Last news in Fakti

10 Декември, 2022 08:40 739 11

67 журналисти са загубили живота си по време на работа през 2022 г.

  • загинали-
  • журналисти-
  • работа

Базираната в Брюксел МФЖ констатира също, че понастоящем 375 журналисти пребивават в затвори по света заради работата си

67 журналисти са загубили живота си по време на работа през 2022 г. - 1

Войната на Русия срещу Украйна, хаосът в Хаити и и увеличаващото се насилие от престъпни групи в Мексико са допринесли за рязкото увеличаване на броя на журналистите, загинали по време на работа през 2022 г., сочи доклад, огласен вчера и цитиран от АП и БТА.

Според доклада на Международната федерация на журналистите (МФЖ) през тази година 67 журналисти и служители в медии са загинали при изпълнение на служебните си задължения. През миналата години те са били 47. Тази година в Украйна са намерили смъртта си най-много представители на медии - 12, - главно през първите седмици на руското нашествие.

Базираната в Брюксел МФЖ констатира също, че понастоящем 375 журналисти пребивават в затвори по света заради работата си. Те са най-много в Китай, вкл. Хонконг, Мианма и Турция. В доклада на МФЖ за миналата година лишените от свобода журналисти са били 365.

Във връзка са увеличаването на броя на убитите медийни работници МФЖ и правозащитни групи приканват правителствата по света да вземат конкретни мерки за опазване на живота и здравето на журналистите и за гарантиране на свободна журналистика.

"Липсата на действия само насърчава онези, които се стремят да потискат свободното разпространяване на информация и да подкопават възможностите на хората да държат сметка на своите ръководители", заявява генералният секретар на МФЖ Антони Беланже.

Международната федерация на журналистите представлява 600 хиляди медийни професионалисти от синдикати и сдружения в над 140 страни. Докладът е публикуван в навечерието на Международния ден на ООН за правата на човека, посочи АП.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 7 Отговор
    ЖУРНАЛИСТИКАТА е РИСКОВА ПРОФЕЦИЯ

    Коментиран от #2

  • 2 Какво е това?

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ПРОФЕЦИЯ? В кое училище сте учили?

    Коментиран от #4, #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Урюрвкос

    4 1 Отговор
    В Украйна има ценоразпис за главата на руските журналисти. Цените постоянно вървят нагоре и са се изравнили със тези на генералите. Някой като Евгений Подубний и Александър Коц са дори по скъпи. Има заповед ако западен или китайски журналист отиде на фронта без разрешение може да бъде ликвидиран. Обърнете внимание на българските репортери в началото на март как работеха и при какви условия. Всички преки включвания "уж от първа ръка" внимателно режисирани със подходящ фон и подготвен текст.
  • 6 Ъхъ

    5 1 Отговор
    В България няма журналисти, така че това не ни засяга!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Факт е,

    2 1 Отговор
    140 ДЕЦА в Донбас досега загубили живота си през 2022 година в резултат на обстрелвания на Украйна, в това число с натовски оръжия !!!
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Атила":

    НЯМА такава АКАДЕМИЯ
  • 10 ЕТО

    3 0 Отговор
    ЗА ТЯХ И СЕМЕЙСТВАТА ИМ ТРЯБВА ДА СЕ СЪБИРАТ СРЕДСТВА! НЕ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИТУТКИ! НЕ ЗА БЪЛГАРСКИЯТ ПОЛИЦАЙ- ИЗНУДВАЧ И БИЯЧ НА ОБИКНОВЕНИЯ БЪЛГАРИН И ВСЪЩОТО ВРЕМЕ ЗАКРИЛНИК НА МАФИОТИ!!! Гледайте филма "438 дни" и се учете български ЖУРНАЛИСТИТУТКИ!!!
  • 11 Роза

    1 1 Отговор
    Дълбоко се прекланям пред паметта на всички журналисти по света,отдали живота си,за да могат хората да знаят истината!Те да доказали с пролятата кръв,че са истински журналисти!
Новини по държави: