Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Декември, 2022 12:30 3 412 27

Британското разузнаване: Русия изтегля стратегическите бомбардировачи

  • войната в украйна-
  • британското разузнаване-
  • украински дронове

Засегнатите бази се намират в дълбините на руска територия: авиобаза "Енгелс-2" в Саратовска област се намира на 600 км от териториите, контролирани от Украйна

Британското разузнаване: Русия изтегля стратегическите бомбардировачи - 1
Снимка: Shutterstock

В ежедневния си доклад британското разузнаване обръща внимание на експлозиите в руски военновъздушни бази край Рязан и в Саратовска област на 5 декември, при които според открити източници са загинали трима души и са били повредени два стратегически бомбардировача Ту-95, съобщава Руската служба на Би Би Си.

От британското разузнаване отбелязват, че причините за експлозиите все още не са установени. Но ако Русия смята, че това са умишлени саботажни действия, те могат да се считат за един от най-стратегически значимите провали в защитата на военни съоръжения от началото на войната в Украйна.

Факт е, че засегнатите бази се намират в дълбините на руска територия: авиобаза "Енгелс-2" в Саратовска област се намира на 600 км от териториите, контролирани от Украйна.

"Енгелс-2" е основната оперативна база на руската далекобойна авиация в западната част на страната, там са базирани 30 бомбардировача. Тези самолети са част от руския ядрен щит и вече са били използвани за атака срещу Украйна с неядрени крилати ракети.

В отговор руската армия ще разпръсне бомбардировачите в резервни бази, смята британското разузнаване, а ръководството на армията вероятно ще положи всички усилия да открие и накаже офицерите, които са отговорни за случилото се.

Има предположения, че Киев е разработил атакуващ дрон с обсег от 1000 км. В края на миналия месец украински войник каза, че тези оръжия вече са били използвани срещу руските военни. Ако това е вярно, това означава, че по-голямата част от европейската част на Русия вече е в обсега на украинската армия. Това означава, че предимството, на което Москва се радваше досега - безопасното изстрелване на крилати ракети от дълбините на Русия, е застрашено.

Британският вестник Guardian казва, че Киев не винаги казва на съюзниците си на Запад за планове за рисковани военни операции, които без съмнение включват атаки дълбоко в руска територия. Западни служители смятат, че украинците умишлено не правят това, тъй като Западът може да се опита да разубеди Киев и да го възпре.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сменям си ник-а

    27 6 Отговор
    Тоя остров кога ли ще потъне?
  • 2 Разсмяхте ме

    36 15 Отговор
    Киев разработил атакуващ дрон с обсег 1000 км !? Вие вЕрвате ли, че те са го разработили, а пък и в сегашния момент успели да го произведат ? А сетете се откъде е този "дрон", ако въобще го има и кой скрива че им го е дал примерно да го проверят в бойни условия ?

    Коментиран от #15, #18

  • 3 Британците били разследвали!!!?

    25 15 Отговор
    "Има предположения, че Киев е разработил атакуващ дрон с обсег от 1000 км." - демек евроатлантиците! Укрите са само тъпите марионетки на Кравобритания!

    Война срещу Русия си е това вече доказано!

    Коментиран от #14

  • 4 оня с коня

    24 27 Отговор
    Крайно време е Западът да изостави решително изхабената си вече Стратегия "Со кротце,со благо" спрямо Москва и да ОТПУСНЕ ДИЗГИНИТЕ на Украинската Армия да се разправи подобаващо с Окупатора.А ако ще предоставя Далекобойни Ракети на Украинците - да го прави час по-скоро,ако пък не - поне да не им пречи,те ще си произведат нужното,както и ще ЗАКУПЯТ каквото точно им е необходимо от Международните Оръжейни пазари.Защото Ножът е опрял до кокъл е НЕ МОЖЕ Европейска Украйна да бъде безнаказано избивана от Азиатска Държава,пък била тя и Русия!

    Коментиран от #8

  • 5 Удри

    18 16 Отговор
    Чарвеная плошат ,както кримския мост ,а и една ракета в руското посолство в София

    Коментиран от #10

  • 6 ...

    12 14 Отговор
    чудя се руснаците само кво ги бавят и не направят малко carpet bombing с тия 95ци...

    Коментиран от #9, #12

  • 7 Урюрвкос

    8 7 Отговор
    Киев не винаги казва на съюзниците си на Запад (пък те не го и питат) за планове за рисковани военни операции например мръсна бомба и когато стане белята ще е вече късно.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 .....

    13 5 Отговор

    До коментар #6 от "...":

    Чудиш се, защото нямаш представа за какво говориш. За сведение, руските самальоти не смеят да излязат вече на групи ИЗОБЩО.
  • 10 Ха ха

    1 8 Отговор

    До коментар #5 от "Удри":

    Да не удари по Козяк,че ги видяхме и в Полша,в Румъния ,а и в Хърватско.Украинците пуцат и където иде.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Щото

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "...":

    Не могат ще паднат и после няма скакво да плашат света
  • 13 И в Северна Корея да ги скрият !

    10 7 Отговор
    АЗОВ бързо ще ги открият !
  • 14 Българин

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Британците били разследвали!!!?":

    Какво значи демек.Я ми го преведи.
  • 15 Българин

    13 8 Отговор

    До коментар #2 от "Разсмяхте ме":

    Господин незнайко ,за твое сведение Украйна от край време произвежда двигатели за хеликоптери и ракети.Има проекти за бойни дронове от преди войната.Произвежда и самолети.Осведоми се малко и тогава словоблудствай.
  • 16 Безпилотник

    10 10 Отговор
    Украйна разполага с няколко трансзвукови безпилотни разузнавателни летателни апарата Ту-141 Стриж, съветско производство. Един такъв падна в Загреб. Дали е използвала останалите си за удари дълбоко в руска територия не е ясно. Последният удар срещу руските кораби беше извършен с катери-дронове, вероятно западно производство (британско). Така или иначе, Украйна демонстрира възможности на нанася удари по руски стратегически обекти. Браво! И се надявам тези нейни възможности да се увеличават. Като изключим загубата на територии на юг (вследствие предателство) Украйна се справя доста добре в тази война. Победата на Украйна ще донесе и свобода за руския народ. Друг е въпросът, доколко руснаците ще се възползват от така подарената им свобода. Историята учи, че руския мужик бяга от нея, като дявол от тамян.

    Коментиран от #24

  • 17 писачо

    3 0 Отговор
    Вярвам, че снимката показва изтеглщ се руски стратегическите бомбардировач!

    Коментиран от #20

  • 18 Щом иранците

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "Разсмяхте ме":

    могат, защо украинците да не могат. Направиха най-големия самолет в света, системата за скачване на "Союз" със "Салют".
  • 19 смърт

    6 8 Отговор
    на путин и на нашествениците!!!СЛАВА НА УКРАЙНА!!!!
  • 20 Хариер

    10 0 Отговор

    До коментар #17 от "писачо":

    На снимката е британски Хариер. Палубен самолет с вертикално излитане и кацане.
    Защо авторът е решил точно това да сложи е загадка.
  • 21 пенко

    2 2 Отговор
    КАКВА УКРАЙНА БЕ БРИТИНИЦИ ????? И ЛВОВ И ОДЕСА И КИЕВ СА БЕЗ ТОК;ВОДА И ТОПЛИНА !!!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Нострадамус от Злокучене

    6 2 Отговор
    С помоща на два стари безпилотни самолета от съветско време,украинците направиха за смях "втората в света" за пореден път.Сега започва "голямото местене",както след потопяването на "Мацква",ударите по летищата в Крим,унищожаването на складовете с "Хаймарс" и т.н.Целият Свят видя жалкото състояние на "втората в света" и дори най-заблудените разбраха,че Фалиралата Сибирско-Азиатска Кочина не е "велика сила",а треторазрядна африканска държава,населена с безмозъчни дебили и олигофрени.
  • 24 Хлъц

    1 3 Отговор

    До коментар #16 от "Безпилотник":

    Какви са тези" трансзвукови" самолети? Или неволно,на подсъзнателно равнище ги свързваш с другите транс" от твоята кръвна група? Мераците умират последни!Особено при заднопроходните!
  • 25 ДДРОнег

    2 2 Отговор
    ХА-ха, "Страх лозе пази" :))))
    руzката "специална военна операция" е на Първо място в цялата световна история по провал !!!
    Е, "няма такъв народ" ... "идат като тигри, бягат като овци" :)))) само че ръzнаците и тигри не са , а най-долни мърши, нападат техен близък народ, че и най-големите разрушения са точно в руzкоговорящите земи на Украйна !!!
  • 26 Тръмп

    1 1 Отговор
    Руските войски Напредват….на Изток!
  • 27 Ту114

    0 0 Отговор
    Ако си бяхте дали труда да проверите това са безпилотни самолети които ги притежава съветския съюз украйна е имала двайсетина такива те са от 90-те години стигат 1000 км и доказано руснаците казаха че са ги атакували с това така че нищо интересно няма нито е нов нито е сега създаден влезте в уикипедия и го вижте
Новини по държави: