13 Декември, 2022 11:13 660 1

Министрите от ЕС ще решават за предоставянето на Босна и Херцеговина на статут на кандидат-член

  • ес-
  • босна и херцеговина-
  • кандидат-
  • членство-
  • преговори

Признаването на статута на кандидат е само началото на дълъг процес

Министрите от ЕС ще решават за предоставянето на Босна и Херцеговина на статут на кандидат-член - 1
Източник: Shutterstock

Министрите по европейските въпроси на 27-те страни от ЕС, които се срещат днес в Брюксел, трябва да вземат решение за предоставяне на статут на кандидат на Босна и Херцеговина, което ще бъде първият етап от дългия процес на присъединяване на балканската държава към Блока, съобщава телевизионният канал N1.

Положително решение - което изисква единодушие - изглежда възможно, казват дипломатически източници, седмица след срещата на върха в Тирана, на която ЕС "препотвърди своя ангажимент" към перспективата за интегриране на Западните Балкани.

Някои от страните членки твърдо подкрепят Босна и Херцеговина да получи статут на кандидатка, включително Хърватия, докато другите са на мнение, че страната не е изпълнила необходимите условия за това.

След това евентуално дадената "зелена светлина“ от министрите трябва да бъде подкрепена от лидерите на Общността на срещата на върха на ЕС в четвъртък.

През октомври Европейската комисия препоръча на държавите-членки да предоставят статут на кандидат на БиХ, която има население от 3,5 милиона души, страда от бедност и политическа нестабилност и е изправена пред заплахата от сепаратизъм.

Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел подчерта необходимостта от "внасяне на положителен импулс“, като посочи, че войната в Украйна е придала "нов геополитически смисъл“ на разширяването, което е "дългосрочна инвестиция в мир, просперитет и стабилност за нашия континент".

Европейският комисар по разширяването Оливер Вархей призова лидерите на Босна и Херцеговина "да се възползват максимално от тази историческа възможност и бързо да приложат мерките, посочени в препоръката на Комисията".

Комисията определи 14 приоритета за реформи, които остават "ключови за започване на преговори за присъединяване".

Признаването на статута на кандидат е само началото на дълъг процес.

Следващата стъпка, която също изисква единодушието на държавите-членки, е започването на официални преговори за присъединяване, което отнема време, тъй като страните кандидатки трябва да включат голям брой европейски законодателни актове в националното си законодателство.

Седем държави вече са официални кандидати за членство в ЕС: Турция (1999 г., сега замразен процес), Северна Македония (2005 г.), Черна гора (2010 г.), Сърбия (2012 г.), Албания (2014 г.), Украйна и Молдова (2022 г.). Косово също обяви намерението си да кандидатства за членство в ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нане

    0 0 Отговор
    ВЕТО до дупка или до капитулацията на нискоземните за Шенген!