Нова Зеландия прие закон за постепенно премахване на тютюнопушенето чрез налагане на доживотна забрана на младите хора да купуват цигари, съобщава Асошиейтед прес. Законът гласи, че тютюнът никога не може да се продава на хора, родени на или след 1 януари 2009 г.

Това означава, че минималната възраст за закупуване на цигари ще продължи да се покачва. На теория някой, който се опитва да си купи кутия цигари след 50 години, ще трябва да покаже, че е на поне 63 години.

Но здравните власти се надяват пушенето да изчезне много преди това. Те имат заявена цел да направят Нова Зеландия страна без тютюнев дим до 2025 г.

Новият закон също така намалява броя на търговците на дребно, на които е разрешено да продават тютюн от около 6000 на 600.

Новият закон не засяга вейпинга, който вече стана по-популярен от пушенето в Нова Зеландия.

"Няма основателна причина да се позволи да се продава продукт, който убива половината хора, които го използват", заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Айша Верал пред депутатите в парламента. По думите ѝ здравната система ще спести милиарди долари от липсата на необходимост от лечение на заболявания, причинени от тютюнопушенето. Тя добави, че законопроектът ще доведе до промяна на поколенията и ще остави в наследство по-добро здраве за младите.

Източник: Асошиейтед прес