Last news in Fakti

5 Декември, 2022 16:20 1 914 11

Населението на Италия спадна под 59 милиона

  • италия-
  • население-
  • спад-
  • рим-
  • ес-
  • европейския съюз

Под 59 милиона души е спаднало италианското население, което застарява с много по-бързи темповете в сравнение с населението на останалите страни от ЕС

Населението на Италия спадна под 59 милиона  - 1
Снимка: Shutterstock

Под 59 милиона души е спаднало италианското население, което застарява с много по-бързи темповете в сравнение с населението на останалите страни от Европейския съюз. Това съобщи италианският Национален статистически институт (Istat), цитиран от Ройтерс.

Намаляващото и застаряващо население се явява основна грижа за стагнираща икономика, каквато е тази на Италия, тъй като е свързано с отслабваща производителност, по-малко иновации и по-високи разходи за социална закрила, наред с други проблеми.

"Според първите предварителни данни към 1 януари 2022 г. (местното) население е намаляло до 58,983 милиона души", каза ръководителят на италианската статистика Джан Карло Блангиардо по време на изслушване пред парламента в Рим.

Блангиардо, който е известен експерт по демография, каза, че националното население се свива с устойчиви темпове от 2014 г. насам, с кумулативна загуба, възлизаща на 1,36 милиона души.

"Демографската перспектива на страната ни се характеризира със значителен ръст на продължителността на живота и със също толкова подчертан спад на раждаемостта, което води до много по-бързо застаряване на населението в сравнение с останалата част от Европа", обясни той.

През септември статистическият институт прогнозира, че Италия може да загуби почти една пета от жителите си, като според базовия сценарий населението ще намалее от 59,2 милиона през 2021 г., до 54,2 милиона към средата на века и до 47,7 милиона през 2070 г.

Промяната на тази тенденция и подкрепата на италианските семейства са заявени като приоритети за новото дясно правителство на премиера Джорджия Мелони. В своя бюджет за 2023 г. тя предложи намаляване на данъците върху продажбите на продукти за грижа за бебето и повишаване на детските надбавки.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    6 1 Отговор
    Синдромът на внезапната смърт, нали?
  • 2 ...

    9 2 Отговор
    И какво от това? Станахме вече 8 млрд. Колко още искате да се множите бе бактерии? Не е важно количеството, а качеството.

    Коментиран от #3

  • 3 А бе,само това да е.

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "...":

    Преди час един германски политик от ХДС(и музикант?!) приказва,че в 2030 Африка става 1,7 милиарда(?! при 220 млн.в 1965,да не споменавам колко бяха Китай и Индия,а и другите третосветници),а ето сега една от основните европейски страни под 60 млн.Кой знае как е и в другите основни европейски,вкл.Русия.

    Коментиран от #6

  • 4 ти да видиш

    3 2 Отговор
    Onelove + ковид ваксини = изпаряване!
  • 5 Гост

    6 0 Отговор
    Тия са 60 млн и намалели с 1,5, а какво да кажем ние, като намаляхме с 2 млн, на население от 9?

    Коментиран от #8

  • 6 Гост

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "А бе,само това да е.":

    Третият свят се множи, белият намалява, но пък миграцията просперира. Скоро Европа ще е населена с тъмнокожи.

    Коментиран от #7, #10

  • 7 Мунчо юмручето

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Виж например само националните отбори на европейските страни колко са тъмните играчи вече всичко е черно
  • 8 БЕХМЕ 9 МИЛИОНА

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Що соца ни затвори в кошарата и не ни пускаше навън...как падна соца, 1.5 милиона българи моментално се изнесоха от "проспериращия" соц....
  • 9 Калмук

    6 0 Отговор
    Така е (почти) навсякъде - високият стандарт променя ценностите. Децата пречат на екскурзиите, "шопинга", фигурата, кариерата, "гейминга", хобито ...
  • 10 Това вече не може да се скрие

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Под всякаква форма ги прибират.Вече и климатически може да почнат да прибират.Колко беше планетата през 1940/50-та?Колко е сега?Видно е,че природата не може да ги поеме тия бактерии и реагира с наводнения,суши,горски пожари.А новото поколение политици,вкл. и у нас ги учат,че Земята можела да приеме 20 милиарда хора.

    Коментиран от #11

  • 11 ШЕ СЕ ИЗНАСЯМЕ В

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Това вече не може да се скрие":

    Космоса...крайно време е
Новини по държави: