8 Декември, 2022 15:00 844 6

7 загинали при нова вълна на размирици в Мексико

  • сащ-
  • мексико-
  • насилие-
  • наркокартели

Седем души бяха убити в сряда при престрелка между мексиканската армия и заподозрени членове на наркокартели в северния граничен град Нуево Ларедо

7 загинали при нова вълна на размирици в Мексико  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Седем души бяха убити в сряда при престрелка между мексиканската армия и заподозрени членове на наркокартели в северния граничен град Нуево Ларедо, съобщи АП.

Стрелбата е втората за няколко седмици, след като вълна на насилие удари Нуево Ларедо, отвъд границата с щата Тексас, САЩ.

Полицията в граничния щат Тамаулипас каза, че военният персонал е бил нападнат и че няма убити войници, но седем предполагаеми нападатели са загинали.

Престрелката е станала на пътно платно близо до границата със САЩ. Щатската полиция каза, че е имало "рискови ситуации" - обикновено препратка към стрелба - на няколко места в града, но че огнищата са били контролирани.

В края на ноември стрелба в Нуево Ларедо наложи отмяната на часовете и съвет от консулството на САЩ за подслон на място.

Президентът Андрес Обрадор каза, че стрелбите през ноември са дошли в отговор на ареста на лидер на картела, но не даде подробности. Градът отдавна е доминиран от Североизточния картел, разклонение на старата банда Зетас.

Консулството на САЩ в Нуево Ларедо отмени срещите за визи за деня.

По-рано тази година САЩ разрешиха напускането на семейства и част от персонала на консулството, след като въоръжени лица от наркокартелите стреляха по сградата на консулството.

Тази стрелба дойде като отмъщение за ареста на лидера на наркогрупата Хуан Херардо Тревиньо, известен също като "Ел Хуево". Американските власти го описват като основател и лидер на картела Northeast.

Министерството на правосъдието каза, че обвинителен акт, разпечатан срещу Тревиньо, го обвинява в 11 точки за заговор за трафик на наркотици и други обвинения, които могат да го пратят в затвора до живот. Отделът нарече Тревиньо "трафикант на наркотици, изпълнител, доставчик на оръжия и лидер на площада" на картела.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СДСар

    1 1 Отговор
    Демокрация, кво да правиш.
  • 2 Ева Лореда 👸

    3 0 Отговор
    Яяяяяяяяяя ,правилно ли прочетох родния ми град в МЕКСИКО НУЕВО ЛОРЕДО
  • 3 Ева Лореда 👸

    1 0 Отговор
    Родният ми град в МЕКСИКО НУЕВО ЛАРЕДО
  • 4 Мексико

    2 1 Отговор
    Там търсат мекото и лекото май.
  • 5 Ел Чапо

    3 2 Отговор
    Аматьори !
  • 6 Хуево

    2 0 Отговор
    добре звучи
Новини по държави: