5 Декември, 2022 18:10 4 093 2

Нови заплахи за взривни устройства в Северна Македония

  • северна македония-
  • заплахи-
  • взривни устройства-
  • училища-
  • кавадарци

Нови фалшиви заплахи за взривни устройства в Република Северна Македония, този път в училища в Кавадарци

Нови заплахи за взривни устройства в Северна Македония - 1
Снимка: МИА

По думите на премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, не е толкова лесно да се разкрие кой е изпратил заплахите за поставени взривни устройства в училища в страната, „защото се използват виртуални частни мрежи, но има улики за извършителите и ако се установи, че са в страната, ще бъдат санкционирани”.

Според него тези фалшиви сигнали за бомби са част от кибер война и това се случва и в други страни, а целта е да се създаде паника.

Повече от месец на мейлите на училища в Скопие почти ежедневно пристигат съобщения за поставени взривни устройства, първоначално в средни, по-късно и в основни училища. Днес подобни сигнали са пристигнали в две средни и три основни училища в Кавадарци, като са били евакуирани и деца от детска градина в близост до едното училище. Всички сигнали са фалшиви, съобщиха по-късно от МВР, след извършване на съответните действия.

По думите на министъра на вътрешните работи Оливер Спасовски по първоначални данни става дума за домейн, регистриран в Съединените американски щати. Според него това показва сериозността на хибридните атаки.

По-рано днес от МВР съобщиха, че има разпитан непълнолетен, който вдъхновен от предишните съобщения за поставени бомби в няколко гимназии на територията на Скопие, е създал електронен адрес на конкретен доставчик, чрез който е написал заплашително съобщение за поставяне на взривни вещества в четири средни училища. Той е признал действията си в разговор в инспектората за непълнолетни и е разяснил начина на действие.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 У нас ползваха телефони

    7 0 Отговор
    Тия са като БГ през кая на 80-те и началото на 90-те...
  • 2 Мнение

    0 0 Отговор
    Може да са сатанистите от Даркнета.
Новини по държави: