото човечество"

    Определението ти е много точно обаче ако става въпрос за САЩ - тя е единствената страна използвала ядрено оръжие и то срещу цивилни. Тя е единствената страна с над 1000 бази по света.

    Обаче фактите не те интересуват защото за факти никой не плаща а само за пропаганда.
  • 17 Българските турци

    15 4 Отговор
    Старият вълк Кисинджър отдавна каза : "Подхвърлете кокалче на Путин и всичко да свърши !".....
    После и Илон Мъск каза същото на Зеленски !?...И Ердоган все му казва да преговаря !... Но от явно по явно е че Зеленски е марионетка по скоро на семейство Байдънови отколкото на САЩ , ЕС и НАТО и докато Байдън е президент и украинци и руснаци ще продължават да умират... пропорциoнално !!!...А справедлив мир ?... Няма !... Никога не е имало... защото да умират хора по време на война само по себе си е несправедливост !!!...Има само мир с компромиси !... Та нали безтуй и животът който го живеем било с мир , било с война си е един безкраен компромис ?!

    Коментиран от #25

  • 18 Историк

    21 4 Отговор

    До коментар #8 от "!!!?":

    Само че генерал Де Гол не е преговарял и с американците след войната и генерал Де Гол изкарва Франция от НАТО защото не е съгласен да е марионетка на американците - обаче за целите на пропагандата ги "забравяте" тези неща.
  • 19 Киро Недоволният

    13 2 Отговор
    "За тази цел ще бъде достатъчно: да напусне територията на нашата страна, да плати репарации, да накаже всички военнопрестъпници, да предаде доброволно ядрените си оръжия"

    Някой хора пак са прекалили с някой вещества. Дано не се стига до там Русия да "предава" ядрените си оръжия, че всички знаем как ще бъдат доставени.
  • 20 Ха ха ха ха ха

    6 2 Отговор
    Джуджетата ли са Източна Европа?
  • 21 Ехехе хе

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    А Шолц вчера каза, че Европа трябва да се погрижи за своята сигурност съвместно с Москва...

    Коментиран от #24

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ами

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "!!!?":

    не си оригинален.
  • 24 Киро Недоволният

    7 2 Отговор

    До коментар #21 от "Ехехе хе":

    Застудя. Разбраха че няма да минат с тия 19 градуса или 21 или колкото там казаха. Във Франция хората започват сериозно да недоволстват. На сина ми в училището 8 от 10 деца кихат и кашлят на поразия заради студа в стаите. Родителите сме бесни. Аз съм израсъл в планински град и не ми дреме но тук френските деца, под 23-24 градуса, не можеш да го изкъпеш без да се разболее. А ние сме във сравнително топъл район. Януари и февруари ще бъде забавно.

    Коментиран от #26

  • 25 Тръмп

    3 5 Отговор

    До коментар #17 от "Българските турци":

    И кой мир според теб е справедлив? Украйна е бая голямо кокалче, не мислиш ли? И каква е гаранцията, че бесния пес ще се задоволи само с това кокалче?

    Коментиран от #29

  • 26 Тръмп

    0 5 Отговор

    До коментар #24 от "Киро Недоволният":

    Кирчо, има по-топли места от Франция бе чоджум. Даже и в Русия има по-топли места!

    Коментиран от #37

  • 27 стоян

    2 11 Отговор

    До коментар #2 от "Тръмп":

    До 2 ком - русия иска гаранции че запада ще гарантира нейната цялост след разгрома и от Украйна - да не се разпадне на 28 губернии

    Коментиран от #36

  • 28 Ксаниба

    8 1 Отговор
    ами от Източна Европа нищо не зависи. А западната ойропа се усетила, че е попаднала в капан на америкосите и губи милиарди суха пара всеки месец!!!!
  • 29 Българските турци

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "Тръмп":

    Това ще покажат преговорите !...И най дребното кокалче е способно да укроти най бесните песове ! ... Само лакомията не се укротява с кокали!!!

    Коментиран от #35

  • 30 стоян

    2 10 Отговор

    До коментар #10 от "Българските турци":

    До 10 ком - явно си путинофил ана лизатор - Ами ако до лятото украинците случайно победят и в русия станат бунтове за отделяне на републиките - тогава защо да вярваме на анализа ти с предсказания

    Коментиран от #32, #33, #38

  • 31 9689

    7 1 Отговор
    Не ,източна Европа а престъпниците-крадци от източна Европа начело с акушерката.Не се ли намери един да икаже колко е тъпа.
  • 32 гого

    4 1 Отговор

    До коментар #30 от "стоян":

    Ко рече ко урковците да победят хахаха ,нещо не си пил хаповете скъпа сиска казах ти ще те бухам когато си пожелкаеш мръснишки и то
  • 33 Българските турци

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "стоян":

    Турчин ФилоФоб не съществува!
  • 34 Съдията Дред

    4 0 Отговор
    От вземането на решения за отношението към Русия трябва категорично да бъдат изключени русофили и русофоби. Емоциите нямат място в реалността на международните отношения.
  • 35 Тръмп

    3 6 Отговор

    До коментар #29 от "Българските турци":

    Ами нали точно Путин проявява лакомия? А и Украйна не е кокал за Путиновата уста! Ще се задави!

    Коментиран от #39, #42

  • 36 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 1 Отговор

    До коментар #27 от "стоян":

    😀😀😀
    Гаранции от запада ли
    Те така са гарантирали на индианците .....
    Те така гарантираха на Садам , че няма да нападнат Ирак ....
    Те така гарантираха на Асад , че няма да се месят в Сирия ....
    Те така гарантираха на Горбачов , че след обединена Германия няма да се придвижват на изток ....
    А после останало
    " Гаранция Франция ...."
  • 37 Ехехе хе

    9 1 Отговор

    До коментар #26 от "Тръмп":

    В Русия при минус 40 градуса, в жилищата си руснаците по тенески...А в Бг при такива температури... дали можеш да се сгрееш? Ще се озъбиш:))! 90% от населението в България няма финансовата възможност да се стопли при такива температури...
  • 38 Българските турци

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "стоян":

    Републиките отдавна се отделиха и сега заедно с Ердоган и Орбан строят Великия Туран...Руската Федерация съзнава силата на сплотеността на автономиите !
  • 39 Ехехе хе

    9 3 Отговор

    До коментар #35 от "Тръмп":

    Не! Русия не е хапка за колективните. Русия не е нито Либия, нито Ирак, нито Югославия и т.н. С Русия си намериха майстора!

    Коментиран от #41

  • 40 Ххххх

    7 2 Отговор
    Западни лицемери! Русия не вярва на думите на Макрон , той играе с всички и става за смях! Чакайте петрол ,ние също!9487
  • 41 Тръмп

    2 2 Отговор

    До коментар #39 от "Ехехе хе":

    Пак си в света на фантазиите. Никой не му пука/ше за Просия, но Просия си търси Майстора.

    Коментиран от #43, #44

  • 42 Българските турци

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "Тръмп":

    Тази война не се води от лакомия ! Войни с цел грабеж водят американците...ние сме съюзници с тях от 70 години и вече им знаем и джигера !...Русия и Китай са ни врагове от столетия и за тях знаем мног повече...че Русия воюва за геостратегия а Китай само за да брани това което има !

    Коментиран от #46

  • 43 Ехехе хе

    3 0 Отговор

    До коментар #41 от "Тръмп":

    Не бе, хич не им пукаше, затова всички се бяха увиснали на портите на Русия с течащи лиги:)
  • 44 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 0 Отговор

    До коментар #41 от "Тръмп":

    Смени си дилъра ❗
    Дали щото не им пука/ше
    .... случайно в речта си Алън Фостър Дълес, ръководител на ЦРУ, от 24 февруари 1945 г., т.е. няколко месеца преди края на Втората световна война, очертава стратегията на САЩ за ерозирането на Съветския съюз, техен съюзник във войната.🤔🤔🤔
    Ако не знаеш - УЧИ ❗
    Ако знаеш - НЕ ЛЪЖИ ❗

    Коментиран от #47

  • 45 Пловдив 1912

    6 0 Отговор
    Ганьо много силен го играе тука ...при първата ракета над България и всичко живо ще се разбяга като пилци...
    Русия не може да бъде прескочена, нито принудена, нито каквото и да било на сила ...
    С тях се играе честно или никак...
    Зеленски и Азовците просто не познаха кой е от другата страна на бариерата....
    И нека всеки знае , че имаше ли шанс да неутрализират Русия, Нато щеше да го направи ,но в случая Нато трябва да пали свещи да не изтрещът руснаците прекалено много и да има бърз край на играта ...и то в световен мащаб...
    Русия може да не е иновативна нация но бомби , петрол и газ , има в излишек ...който забрави за бомбите , може много бързо да му се напомни...
    Украйна сами си наакаха гащите...

    Коментиран от #48

  • 46 Трумп

    0 5 Отговор

    До коментар #42 от "Българските турци":

    Какво значи “Русия воюва за геостратегия”? Да го разбирам ли като Зона на влияние? Та за същото нещо воюва и САЩ! Разликата идва от факта, че за да попаднат в Зоната на влияние на САЩ, много държави мечтаят, а за попадане в зоната на влияние на Русия, Никой не мечтае! Факта че целия Източен Блок се разбяга като пишци само за една нощ е показателен!

    Коментиран от #49

  • 47 Ерозиране

    0 1 Отговор

    До коментар #44 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    ….хе, че то и СССР имаше същата политика спрямо САЩ, но си намери майстора.
  • 48 Майна

    0 3 Отговор

    До коментар #45 от "Пловдив 1912":

    Майна…..много си филмиран!
  • 49 Иииии

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Трумп":

    Искаш да кажеш, че Ирак, Либия, Югославия, Афганистан и т. н. където са воювали САЩ, то въпросните страни са мечтае ли за това?

    Коментиран от #50

  • 50 Тръмп

    0 2 Отговор

    До коментар #49 от "Иииии":

    Примера ти е повече от глупав! Милошевич и Садам бяха агресори! Афганистан приюти армия от терористи които нападнаха САЩ!
  • 51 Некой си

    3 0 Отговор
    Французите не са прости.Предпочитат мир с Русия,не американско робство.Франция е люлка на републиката.Защо в ЕС не искат общоевропейска армия,а хранят негрите от говедария с техните окупационни бази ? Няма го Де Гол да ги изрита както направи навремето.
  • 52 Българските турци

    1 0 Отговор
    Целта на Русия от Прутските войни насам са все морета: Балтийско , Черно море, Каспийско и въобще топлите морета и проливите ! А ти защо мислиш че хората мечтаят за влиянието на някои от някъде ?! През 50 те години буйните истанбулски студенти биеха и хвърляха джонитата от шестия американски флот където ги хванат из града !...Ирак , Афганистан и Либия всякаш копнееха за американци ?!...Садам бил диктатор...Каддафи терорист...Афганистан Ал Каида и тъй нататък ! Америка ги освободи на своя глава без никой да ги кани...ей така от хуманизъм !!! Сега виж кои са Диктаторите : Ердоган, Мадуро, Орбан...все криви неудобни за тях хора ... Мислиш ли че ще отидат да освобождават и Турция от Ердоган или ще го отсранят с някой пуч или атентат?!...
    Не знам и не ме интересува какво мислите но ние в Турците ги чакаме( не с цветя или хляб и сол ) всиките ...и тия които гледат към проливите и ония които си мислят че всички копнеят като теб за тяхната демокрация ...Вход свободен - без изход!!!
  • 53 Аз мисля

    2 0 Отговор
    Браво на г-н Макрон ,само той мисли ,че войната се спира с дипломация ,останалите гасят огън с барут.
Новини по държави: