Last news in Fakti

14 Декември, 2022 07:10, обновена 14 Декември, 2022 07:14 1 791 1

Армията в Перу поема контрола над ключови инфраструктурни обекти в страната

  • перу-
  • безредици-
  • армия-
  • лима

Въоръжените сили на Перу ще поемат контрола върху защитата на ключови инфраструктурни обекти

Армията в Перу поема контрола над ключови инфраструктурни обекти в страната - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въоръжените сили на Перу ще поемат контрола върху защитата на ключови инфраструктурни обекти, обяви министерството на отбраната на страната на фона на продължаващите протестите, довели до най-малко шест смъртни случая, информира Ройтерс.

Новият президент Дина Болуарте по-рано през деня обеща да работи заедно с Конгреса по въпроса дали следващите избори могат да бъдат произведени по-рано от обявеното досега и призова към спокойствие. Тя също така заяви намерението си да разговаря с други лидери от региона, които се застъпиха за отстранения държавен глава Педро Кастильо.

Болуарте беше вицепрезидент, преди да положи клетва като държавен глава миналата седмица, след като Кастильо се опита да разпусне Конгреса, часове преди законодателният орган да гласува импийчмънта му, а малко по-късно беше арестуван. Това доведе до бурни протести, понякога придружени с насилие, от поддръжници на Кастильо, които бяха пресрещнати от полицията със сълзотворен газ и изстрели.

Армията в Перу поема контрола над ключови инфраструктурни обекти в страната
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Болуарте вече бе обещала да потърси начин изборите, които би трябвало да са през 2026 г., да се проведат през април 2024 година.

В столицата Лима държавните училища днес са затворени и поне един съд обяви, че ще затвори за деня, след като по сградата му бяха хвърляни камъни.

Три летища - в Апуримак, Арекипа и туристическия център Куско, остават затворени заради безредиците.

Полицията съобщи за блокади по магистралите в 13 от 24-те региона на страната.

В отговор на нарушенията министърът на отбраната Алберто Отарола заяви, че правителството ще обяви извънредно положение за магистралната система, за да гарантира невъзпрепятствания транзит.

Въоръжените сили на страната са натоварени и със защитата на ключова инфраструктура, включително летища и ВЕЦ-ове, допълни Отарола.

Армията в Перу поема контрола над ключови инфраструктурни обекти в страната
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 доко

    6 1 Отговор
    даже и перу ни биха по политика..а нашите военни един преврат не са направили даже не са опитали...анааа иначе искаме в шенген ..а сме гола вода дестилирана..иначе на герба два лава подпират короната..какви контрасти..анаа